Johan og resten av barna i Læringsverkstedet Maskinisten friluftsbarnehage i Bodø gledet turgåerne i marka med hjerter og hjemmelagde pannekaker.

– Vi er varme mennesker med hjerte for andre

I dag ble «Barnas hjertedag» for aller første gang markert i alle Læringsverkstedets barnehager - i Norge, Sverige, Dubai og Latvia.

Publisert

– Vi snakker mye om empati og sosial kompetanse når vi jobber med barn. På et tidspunkt hadde vi en diskusjon rundt hvordan barna egentlig har det i barnehagen. Diskusjonen fortsatte med hvordan barna kan gjøre noe positivt for andre, sier direktør for barnehagedrift i Læringsverkstedet, Trude Sydtangen. 

Sentralt i Barnas hjertedag er både lokalt engasjement og en grunnleggende tanke om å lære barna å gjøre noe godt for andre. 

– I en tid der det er mye fokus på økonomi og rammevilkår, tenker vi det er bra å gjøre noe som vises på en positiv måte ute i lokalsamfunnet. Samtidig som det bunner i en tanke om hva vi ønsker å lære barna av prososiale handlinger. 

Gledet turgåerne

I Læringsverkstedet Maskinisten friluftsbarnehage i Bodø brukte barna dagen på å glede turgåerne i byens mest populære uteområde. Dermed fikk sporty bodøværinger både varme ord og en varm pannekake med på veien. 

Barnas hjertedag ble markert i dag, men barnehagen har jobbet en stund med temaet. 

– Vi starta med å snakke med barna om det å ha omsorg for andre. Hva det betyr å ha omsorg, og hva vi kan gjøre for å vise andre omsorg - og hva gjør det med andre, sier pedagogisk leder Kristine Rishaug. 

– Deretter lagde vi hjerter med gode ord på. Vi har brukt ordet unikt, og snakka med ungene om hva det betyr. Vi har snakket om hvordan hver og en av oss er unike, og om at vi er gode nok som vi er. 

Pedagogisk leder Kristine Rishaug sier tematikken kanskje er spesielt aktuell akkurat nå, rett etter jul - når de fleste barna har fått mange gaver. 

Friluftsbarnehagen har plass til 28 barn, og ligger ved inngangen til Bodømarka. Barna bruker området flittig, og er på tur hver dag. 

– Dermed ser vi også de andre som ofte er på tur her. Ungene har gleda seg veldig til å få lov til å gi dem noe, sier Rishaug, og fortsetter:

– På en slik dag er det viktig at vi kan gjøre markeringen der vi er. Dermed måtte vi tenke oss om og finne ut hva vi kunne gjøre for å glede noen i vårt nærområde. Barna syntes det var veldig spennende - og de var spent på om folk kom til å bli glade. 

– Dere ser ut til å ha lyktes? 

– Ja, det virker sånn, sier Rishaug, mens barna vinker nok en smilende turgåer videre langs stien. 

Aktuell tematikk

Nettopp det lokale engasjementet er viktig, sier Trude Sydtangen. 

– Det blir veldig opp til hver enkelt barnehage hva de vil finne på, men dette skal være en felles merkedag for alle barnehagene våre. 

Bare i Norge har Læringsverkstedet i alt 237 barnehager. I tillegg har de barnehager i Sverige, Latvia og Dubai - og samtlige har markert dagen i dag. 

– De har gjort det på ulikt vis. En barnehage var på Gardermoen og sang for de reisende, og delte ut ting som kunne være nyttig på reisen. Andre har valgt å synge på det lokale senteret eller sykehjemmet, eller å dele ut hjemmebakte kjeks eller hjerter med gode ord. Mange har vært veldig kreative, sier hun. 

Målet er klart: Læringsverkstedet vil sette fokus på at vi er varme mennesker med hjerte for andre, og vise dette i lokalområdet. Vi vil ha fokus på solidaritet, lage gode avtrykk i lokalsamfunnet og vise med handling hva hjerteprogrammet kan være. 

Kristine Rishaug sier tematikken kanskje er spesielt aktuell akkurat nå, rett etter jul - når de fleste barna har fått mange gaver. 

Barna i Maskinisten friluftsbarnehage har snakket mye om hva de kan gjøre for andre den siste tiden. I dag fikk de endelig teste kunnskapen i praksis.

– Da blir det noe litt ekstra i å kjenne på gleden ved å gi noe. Vi har også snakket om at det ikke trenger å være så stor en gave. Det kan være en liten ting, som en pannekake, som betyr mye i seg selv. Og så er det jo gjerne ordene som betyr noe. 

Powered by Labrador CMS