Annnonse

– Det er veldig viktig for oss foreldre at Oda får trygg glutenfri mat i barnehagen

Oda (5) har cøliaki. Det er en autoimmun sykdom, og bare én liten brødsmule er nok til å gjøre henne syk og skade tarmen.

Publisert

– Derfor er det veldig viktig for oss foreldre å føle oss trygge på at hun ikke får mat hun blir syk av i barnehagen, sier Silje Sandbu, som er mammaen til Oda.

I familien hennes er de spesielt utsatt for å få cøliaki, og både hun, mannen og eldstegutten har også cøliaki.

– Jeg gruet meg for å fortelle om cøliakidiagnosen da storebroren til Oda begynte her i Øverkvern FUS barnehage i Brumunddal, for det medfører jo en ekstrabelastning på personalet, sier mamma Silje. Men det viste seg at den bekymringen var helt ubegrunnet.

Silje ble raskt roligere etter et møte med personalet, for her så de ikke på diagnosen som noe stort problem, og de hadde kunnskap om både glutenfri matlaging og mathygiene.

Tilrettelegging

Jeg gruet for å fortelle meg om cøliakidiagnosen

– Det er ikke så vanskelig å tilrettelegge for barn med cøliaki, sier Siw Martinsen. Hun er kjøkkenansvarlig, og har funnet gode løsninger på «problemet» ved å ha barn som ikke tåler gluten i barnehagen.

– Du tar et skap og merker det glutenfritt. Der oppbevarer vi de glutenfrie meltypene, slik at vi unngår forurensning av annet melstøv. Du kan også ha en egen boks i kjøleskap og fryser som du merker glutenfritt. Slik at barnet kan ha sin egen smørpakke, forklarer Siw Martinsen.

Starter med glutenfritt

Øverkvern FUS barnehage er en stor barnehage med nesten 160 barn. Mat er selvsagt en viktig del av barnehagehverdagen, og sammen med Cecilie Nohre Bakaas, pleier Siw å starte dagen på kjøkkenet.

– Vi starter med å bake det glutenfrie først, slik at vi ikke får melstøv i den glutenfrie maten, forteller Siw. Ellers er det nok med vanlig vask av boller og redskaper, men det kan være lurt å ha et eget glutenfritt vaffeljern.

Inkludering

Barn med cøliaki har krav på tilrettelegging og inkludering, men det betyr ikke nødvendigvis at man alltid skal få akkurat det samme. Men å få et eple når de andre blir tilbudt kake, er ikke godt nok. Siw har funnet en god løsning på det.

– Når vi lager sjokoladekake, så baker jeg gjerne hele kaka glutenfri. Det smaker like godt som vanlig sjokoladekake. Og alle tåler glutenfritt!

– Her i Øverkvern FUS barnehage vet jeg at personalet har god kompetanse om håndtering av glutenfri mat, så jeg vet at Oda ikke får i seg noe hun ikke tåler. Og det er veldig godt for oss foreldre, sier Silje Sandbu.

Alle tåler glutenfritt!

Kunnskap gir trygghet

God kunnskap om håndtering av glutenfri mat vil skape trygghet, både hos barna, foreldrene og ikke minst hos personalet som skal lage maten. Norsk cøliakiforening kan bidra med kurs for den enkelte barnehage, eller for flere barnehager i et område. Ta kontakt på post@ncf.no for mer informasjon.

Les mer om kursene her: Kurs for ansatte på skole, SFO og barnehage.  

Siws tips

1. Oppbevar glutenfrie matvarer i et eget skap som er godt merket.
2. Lag den glutenfrie maten først for å unngå evt. melstøv.
3. Lag dobbel porsjon av glutenfritt, og frys ned. Fint å ha noe på lager dersom noen skulle komme innom med en kake eller lignende.
4. Vanlig renhold er godt nok, men det er lurt å ha et eget vaffeljern.
5. Lær deg grunnprinsippene for hygiene rundt glutenfri matlaging.
6. Kontakt Norsk cøliakiforening for kurs, tips og råd på ncf.no. 

Dette er cøliaki

Cøliaki er en autoimmun sykdom som skyldes en overfølsomhet overfor gluten, et protein som finnes i hvete, rug, bygg og spelt. Ved inntak av gluten blir tynntarmens slimhinne betent, tarmtottene redusert, og evnen til å absorbere næringsstoffer fra kostholdet svekkes. Den eneste medisinen er å spise strengt glutenfritt.

Lær mer om cøliaki: Hva er cøliaki?

Powered by Labrador CMS