– Vær varsom: Det å innlede et kjærlighetsforhold til en forelder i barnehagen er ikke oppsigelsesgrunn. Men det kan vanskeliggjøre arbeidsforholdet.
– Vær varsom: Det å innlede et kjærlighetsforhold til en forelder i barnehagen er ikke oppsigelsesgrunn. Men det kan vanskeliggjøre arbeidsforholdet.

Kjæreste med en pappa i barnehagen

Det er ikke ulovlig. Men er du tiltrukket av en forelder i barnehagen, kan det kanskje være lurt å holde fingrene av fatet.

Publisert Sist oppdatert

På klikk.no sitt forum kvinneguiden skriver en anonym barnehageansatt om hvordan hun ble forelsket i en far i barnehagen — og hvordan hun har holdt det til nå fire måneder lange kjæresteforholdet hemmelig. Hun er både sliten, lei seg og frustrert fordi hun er redd for reaksjonene dersom forholdet blir offentlig.

– Jeg ser for meg kolleger som baksnakker og foreldre som ser på meg som uprofesjonell. Eller sparken? skriver hun.

Ikke ulovlig

Dette er en problemstilling de juridiske rådgiverne i PBL (Private Barnehagers Landsforbund) møter en gang i blant. De har hatt eksempler i barnehager hvor ansatte har innledet forhold til gifte foresatte og motsatt hvor foresatte har innledet forhold med gifte ansatte.

– Det er ikke ulovlig å bli forelsket, men noen forhold kan være mer komplisert enn andre, slår juridisk rådgiver Christian Didriksen i PBL fast.

Han viser til at taushetsplikt og lojalitetsplikt er rettslige rammer som gjelder i ethvert arbeidsforhold, og at disse kan bli ekstra problematiske når en ansatt innleder et kjærlighetsforhold til en forelder i barnehagen.

– Ansatte skal alltid trå varsomt i forhold til taushetsplikten, men de bør være ekstra varsom dersom de er i et forhold til en forelder. Forelderen er nemlig ikke omfattet av den samme taushetsplikten.

Åpen med arbeidsgiver

– Hvordan bør den ansatte forholde seg dersom den innleder et forhold med en forelder?

– De må være bevisst på at det kan være problematisk, og de bør være åpen med sin arbeidsgiver om forholdet. Spesielt i situasjoner der den ansatte møter ektefelle eller eks til den man har innledet et forhold til — som levering, henting og foreldremøter. Som et minste tiltak bør man be om å få bytte avdeling dersom partnerens barn er på din avdeling og det er mulig. Ellers handler det om å være varsom, sier Didriksen.

– Hvilke råd gir dere til barnehager i disse tilfellene?

– I de kompliserte tilfellene, hvor det er en ektefelle eller samboer som blir sittende fast, er lederen nødt til å snakke med sin ansatt. Det er ikke mulig å nekte noen å innlede et forhold, men lederen kan sterkt oppfordre om å la være — og i de minste be sin ansatt om å tenke nøye over konsekvensene og relasjonen til foreldreparet.

– Og uten at det å innlede et kjærlighetsforhold til en forelder er oppsigelsesgrunn, så vil det kunne vanskeliggjøre arbeidsforholdet.

Powered by Labrador CMS