Står plantene for tett, kan barna bare spise etter hvert. De synes det er morsomt å spise det de dyrker selv.

Slik kan barnehagen dyrke maten selv

Barn som vokser opp uten å vite at gulrøtter og poteter er underjordiske, at epler vokser på trær, eller at pølsen de spiser en gang har vært litt av en levende gris, går glipp av noe viktig.

Publisert Sist oppdatert

Mange barn vokser opp uten å vite at gulrøtter og poteter er underjordiske, at epler vokser på trær, eller at pølsen de spiser en gang har vært litt av en levende gris. Da går de glipp av noe. De blir fremmedgjort fra maten de spiser, og mangler viktig kunnskap: Vi lever av naturen, vi er del av en næringskjede.

På Geitmyra matkultursenter erfarer vi hver dag at barn er mye mer interessert i å spise mat de vet litt om, og gjerne har vært med på å lage, handle eller skaffe til veie på andre måter.

En enkel og morsom måte å gi barna et forhold til hvor maten kommer fra er å dyrke grønnsaker sammen. Det kan dere gjøre enten dere har mye eller lite uteplass. Det blir morsommere å spise, lettere for barna å få i seg fem om dagen, og dere kan være sikre på at grønnsakene dere selv dyrker er usprøytede og økologiske.

Dere kan så i et bed eller lang hekken, dere kan sette opp pallekarmer, eller aller enklest, så i bøtter med jord fra hagesenteret. Her har vi valgt ut noen vekster som vokser fort, og som dere har mulighet til å høste før sommerferien!

Så:

Salat, mizunakål og reddiker i bøtte

Her dyrker vi fra frø. Vi har valgt raske vekster for raskere belønning. Reddiker vokser fort, smaker spennende, og er fine å se på. Mizuna er en kålvekst som vokser i rekordtempo og er en populær beiteplante hos barn. Bare pass på at bladene ikke får bli for gamle, da smaker de veldig sterkt!  Det finnes mange typer salat. Vi liker godt en type som heter buttercrunch.

Dette trenger dere:

En bøtte, blomsterkasse eller krukke.

Nok jord til å fylle dyrkekaret.

Frø.

Slik gjør dere:

Vann jorda godt før dere har i frøene. Barn kan være litt brutale når de vanner. Om dere vanner før dere sår unngår dere at alle frøene blir skylt rundt og havner i en klump. Lag et lite hull til hvert frø, eller tegn en stripe med en pinne. 0,5 til 1 cm er passe dypt. Dette synes barna er gøy å gjøre.

Gi barna en liten porsjon frø hver og la dem legge ett frø i hvert hull. Noen er kjappe til å helle alle frøene i en haug så det er best å vise hvordan man kan så ett og ett frø. La det være litt rom mellom frøene. Lukk hullene. Pass på å vanne litt forsiktig når plantene er små sånn at de ikke knekker under en hard stråle vann.

Dere kan for eksempel bruke en gammel sjampoflaske som vannkanne (skyll den godt først!). Etter hvert som plantene vokser kan dere spise opp de plantene som står for tett. Tenk at hver plante vil ha litt luft rundt seg og pass på at de ikke skygger for hverandre.

Høst:

Reddiker: Reddikene er det bare å dra opp av jorda når de er klare til å spise. Ta et godt tak rundt stengelen og dra opp rota. Ta dem før de er altfor store, da smaker de best. Og husk - reddikbladene er også gode! De største bladene kan være litt hårete og ubehagelige å spise i rå tilstand, men prøv å stek dem med litt olje eller smør, eller ha dem i woken.

Mizuna: Klipp eller knip av bladene nederst mot rota. De vokser fort opp igjen! Mizunaen blir sterkere i smak utover sommeren. La den gjerne gå i blomst – blomstene er også gode.

Buttercrunchsalat: Plukk av de ytterste bladene etter hvert som de blir store nok. Salaten vil fortsette å vokse og produsere nye blader utover sommeren, men de kan bli litt treene og bitre etter hvert.

Tips:

•    Dere finner et godt utvalg økologiske frø hos solhatt.no eller runabergs.se

•    Vent med å så til det ikke lenger er fare for nattefrost. Tidspunktet for det varierer på forskjellige steder i landet.

•    Jorda skal være jevnt fuktig, som en oppvridd klut, men ikke dyvåt.

•    La barna smake på frøene! Smaker de forskjellig?

•    Lag en selvvanningsbøtte. Da sover dere bedre om natten i helgene og på fridager. Se geitmyra.no/selvvanningsbotter for hvordan.

Har din barnehage erfaring med dyrking av egne grønnsaker? Del i kommentarfeltet under.

Powered by Labrador CMS