Stortingsrepresentant Kari-Anne Jønnes (H) og kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun (Ap) under spørretimen.

Spørsmålet ble ganske langt. Jønnes mente svaret burde vært mye kortere

Kari-Anne Jønnes (H) utfordret statsråd Kari Nessa Nordtun (Ap) med et ja/nei-spørsmål i Stortingets spørretime onsdag.

Publisert Sist oppdatert

Tema var Kunnskapsdepartementets høring av nye regler om styring og finansiering i barnehagesektoren, og mottakelsen forslagene har fått.

Det Jønnes i utgangspunktet lurte på, var dette:

– Er statsråden enig med de Arbeiderparti- og Senterpartistyrte kommunene Arendal, Porsgrunn, Horten, Rana, Steinkjer, Stange, Alta, Nesodden, Aurskog-Høland, Gran, Lunner, Kvam Herad, Gol, Indre Østfold, Alver, Fauske, Hol, Stjørdal, Levanger, Østre Toten, Randaberg, Vanylven, Hemsedal, Tana, Levanger og Hol, som ber regjeringen om ikke å gå videre med verken nedtrekk av antall godkjente barnehageplasser i private barnehager eller innføring av kommunale forskrifter for finansiering av private barnehager?

– Alle er like viktige

– For regjeringen er barn og ansatte i både private og kommunale barnehager like viktige. Derfor ønsker vi et regelverk som setter ungene i sentrum samtidig som det tar hensyn for kommunenes behov for styring og de private barnehagenes behov for trygghet og forutsigbarhet, begynte Nordtun sitt svar.

– Vårt mål er at barn i hele landet skal ha tilgang til likeverdig barnehagetilbud av høy kvalitet i både private og kommunale barnehager. Det er komet inn mange høringssvar, og det er nyttig i det videre arbeidet at mange har brukt muligheten til å fortelle oss hva de mener er viktig for barnehagesektoren framover. Vi går nå gjennom alle høringsinnspillene og jeg er opptatt av å sette meg grundig inn i synspunktene til de ulike aktørene i sektoren. Vi ser at flere av høringssvarene, også fra kommunene, har en rekke nyanser som ikke alltid kommer like godt frem i den offentlige debatten, sa hun også.

Statsråden gikk så litt nærmere inn på begrunnelser bak foreslåtte endringer, og opplevde mangler ved dagens regelverk. 

– En utfordring for sektoren, er at det blir færre barn. Da er det en dårlig plan å vente og se hvilke barnehager som klarer seg, både for foreldre, barn ansatte og eiere, sa Nordtun.

Vel vitende om at mange av høringsinnspillene gir tommel ned for regjeringens foreslåtte løsning.

Trakk fram Gran 

– Vi har jo opplevd flere ganger i denne salen at statsråden ikke klarer å svare på ja/nei-spørsmål. Jeg prøver igjen. Det er jo sånn at flere kommuner er ganske tydelige i sine tilbakemeldinger, responderte Jønnes fra talerstolen.

Så leste hun opp litt av Stjørdal kommunes høringsinnspill:

«Utfordringer med overkapasitet løses best gjennom samarbeid mellom private, ideelle og kommunale barnehager, og dette er fullt løsbart innenfor dagens regelverk. Private plasser som ikke tas i bruk, koster ikke kommunen noe, og det er derfor ikke behov for en mulighet til å redusere antall plasser hos private barnehager.»

– Er statsråden enig i det?

Heller ikke denne gang ble svaret «ja» eller «nei». I stedet pekte Nordtun på Gran kommune, som riktig nok er imot krav om kommunale forskrifter for finansiering, men som ønsker at kommunen skal kunne gjøre nedtrekk i godkjente private barnehageplasser, og helst dobbelt så ofte som foreslått.

– Det jeg synes er spesielt interessant med det spørsmålet som ble stilt her i dag er at det også vises til Gran kommune. Og Gran kommune støtter muligheten dette forslaget gir for styring av kapasitet etter behov, begynte Nordtun.

– Jeg lurer på hvorfor representanten har vist til det i sitt spørsmål, men samtidig så kan jeg også se at det er nyanser i saken.

Enig med Arendal

– I denne spørretimen, så er det representantene som stiller statsråden spørsmål. Gran er min hjemkommune, og det er mange nyanser i det svaret som jeg godt kan utbrodere. Men jeg velger i mitt spørsmål - som jeg håper på et ja/nei svar på - å vise til Arendal kommune, sa Jønnes.

Og leste opp:

Arendal kommune mener at nye reguleringer av barnehagesektoren bør bygge på nasjonale regler som sikrer jevnere og høyere kvalitet i tilbudet til barna, økonomisk likeverdig behandling og valgfrihet for foreldrene. Regelverket må sikre forutsigbarhet og bærekraftige rammevilkår for de private barnehagene slik at det ikke utgjør en risiko for kommunen, som har ansvaret for å innfri retten til barnehageplass til våre innbyggere.

– Er statsråden enig i det?

– Ja, jeg er veldig enig i veldig mye av det Arendal har skrevet i sitt høringssvar. De fremhever nettopp viktigheten av likeverdig barnehagetilbud. Og forslaget som har vært ute på høring skal være med å tydeliggjøre at formålet med finansieringen nettopp skal være å gi ungene likeverdige barnehagetilbud, uavhengig av hvem eieren av barnehagen er. Vi mener at det viktigste skal være fokuset på at ungene skal få et godt tilbud, uavhengig av hvilken barnehage de går i. Så ja, jeg er hjertens enig med Arendal kommune om at det skal være jevn og høy kvalitet i barnehagesektoren, svarte kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun til slutt.

Powered by Labrador CMS