Arendal har et folketall på nær 46.000 og 48 ordinære barnehager, hvorav 38 private.
Arendal har et folketall på nær 46.000 og 48 ordinære barnehager, hvorav 38 private.

Arendal fullstendig mot strømmen: – Kan ikke tro det

Fra og med neste år blir antall barnehageopptak i Arendal redusert til kun ett i året. På tvers av tidligere løfter.

Publisert Sist oppdatert

- Vi kan ikke tro at posisjonen ønsker at det skal bli dårligere barnehageopptak og et dårligere tilbud til barnehageforeldre, vi tror bare at de ikke har skjønt betydningen av hva dette tiltaket fører til, sier Amalie Kollstrand (H) til Agderposten (krever innlogging).

Flere supplerende opptak

Fram til i dag har Arendal hatt ett hovedopptak i august, samt supplerende opptak og tellinger i januar, september og desember, opplyser Kollstrand.

Men i kommunedirektørens budsjettforslag for 2024, sto det at kommunen ønsker kun én lovpålagt telling i desember. Slik det er lagt opp i budsjettet vil kommunen spare åtte millioner kroner neste år med denne endringen, ifølge Agderposten. Og siden 15 millioner kroner årlig.

Taperne kan bli barnefamilier med behov for, men ikke formelt krav på, barnehageplass.

Kollstrand forteller at hun ble oppmerksom på dette nærmest ved en tilfeldighet, og gir uttrykk for å være usikker på i hvilken grad den politiske posisjonen er det. Det er Ap, SV, Sp, V og Helsepartiet som har flertall i Arendal.

Kontroversielt grep

Grepet er kontroversielt. I forbindelse med høstens valg har mange lokalparti rundt om i landet hatt ambisjoner om mer løpende/fleksibelt barnehageopptak som en tydelig del av sine program.

LES MER: Før valget: «Alle» er enige om løpende barnehageopptak

En rask sjekk på barnehagevalget.no, viser da også bred tverrpolitisk enighet i Arendal om å jobbe for at alle barn skal få tilbud om barnehageplass etter endt foreldrepermisjon, uansett når på året de er født. Før valget, vel og merke.

«Barnehagevalget 2023» er en velgerguide i regi av PBL som har samlet svar fra partienes lokallag, på en rekke aktuelle spørsmål knyttet til barnehage. Skjermknips av svar fra Arendal.

Drøftet i utvalget

Ifølge nestleder i oppvekst- og kulturutvalget, Anniken Solfjeld Pedersen (Ap), ble saken drøftet i forrige ukes utvalgsmøte.

– Der fikk vi forklart at det er nok av barnehageplasser i Arendal i dag for barn som vil starte i barnehagen i januar eller mai, så det blir ikke slik som i Oslo hvor man må stå på venteliste i to år. Det blir ikke krise, slik vi forsto det, sier hun til Agderposten.

Utvalgets leder, Amina Bitar (SV), sier rett ut at hun tror kuttet vil få uheldige konsekvenser for familiene.

Hun er klar på at løpende opptak er det beste, særlig med tanke på representasjon i arbeidslivet og for å unngå at folk tar ulønnet permisjon.

Likevel ble endringen gjennomført av bystyret torsdag 14. desember.

– Dette er et kutt vi må ta, men det er et kutt vi tar med tungt hjerte. Spesielt tungt med tanke på barnefamilier og likestilllingsperspektivet oppi dette her. Dette er et særlig problem i Agder, men også i Arendal, sier utvalgslederen til Agderposten.

Kuttet til minimum

Arendal-budsjettet ble altså vedtatt, uten at posisjonen fant penger til å endre på kommunedirektørens forslag om å droppe løpende opptak.

Ap, SV, Sp, V og Helsepartiet valgte å spare åtte millioner kroner på redusere antall opptak og tellinger til minimum av hva loven krever.

Endringen går i motsatt retning av signalene politikerne i andre kommuner gir for tiden. Barnehage.no har tidligere skrevet om blant annet Stavanger.

Også i Asker skal kommunen utrede mer fleksible opptaksordninger for barnehagene, ifølge et verbalforslag vedtatt i siste kommunestyremøte før jul. Det melder Budstikka (krever innlogging).

Mange steder begrunnes ønsket om mer fleksibelt opptak med anbefalingene fra Rege-utvalget, som har hatt i oppdrag å vurdere hvordan den offentlige innsatsen bør prioriteres for i størst mulig grad å styrke oppvekstvilkårene til barn som vokser opp i fattige familier.

Og som peker på rullerende og automatisk tilbud om barnehageplass fra måneden barna fyller ett år som et viktig mål å jobbe fram mot.

Powered by Labrador CMS