PBL mot staten i Oslo tingrett om pensjon. Styrer Lena Ødemark og styreleder Stine Buer i Prestebakke naturbarnehage.
Daglig leder Lena Ødemark og styreleder Stine Buer i Prestebakke naturbarnehage var i Oslo tingrett i slutten av februar. Nå venter de på at dommen skal bli rettskraftig.

Kampen om pensjonspengene: Venter i spenning på om dommen blir anket

Prestebakke naturbarnehage fikk i likhet med Espira-barnehagene Solkroken og Veldetun medhold i Oslo tingrett i saken om å få dekket pensjonskostnadene sine. 

Publisert

Nå venter daglig leder Lena Ødemark i spenning på om Kunnskapsdepartementet velger å anke dommen. 

– Vi er veldig spent på om de kommer til å anke. Vi har snakka masse om det i barnehagen, at det er en viktig sak. 

Siste uka i februar stilte hun som vitne i Oslo tingrett. Der fortalte hun om den lille naturbarnehagen i utkanten av Halden kommune, og betydningen av avslaget på søknaden om å få dekket 189 000 kroner av kostnadene til de ansattes pensjon. At det blant annet betyr at barnehagen ikke har rom for ekstra kompetanseheving eller kurs, turer med barna eller å sette inn vikar ved sykdom. 

Så dro hun hjem igjen. Og ventet. 

– Det tok litt tid før dommen kom, sier hun. 

Midt i mars kom avgjørelsen fra tingretten. Barnehagene fikk medhold

– Oppsiktsvekkende

PBL-direktør Jørn-Tommy Schjelderup setter dommen i sammenheng med regjeringens mål i Hurdalsplattformen, og mener den er helt avgjørende for om regjeringen klarer å oppnå målet om likeverdige lønns- og arbeidsvilkår i hele barnehagesektoren.

Og sier det er gode grunner for at dommen bør bli stående. Først og fremst peker han på at den er grundig.

– Men i tillegg vil det være oppsiktsvekkende dersom et Ap-styrt departement anker en dom som bygger opp under rettighetene til ansatte i barnehagesektoren. I denne sammenhengen er det viktig å nevne at vi i PBL har hatt full støtte fra fagforeningene i kravet om at PBLs tariffområde ikke kan holdes utenom søknadsordningen, sier Schjelderup til pbl.no.

Han minner om at et overveldende flertall av de private barnehagene allerede har gode lønns- og arbeidsvilkår - som regjeringen har som mål i Hurdalsplattformen. 

– Viljen til å ha det også i fortsettelsen er stor. Men uten trygghet for at barnehagene kan betale for ordningene, frykter vi for evnen til fortsatt å være konkurransedyktige på lønn og pensjon, sier han, og legger til: 

– Og om et krav om likeverdige lønns- og pensjonsvilkår skal lovfestes i en eller annen form, kan det vanskelig skje uten at barnehagene er satt i stand til å betale for dem.

Avventer feiring

Ankefristen er på litt over en måned, og endelig avgjørelse ventes mot slutten av april. 

– Staten har mottatt dommen og ser frem til å gå grundig gjennom den. Deretter vil staten ta stilling til om den skal ankes, opplyste regjeringsadvokat Sverre-Mangor Innjord like etter at avgjørelsen var klar.

– Det er en grundig og godt begrunnet dom, som slår fast at det ikke er innafor å forskjellsbehandle barnehager, sier Lena Ødemark. 

Hun er glad for at hun stilte opp i tingretten for å belyse utfordringene avslaget har skapt for barnehagen. 

– Jeg vet ikke hvor stor betydning det hadde, men tenker det er viktig å vise fram at det er stor forskjell på barnehagene i Norge. Sektoren består ikke bare av de store kjedene, men også av mange små barnehager som gjør en stor innsats og betyr mye. 

– Jeg var litt utlada etterpå, men det var det verdt.

Enn så lenge har ikke Ødemark og de andre i barnehagen turt å slippe jubelen løs. De venter til dommen blir rettskraftig. 

– Nå håper vi bare at det ikke kommer noen anke. Det er viktig for oss. Nå krysser vi fingrene, det har vært en lang prosess. 

– Stiller dere opp igjen om det skulle bli ny rettssak? 

– Ja, da skal vi være klare. 

Stor betydning for Espira

Dommen får stor betydning ikke bare for de to Espira-barnehagene som representerte saksøkerne i retten, men også flere andre Espira-barnehager. 

Under rettssaken i Oslo tingrett forklarte konserncontroller Hanne Dankel at i 2022 var det 43 av i alt 105 Espira-barnehager som ikke fikk dekket pensjonskostnadene sine. Hun søkte til kommune etter kommune, til sammen handlet det om rundt 10 millioner kroner.

– Vi fikk godkjent søknadene og dekket kostnadene i åtte av barnehagene. I mange tilfeller gikk barnehagene allerede i minus på grunn av lave tilskuddssatser. At vi ikke får dekket pensjonskostnadene får store konsekvenser på konsernnivå, sa hun blant annet. 

Blir dommen stående, vil vedtakene fra kommunene som sa nei til å dekke pensjonsutgiftene deres, bli kjent ugyldige - og vedtakene må fattes på nytt. 

– Vi er veldig glade for seieren i Tingretten på vegne av alle private barnehager og på vegne av alle ansatte, sier administrerende direktør Marit Lambrechts i en kommentar til barnehage.no.

Hun mener tingretten med denne dommen følger opp med samme krav til innholdet i likebehandlingsprinsippet som Høyesterett la til grunn i 2021, og viser til dommen i saken mellom flere private barnehager og Fredrikstad kommune

– Private barnehager skal ha samme finansiering som tilsvarende kommunale barnehager. Det gjelder for alle kostnadselementer, også pensjon, understreker hun, og fortsetter:

– Vi er også svært glade for det sterke fokuset som man i dommen har lagt på likebehandlingsprinsippet. En økonomisk likeverdig behandling er et viktig og grunnleggende prinsipp med tanke på å kunne tilby de ansatte betingelser som er likeverdig med det som gjelder for kommunale barnehager.

Store summer

Før Stortinget høsten 2021 vedtok å redusere pensjonspåslaget i driftstilskuddet fra 13 til 10 prosent av lønnsgrunnlaget i kommunale barnehager, fikk ni av ti private barnehager sine reelle pensjonskostnader dekket gjennom tilskuddet.

I 2022 var det 755 PBL-barnehager som ikke fikk dekket pensjonsutgiftene over det ordinære tilskuddet. Det manglet 112 millioner. I 2023 sendte 508 barnehager inn søknad, om å få dekket i alt 88,8 millioner som manglet for å få dekket utgiftene.

Det er ikke bare barnehagene som er omfattet av rettssaken som venter på om staten velger å anke eller ikke: I en sak i avisen Firda forteller lederne i Sande barnehage i Sunnfjord og Viebøen barnehage i Førde at de er spent på utfallet. Begge har fått avslag på sine søknader om å få dekket pensjonskostnadene. (Krever abonnement.)

– Vi mener at dommen i tingretten viser at vårt krav om likebehandling av private barnehager er riktig, og vi er glade for utfallet, sier Inger Dorte Auflem, daglig leder i Viebøen barnehage til Firda. 

Powered by Labrador CMS