Aktive barn trenger rett mat.

Tilbyr gratis kostholdsutdanning til alle barnehager

– Målet er verdens sunneste barn, sier grunnleggeren av Akademiet for personlig trening, Espen Arntzen.

Publisert Sist oppdatert

– Vi ønsker å gjøre en forskjell og hvor når vi så å si alle barn i Norge? Jo, i barnehagen, sier grunnlegger av Akademiet for personlig trening (AFPT), Espen Arntzen.

Sammen med kona Kine Borge-Skar Arntzen etablerte han AFPT for ti år siden, der de utdanner kostholdsveiledere og personlige trenere. Tanken var alltid å være noe mer enn en utdannelsesinstitusjon.

Da de kom over rapporten fra NTNU som viste at kostholdskunnskapen var mangelfull i norske barnehager, var saken klar. Det var der de skulle bruke overskuddet i bedriften. Til å legge grunnlaget for sunnere barn med færre livsstilssykdommer.

Vil bidra til folkehelsa

– 90 prosent av alle barn i Norge går gjennom barnehagen og de inntar rundt 5 000 måltider i løpet av perioden de er der. Innen folk kommer på et treningssenter, er det gjerne for sent å endre vaner. Det er i barnehagen vi må begynne, sier Arntzen.

På tiårsjubileet til AFPT nylig lanserte de dermed sitt bidrag til norsk folkehelse; gratis kostholdsveilederutdanning til alle norske barnehager. Alle 6 296 av dem. Forhåpentligvis ikke samtidig.

– Nei, ler gründeren.

– Det ville blitt litt voldsomt. Men vi har allerede fått henvendelse fra 50 barnehager som ønsker dette. Og det på kun to dager.

Trebarnsforeldre

Målet er rett og slett en sunnere framtid for dagens barn. AFPT får ingenting igjen for dette økonomisk og bruker ingenting på markedsføring. Det eneste de krever, er at barnehagene faktisk tar i bruk utdanningen og at de har tenkt noen tanker om hvordan de vil bruke den i søknaden.

– Vi vet at vaner etableres tidlig og barnehagen ser faktisk barna våre mer enn vi gjør. Dermed er de ansattes kunnskap om kosthold og barn utrolig viktig.

Paret er selv foreldre til tre på henholdsvis sju og halvannet år og en fire måneder gammel baby. Som foreldre er det spesielt viktig at flere enn deres barn nyter godt av de voksnes kunnskap.

– Dette er noe vi vil dele med alle barn.

Enorm respons

Responsen vitner om at barnehagene selv ser behovet og vitner om at engasjementet finnes i mange ledd.

I Norge har 17 prosent av guttene og 22 prosent av jentene i tredje klasse overvekt eller fedme. Under seks prosent av jenter og gutter i denne aldersgruppen har fedme, omtrent fem prosent av guttene og tre prosent av jentene. Tallene er hentet fra Folkehelseinstituttets barnevekststudie i 2010. Både denne og Helsedirektoratets landsomfattende undersøkelse i 2005 (Kolle, 2009) viser at overvekt og fedme er noe hyppigere blant jenter enn gutter i denne aldersgruppen, mens det er omvendt blant tenåringer.

– Hvordan foregår utdanningen?

– På nett. Du kan bruke opp til seks måneder eller fullføre på noen uker. Det er helt opp til den enkelte hvor mye tid du legger inn. Vi har to personer som jobber med dette på heltid; en kostholdsveileder som tar seg av det faglige og en koordinator som tar seg av logistikken og det praktiske. Pensum består av veiledningsvideo og bøker og det vil være innleveringer og en avsluttende eksamen. Dette er overkommelig for alle og det er ingen unnskyldninger, oppfordrer Arntzen.

Barn med dårlig helse

Han vil ikke lengre sitte på sidelinja og se på at barn sliter med helsa allerede i skolealder.

– Selv om bare ti prosent av barnehagene slår til når vi i det minste 50 000 barn!

Det er stor risiko for at overvektige barn tar med seg høy vekt inn i voksen alder, og risikoen for dette øker med antall overvektige medlemmer av familien. Foreldre er viktige rollemodeller for barn, både for kosthold, matvalg og vaner for fysisk aktivitet.

Skadelig overvekt

Overvektige barn kan oppleve stigmatisering og mobbing, noe som leder til lav selvfølelse og lavere livskvalitet. Overvektige barn har en økt risiko for å utvikle en spiseforstyrrelse senere i livet, samt andre sykdommer som type 2-diabetes og enkelte kreftformer.

 De vanligste årsakene til barns overvekt er uheldige kostholdsvaner, inaktivitet og lang daglig tid til TV og annen skjermaktivitet. Økt skjermtid kan bidra til utvikling av overvekt gjennom redusert aktivitet, økt inntak av mat og påvirkning fra næringsmiddelreklame.

– Vi har valgt å ta dette steget og håper alle som får muligheten benytter seg av den, med håp om at Norge en dag er verdens sunneste land og at vi var noen av de som bidro. Det – og å gjøre våre barn stolte av oss – er vår eneste motivasjon.

Gratis foredrag

I alt vil utdannelsene være verdt 125 millioner kroner. Teamet fra AFPT vil også tilby gratis foredrag for ansatte via stiftelsen «Sunne barn» og foreldre om det er behov for det. Nå handler det bare om å stole på jungeltelegrafen og å håndtere etterspørselen etter hvert.

– Vår erfaring er at barnehageansatte med glede tar i mot kunnskap om barns kosthold! De har gjerne snakket om dette før og lurt på hvordan de kan øke egen kompetanse. Alle vet at det ikke er flust med penger i sektoren, så her er noe som alle kan gjøre. Det er bare å melde seg på, oppfordrer Arntzen ivrig.

– Barnehage for barnehage og hjem for hjem. Sammen kan vi legge grunnen for en god og sunn framtid for våre barn.

Les mer om utdanningen og hvordan du melder deg på her. 

Powered by Labrador CMS