DEBATT

– Det finnes få indikasjoner på at barn i Norge får i seg for lite kjøtt. Men det finnes gode indikasjoner på at barn får i seg for lite grønnsaker og fiber, skriver Arne Haabeth (MDG).
– Det finnes få indikasjoner på at barn i Norge får i seg for lite kjøtt. Men det finnes gode indikasjoner på at barn får i seg for lite grønnsaker og fiber, skriver Arne Haabeth (MDG).

– Vi vil bytte ut pølsene med fisk, melkeprodukter og grønnsaker

I Oslo har byrådet foreslått å gjøre maten i barnehagen kjøttfri. Til stor oppstandelse hos enkelte.

Publisert Sist oppdatert
  • Dette er et innsendt bidrag, og gir uttrykk for skribentens meninger og holdninger. Vil du delta i debatten? Send gjerne inn innlegg hit.

Motargumentene fremstår som temmelig hule, og innimellom som et forsøk på en slags «kulturkrig».

Mat i barnehagen som består av frukt, grønnsaker, belgfrukt, fisk, egg, og melk er sunt. Sunn og god mat er også hovedmålet. Så kommer målet om å kutte klimagassutslipp, og det er bred enighet om at kjøtt representerer store utslipp av CO2. Norsk kjøttproduksjon er ikke et unntak her.

Det er mulig det for Senterpartiets Edvardsen bare er en ideologisk skivebom å redusere klimagassutslipp og miljøavtrykk i alt kommunen foretar seg. Han og Senterpartiet om det.

Flere har trukket frem at det er viktig for barn å få i seg mat av animalsk opprinnelse for å sikre nok proteiner og andre næringstoffer. Som allerede nevnt: barnehagematen i Oslo skal inneholde både melkeprodukter og egg, i tillegg til fisk. Dessuten kan de fortsatt ha med seg den maten de vil på matpakka - her snakker vi om hvilken mat kommunen skal servere. Kritikerne kan puste rolig ut - og puste inn igjen med magen.

Når det er sagt, så sier også vårt nasjonale Helsedirektorat at både barn og voksne kan få i seg det de trenger uten kjøtt, til og med uten animalske produkter i det hele tatt, men at det er mer krevende. Det sier forsåvidt også den mye omtalte FN-rapporten som anbefaler næring av animalsk opprinnelse. Rapporten sier at det kan være vanskelig for f.eks barn å få i seg nok viktige næringstoffer i et kosthold helt uten kjøtt, egg, eller melk. Men et kosthold uten animalske produkter har altså ikke Oslo Kommune tenkt å servere i barnehagen.

I tillegg sier også rapporten at vi må «take into account challenges linked to livestock including environmental issues».

Jeg vil minne om at det finnes få indikasjoner på at barn i Norge får i seg for lite kjøtt. Men det finnes gode indikasjoner på at barn får i seg for lite grønnsaker og fiber - det viser blant annet den nasjonale kostholdsundersøkelsen fra 2016. I Regjeringens egen Folkehelsemelding skriver de at de ser på tiltak rettet mot barnehagen fordi svært mange ikke følger dagens kostholdsråd. Det ville være oppsiktsvekkende om de konkluderte med at det var manko på kjøtt som var problemet!

I Oslo sørger vi nå for god og næringsrik mat - og den er populær! Som eksempel på dette kan vi nevne at favorittretten stemt frem av barna selv i Grunerløkka Barnehage er en kjøttfri tikka masala basert på blant annet råvarer fra den ytterst lokale Løkkabonden. En skulle tro at selv Senterpartiet kunne tenke at det ikke var så gærnt?

Jeg tror ikke barna i Oslos barnehager har fått så mye kjøtt til vanlig, så dette er uansett en liten storm i et vannglass. Nå skal de altså få fisk, egg, melk, og masse grønnsaker (de vi alle fikk beskjed om å spise opp da vi var små!) i gode, næringsrike, og populære retter. Velbekomme!

Powered by Labrador CMS