Tor Eirik Toft Rasmussen, utvalgsleder FUB (Foreldreutvalget for barnehager).

– Det vi mangler er ikke veiledere, men folk og ressurser

Foreldreutvalget for barnehager (FUB) har ikke tro på at kunnskapsministerens varslede veileder om tilstrekkelig bemanning er det som skal til for å avhjelpe situasjonen i barnehagene. Også KS og PBL er usikre.

Publisert Sist oppdatert

Det var onsdag at statssekretær Synnøve Mjeldheim Skaar (Ap) uttalte at kunnskapsministeren vil be Utdanningsdirektoratet om å lage en veileder som tydeliggjør retningslinjene og regelverket for bemanning i barnehagene.

– Kan provosere

Flere reagerer på utspillet.

– Det er bra at ministeren bekymrer seg for bemanningskrisen i barnehagen, men FUB har ingen tro på at en veileder bidrar til å løse bemanningskrisen. Tvert imot så tror vi at forslaget om en veileder kommer til å oppleves provoserende for de som står i det og snur på hver stein for å få bemanningskabalen til å gå opp, sier utvalgsleder i FUB, Tor Eirik Toft Rasmussen, til barnehage.no.

FUB har deltatt i en rekke møter om bemanningssituasjonen i norske barnehager og det er ikke en veileder som etterlyses, det er ressurser og mer folk, poengterer han.

– Det vi mangler i barnehagen er ikke veiledere, men folk og ressurser. Problemet er ikke manglende forståelse av kravene i loven, men manglende handlingsrom.

For å oppsummere:

– FUB har ikke tro på at en veileder er veien å gå, og vi er spente på hvordan sektoren tar imot forslaget.

Ønsker ikke pekefinger

Heller ikke kommunesektorens organisasjon KS anser grepet for å være en egnet løsning.

Kristin Holm Jensen er direktør for oppvekst, kultur og utdanning i KS.

– KS er enig i at vi har en utfordrende situasjon i barnehagene, med høyt sykefravær og utfordringer med å rekruttere nok personell. Dette skyldes imidlertid ikke at kommunene ikke forstår regelverket eller behovet for å sikre god bemanning i barnehagene. Mer veiledning fra direktoratet er dermed heller ingen egnet løsning, sier Kristin Holm Jensen, avdelingsdirektør for oppvekst, kultur og utdanning i KS.

– Utfordringen er at kommunene mangler folk og har en presset økonomi. I stedet for å komme med en pekefinger fra staten, bør regjeringen heller støtte kommunenes arbeid med redusert sykefravær, sørge for mer ressurser til lokale velferdstjenester og forsterke innsatsen for å rekruttere nok ansatte, fortsetter Jensen.

Dette til tross for statssekretærens uttalelse om at regjeringen i statsbudsjettet for 2022 la inn en betydelig økning i inntektene til kommunene, for å kompensere for kommunenes kostnader til økt bemanning og flere barnehagelærere de siste årene.

– Har høy kunnskap

Private Barnehagers Landsforbund roser regjeringen for å sette problemet på dagsorden, men viser i likhet med KS og FUB til ressursmangel.

Administrerende direktør i PBL, Jørn-Tommy Schjelderup.

– PBL er bekymret for bemanningssituasjonen i store deler av sektoren. Mange medlemsbarnehager gir uttrykk for betydelige utfordringer både når det gjelder å rekruttere og beholde kvalifiserte arbeidstakere. Også tilgangen på vikarer er blitt forverret i løpet av de siste årene. Alt dette utfordrer mange av barnehagenes evne til å levere så gode tjenester som familiene kan forvente, sier administrerende direktør i PBL, Jørn-Tommy Schjelderup.

– Det er bra og viktig at regjeringen setter problemet på dagsorden, men jeg er i tvil om en veileder er det sektoren mest av alt trenger, fortsetter han.

– Slik vi kjenner sektoren, har daglig ledere og styrere både i private og kommunale barnehager svært høy kunnskap om hva som skal til for å drive en tilfredsstillende pedagogisk virksomhet. Hovedutfordringen er at barnehagene ikke blir tilført de ressursene som de trenger. Jeg vet ikke om kommunale barnehager har sett noe til de økte inntektene som kommunene har fått over statsbudsjettet, men private barnehager har i alle fall ikke det. Tvert imot har tilskuddene de siste årene ikke økt i takt med lønns- og kostnadsveksten. Jeg håper derfor at regjeringen ser sammenhengen mellom bemanningsutfordringene og ressurssituasjonen i sektoren når den arbeider videre med disse spørsmålene, sier Schjelderup.

Powered by Labrador CMS