– Dessuten er søkertallene til barnehagelærerutdanninga stabil sammenlignet med fjoråret. Det er også godt å se, sa forsknings- og høyere utdanningsminister Oddmund Hoel (Sp) under pressekonferansen.

2557 søkere til 2695 planlagte studieplasser

Også i år er det færre førstevalgssøkere til barnehagelærerutdanningen enn antall studieplasser, men søkertallene ser ut til å stabilisere seg etter flere år med kraftig nedgang.

Publisert Sist oppdatert

Da direktør Sveinung Skule i Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse presenterte tallene under Kunnskapsdepartementets pressekonferanse hos OsloMet fredag, kunne han oppgi et nøyaktig identisk antall førstevalgssøkere til barnehagelærerutdanningen i år som i fjor.

2557.

Samtidig er antallet planlagte studieplasser noe redusert.

Nei til status quo

– Godt å se, sa forsknings- og høyere utdanningsminister Oddmund Hoel (Sp) om stabiliseringen – som altså kommer etter flere år med dramatiske fall.

Samlet faller imidlertid søkertallene til lærerutdanningene for femte året på rad, til tross for at det totalt sett er flere har søkt høyere utdanning i år enn i fjor. I år er det særlig grunnskolelærerutdanningene som taper terreng.

– Det er en utvikling som gir grunn til uro. Siden 2018 har søkingen til disse utdanningene nesten blitt halvert, konstaterer Hoel.

I pressemeldingen fra Kunnskapsdepartementet trekkes både den nye rekrutteringsstrategien som ble lagt fram i vinter, og profesjonsmeldingen som kom for noen uker siden fram som tiltak ment å bidra til at flere velger lærerutdanning fremover.

Søkere til barnehagelærer­utdanningene i 2024

  • Det er registrert 2 557 førstevalgssøkere (samme  som i fjor) til 2 695 studie­plasser (ned fra 2 773 i fjor).
  • Det er i år ingen endring i antall førstevalgssøkere.
  • Det er i år planlagt 2,8 % færre studieplasser. Det tilsvarer 78 færre studieplasser 
  • Det er i år 0,9 førstevalgssøkere per studieplass
  • Kilde: Samordna opptak

At endringer må til, er statsråden nokså klar på.

– Jeg er overbevist om at det er rett å tenke nytt. De som med hud og hår forsvarer status quo i norsk lærerutdanning i har en dårlig dag i dag, var budskapet fra Hoel.

– En liten trøst

At søknadstallene for lærerutdanningene sett under ett, går ned med 4,2% i år, viser at det skal en stor jobb til for å løfte interessen, kommenterer politisk nestleder i Pedagogstudentene, Joanna Melby Myhre.

Hun mener regjeringen ikke har lagt nok på bordet for å rekruttere og beholde lærere, og peker på behovet for å satse på å rekruttere unge til de ulike studiene, da antallet førstegangssøkere har falt mye.

Om søkertallene til barnehagelærerutdanning, sier hun:

– Vi tenker at det er en aldri så liten trøst at søkertallene til BLU ikke faller i år igjen, men det jobber for få barnehagelærere i norske barnehager allerede og til høsten vil det stå tomme plasser på flere barnehagelærerutdanninger. Det må vi være bekymret for.

Politisk nestleder i Pedagogstudentene, Joanna Melby Myhre.

– I vår mening må barnehagelærerutdanningene bli gode utdanninger som unge ønsker å søke seg til. Vi trenger at det campusbaserte tilbudet opprettholdes, og ser at mange gode fagmiljøer på campus går over til å bli samlingsbaserte på grunn av få studenter. Om vi skal ha utdanninger hvor vi får flere førstegangssøkere så må vi ha givende barnehagelærerutdanninger, med gode fagmiljøer på campus hvor man kan være student på heltid. Dessverre har ikke regjeringen presentert andre løsninger enn å gjøre utdanningene mer fleksible og nettbaserte. Dette passer noen studenter, men vi vet at flertallet av studenter ønsker å ta en utdanning på en campus sammen med andre studenter, sier Myhre til barnehage.no.

Powered by Labrador CMS