Annonse

Annonse Cappelen Damm

Les for meg! De beste barnebøkene til lesestunden i barnehagen!

Er det en stund siden barnehagens bokhylle har blitt oppdatert?

Publisert Sist oppdatert

Vi vet at høytlesning er viktig, men vi vet også at det i en presset barnehagehverdag kan være vanskelig å sette av tid til å oppdatere seg på ny, norsk barnelitteratur. Og det er heller ikke alle som er komfortable i en høytlesningssituasjon. 

Derfor har vi samlet både de beste barnebøkene til lesestunden i barnehagen, og høytlesningstips fra både fagfolk og forfattere!

Pedagogiske gavepakker

– Bøker er ferdige pedagogiske gavepakker som gir gode fellesopplevelser og inspirasjon til lek og samtaler. Og bonusen er at lesing og samtaler om bøker også er en av de aller mest effektive måtene barnehagen kan jobbe med sitt språkmiljø, sier Agnes-Margrethe Bjorvand, førstelektor i nordisk litteratur ved Universitetet i Agder og fagansvarlig for norskfaget i barnehagelærerutdanninga. 

Agnes Margrethe Bjorvand er førstelektor i nordisk litteratur og fagansvarlig for norskfaget i barnehagelærerutdanninga.

Hun har forsket mye på litteraturformidling, lesepraksiser i barnehagen og bildebokmediet.

– Å lese handler om å skape gode opplevelser sammen, og gode opplevelser bygger barns selvfølelse. De opplever mestring uten å måtte prestere noe som helst, og det er en verdifull investering i barnas liv, forteller Bjorvand.

God samtidslitteratur gir gode lesestunder

Men hvorfor trenger man egentlig nye bøker, lurer du kanskje på.

Ikke et vondt ord om de gamle eventyrene, men god samtidslitteratur øker sjansen for at barna kan kjenne seg igjen i innholdet. Det samme gjelder språket, som jo er i stadig utvikling. I nyere bildebøker er det også ofte et bedre samsvar mellom tekst og illustrasjoner. Dette gjør lesestunden morsommere for både den som leser og den eller de som blir lest for. Ikke så mye tekst, og masse å studere og snakke om i bildene. Gode bildebøker kan leses om og om igjen, og fortsatt kan man legge merke til nye detaljer.

LES OGSÅ: – Gamle klassikere lever fortsatt godt, og kanskje litt for godt i barnehagen

Lek deg med replikkene

Forfatteren av de populære Bukkene Bruse-bøkene, Bjørn F. Rørvik, har som mantra at en barnebok må kunne leses femti ganger – minst. Han er også en dreven formidler, og når han skriver legger han stor vekt på at replikkene skal være gode å lese høyt.

– Historien blir som et flyvende teppe som du kan få til å lette og lande med stemmen din. Lek deg gjerne med replikkene, men du må ikke være skuespiller eller supergod til å lese høyt. Det viktigste er at det er deg, at det er din stemme. Den er bra nok! lyder rådet fra Rørvik.

Ikke vær redd for å lese feil

En annen forfatter og høytlesningsekspert er Rolf Magne Golten Andersen, mannen bak det populære Kokosbananas-universet. Han leser selv inn lydfortellingene om Kokosbananas, som topper listene på Storytel. Nylig holdt han også en workshop om høytlesning for ansatte i Oslo-skolen. 

Han har full forståelse for at ikke alle er like komfortable med høytlesning, og har noen gode råd på lur:

– Les med den stemmen du har, og ikke vær redd for å lese feil, er hans beste råd til deg som kvier deg for å lese høyt. 

Selv om Rolf Magne har lest for over 10 000 barn på biblioteker rundt om i hele Norge, hender det fortsatt at han snubler i teksten. Da ser han på det som en gyllen mulighet til å vise barna at det ikke er så farlig å gjøre feil.

Både det å lese høyt og det å lytte når noen leser er en treningssak.

– Øv foran barna, oppfordrer Andersen. 

– Det er såpass viktig at det er verdt et forsøk!

Se flere tips til høytlesning her!

Her er noen av de beste nye barnebøkene til lesestunden i barnehagen: 

Annonse Cappelen Damm

«NattNinja - Stigetrollets hevn»

Rolf Magne G. Andersen og Bård Sletvold
Torkildsen

Morsom bok om å være en god taper. Stigespill bakerst i boka!

Les mer her.

Annonse Cappelen Damm

«Korpset som tok til høyre istedet for venstre»

Fridtjof Stenseth Josefsen og Bård Sletvold
Torkildsen

Fantasifull bildebok om et korps som går feil vei på 17. mai. Ta med barna på en absurd reise jorda rundt - som lærer dem at også voksne kan ta feil.

Les mer her.

­­

Annonse Cappelen Damm

«Ridderne og det store bålet»

Bjørn F. Rørvik og Skinkeape
De utradisjonelle ridderne er tilbake! De vil aller helst lære seg å tenne bål, men drageungen Zippo blir kidnappa og ridderne blir sendt ut på oppdrag.

Les mer her.

­

Annonse Cappelen Damm

«Sallys pappa gjør henne sykt flau»

Thomas Brunstrøm og Thorbjørn
Christoffersen

Sally er egentlig ganske fornøyd med pappaen sin. Men noen ganger gjør han ekstremt pinlige ting... En dag bestemmer Sally seg for å gi faren sin en lærepenge.

Les mer her.

Flere tips til både barnebøker og høytlesning finner du her!

Powered by Labrador CMS