Kampen om pensjonspengene: Staten vil ha ny runde i retten
Staten anker dommen i saken mot Prestebakke naturbarnehage og Espira-barnehagene Solkroken og Veldetun, og mener spørsmålet om pensjonsdekningen bør legges på is til en annen rettssak er avgjort.
Staten ved Kunnskapsdepartementet holder fast på at vedtakene fra kommunene og statsforvalterne var riktige da de sa nei til å dekke pensjonskostnadene til de private barnehagene.
Nå ankes dommen, og dermed blir det en ny runde i rettssystemet.
– Oppsiktsvekkende, og klart i strid med målsettingene i Hurdalsplattformen, sier administrerende direktør Jørn-Tommy Schjelderup i PBL.
– I utgangspunktet burde det aldri vært nødvendig å gå til rettssak på grunn av dette, kommenterer administrerende direktør Marit Lambrechts i Espira.
Vil stanse saken
Mens saken som gikk i Oslo tingrett i februar handler om en nærmere bestemt del av pensjonstilskuddet, starter en ny rettssak allerede mandag i neste uke som tar for seg hele tilskuddsberegningen i lys av likebehandlingsprinsippet.
Der står nær hundre barnehager i Norlandia, FUS, Espira og Kidsa - samt noen enkeltstående - bak et søksmål mot staten ved Kunnskapsdepartementet. Kravet er at vedtak om tilskudd til private barnehager for 2020, 2021 og 2022, samt Forskrift om tildeling av tilskudd til private barnehager, kjennes ugyldig.
Det er et hovedpoeng når regjeringsadvokat Sverre-Mangor Innjord ikke bare mener at dommen fra Oslo tingrett er feil, men at saken om pensjonspengene bør stanses fram til denne større saken er avgjort:
– Ettersom tingretten har avgjort den foreliggende saken på bakgrunn av helt generelle betraktninger om innholdet i barnehageloven § 19 (2) og forholdet til Forskrift om tilskudd til private barnehager, vil vurderingene som må foretas i disse to sakene være praktisk talt identiske. Spørsmålet om forskriftens gyldighet har stor prinsipiell betydning, og man bør i det lengste forsøke å unngå at lagmannsretten gir uttrykk for ulikt syn på det i to ulike søksmål, skriver han blant annet i anken.
Og videre:
– Gyldighetssøksmålet er svært bredt og prinsipielt anlagt med i underkant av 100 private barnehager på saksøkersiden – herunder en rekke barnehager i Espira-gruppen, som også to av saksøkerne i denne saken er en del av. Spørsmålet om forskriftens gyldighet vil derfor kunne behandles grundigere og i sin fulle bredde der. Tingrettens avgjørelse i den foreliggende saken er, etter statens syn, i seg selv en god illustrasjon på viktigheten av å se hele forskriften i sammenheng når man skal ta stilling til forholdet til barnehageloven § 19 (2). Derfor bør man, etter statens syn, legge til rette for at Gyldighetssøksmålet behandles før den foreliggende saken.
Derfor mener Innjord at saken om pensjonspengene bør stanses fram til det foreligger en rettskraftig dom i denne nye saken.
– Handler om alle
Det er satt av i alt 12 dager i retten til den nye saken, med oppstart 29. april.
– Får de private barnehagene det de skal ha? Hvor mye koster en kommunal barnehageplass? Blir alle utgiftene faktisk tatt med? Det er noen av spørsmålene vi vil ha svar på, sa Norlandias Kristin Voldsnes om bakgrunnen for saken da den ble omtalt i barnehage.no for et år siden.
Hun understreket at dette handler om alle private barnehager.
– Vi saksøker for årene 2020, 2021 og 2022, og får vi medhold, vil vedtakene om tilskudd bli opphevet og tilskuddene beregnet på nytt for de årene. Men hvis man ikke er med på søksmålet, og vi vinner, vil man få beregnet nye tilskudd framover, men ikke tilbake i tid. Får vi medhold vil det komme alle private barnehager til gode, forklarte Voldsnes.
Store konsekvenser
Selv om utgangspunktet for saken om pensjonspengene er kommunenes nei til å dekke de tre barnehagenes pensjonsutgifter fullt ut, vil den endelige avgjørelsen også her få langt større betydning.
For Prestebakke naturbarnehage handler det om 189 000 manglende pensjonskroner i 2023. Ifølge leder i samfunnsøkonomisk avdeling i PBL, Bjørn Kato Winther, var i alt 563 PBL-barnehager i samme situasjon i fjor.
– Disse mangler om lag 92 millioner kroner på å få sine pensjonsutgifter finansiert, sier han.
Så langt er det sendt søknader til kommunene for 391 av disse barnehagene - og 150 av dem har fått svar: 54 barnehager fått innvilget beløpet de har søkt om, mens ni har fått innvilget beløpet opp til kommunenes egne pensjonsutgifter.
Dermed er 87 barnehager i samme situasjon som barnehagene som har saksøkt staten: De fikk nei.
I dommen fra Oslo tingrett etter rettssaken i februar fikk barnehagene medhold. PBL-direktør Jørn Tommy Schjelderup omtalte dommen som «en prinsipiell, grundig og viktig dom som vil ha stor betydning for mange private barnehager dersom den blir stående».
I så fall måtte kommunene som en konsekvens ha innvilget søknadene fra barnehagene - og omgjort avgjørelser der de tidligere har sagt nei. Når staten nå velger å anke, blir det mer komplisert.
– Full forvirring
Schjelderup mener anken vitner om full forvirring i departementet om hva man vil med de private barnehagene.
– På den ene siden har regjeringen i Hurdalsplattformen gitt uttrykk for at den vil stille krav om at alle private barnehager skal tilby like gode lønns- og arbeidsvilkår som kommunale barnehager. På den annen side går departementet rettens vei for å stoppe private barnehager fra å kunne innfri kravet også i fremtiden. Det er egentlig ganske uforståelig og også svært skuffende, sier han til pbl.no.
Han påpeker at anken utfordrer arbeidsgiver- og arbeidstakersiden, som har et felles mål om å opprettholde de gode ordningene som kjennetegner barnehagesektoren.
Det er også et viktig poeng for Marit Lambrechts:
– Vi er opptatt av at våre ansatte skal ha like gode betingelser og pensjon som de som er ansatt i kommunale barnehager. Likebehandling er i alles interesse, og dette burde ha kommet på plass med en endelig avklaring nå. Vi er derfor svært bekymret for at mange barnehager nå vil måtte legge ned, da dette fortsatt ikke er endelig avklart. Jeg håper KD tar initiativ til å få rettet opp i refusjonsordningen så fort som mulig, sier hun.
Når saken skal opp i lagmannsretten, er uvisst.