Pedagogisk leder slutter i protest

– Barnegruppene blir større, mens antallet voksne forblir det samme, sier pedagogisk leder Kari Isaksen. Nå har hun sagt opp i protest.

Publisert Sist oppdatert

Den pedagogiske lederen ved Kongleveien barnehage i Tangen i Nesodden kommune, har fått nok. Hun mener det ikke lengre er forsvarlig å presse enda flere barn inn i gruppene, og at det er umulig å sikre kvalitet og sikkerhet, slik barna har krav på.

Nå tar hun bladet fra munnen.

Går på bekostning av omsorg

– Noen må tale barnas sak her. Vi har allerede to-tre barn for mye. Jeg kan rett og slett ikke stå inne for den jobben jeg gjør, selv om jeg elsker å jobbe her, sier Isaksen (50).

Hun mener at økningen i barnegruppene går direkte på bekostning av den jobben som de ansatte faktisk er satt til å gjøre. Som tid til samtaler, læring, gi omsorg og veilede.

Får ikke lov å klage

Derfor har hun sagt opp jobben hun har hatt i seks år, for å starte i en annen barnehage etter sommeren. En mindre barnehage med to avdelinger der de er tre voksne per 18 store barn. Isaksen innser at hun er en av få som tør å si ifra om uakseptable forhold i barnehagen, men bekymrer seg likevel ikke.

– Nei. Nå må vi ta tak i dette. Ting har bare blitt verre siden kommunen overtok finansieringen av barnehage, og attpåtil er enhetsleder. At kommunen nekter sine ansatte å snakke om kritikkverdige forhold, er bare galt. Og hva skal de gjøre om de misliker kritikken? Gi meg sparken? spør Isaksen ironisk.

Fire mer

Hun sier til barnehage.no at det er på tide at Nesodden kommune ser nærmere på prioriteringene sine.

Kommunen går nemlig bort ifra den kommunale bemanningsnormen med fire voksne på 24 barn per avdeling med store barn eller blandede avdelinger, og åpner i stedet opp for 28 barn.

De minste lider

– Jeg skjønner at de må stramme inn og kutte, men det er ikke riktig at det skal ramme de minste. Det vises kanskje ikke så godt, men vi og barna føler situasjonen på kroppen hver dag. Og de kutter til og med i støttetilbudet til barn med ekstra behov, sier Isaksen oppgitt.

– Jeg har jobbet i barnehager i 25 år. Det er barna jeg brenner for. Og denne typen kreativ matematikk som kommunen bedriver, er helt uakseptabel. Dette er altså kommunens måte å finne plass til 20 barn, uten å ansette flere voksne.

Hvor er pedagogikken?

– I Kongleveien har vi jobbet med søskengrupper, noe som i utgangspunktet er fint for både de store og de små. Men da kan vi ikke ha for mange barn der. Det ender med at de små tar all oppmerksomheten, mens de store kun får litt pass. Hvor er pedagogikken i dette?

Kreativ matte

Og bortsett fra en stilling på 20 prosent så økes ikke antallet voksne, de er stadig fire, sier Isaksen.

Hun kaller det kreativ matematikk.

Ville beholdt normen

Geir Christensen i Rødt sier til Akershus Amstidende at normendringen burde vært politisk behandlet. Han mener det kommunen gjør er pedagogisk uforsvarlig og innført via lureri. Han sier til avisa at politikerne ville beholdt normen som den er. Da hadde rådmannen sittet med 15 barneekvivalenter for mye, 12 fra Heia og 3 fra Kongleveien, sier han til avisa.

Arbeiderpartiets Henrik Thune sier til Akershus Amstidende at tall og normer de får lagt frem fra kommunen ennå er uklare, og at det vesentligste nå må være å få høre direkte fra de barnehageansatte. Hvis forholdene og kvaliteten ikke er bra nok, sier han at det ikke skal handle om tall.

Også FAU protesterer mot kommunens innstramming.

Kongleveien barnehage har i dag rundt 130 barn fordelt på syv avdelinger.

Powered by Labrador CMS