Halden kommune retter et krav på 5,6 millioner kroner til to private barnehager.
Halden kommune retter et krav på 5,6 millioner kroner til to private barnehager.

Tilsyn: Klager på krav om tilbakebetaling av 5,6 millioner

To barnehager i Halden har fått krav om tilbakebetaling av drøyt 5,6 millioner. – Full av faktafeil, for mange tilfeldigheter og fullstendig useriøst, er reaksjonen fra barnehageeierne.

Publisert Sist oppdatert

I november 2019 åpnet Halden kommune økonomisk tilsyn i samtlige private barnehager i kommunen. Nå har to barnehager fått vedtak med krav om tilbakebetaling, skriver Halden Arbeiderblad (krever innlogging).

TDM Barnehager har fått et vedtak med krav om tilbakebetaling av 5 279 009 kroner. Halden kommune mener at eier av barnehagekjeden, Tormod Diskerud Meyer, har tatt ut drøye 2 millioner mer i lønn enn det kommunen mener er normen. Kommunen har gjort denne beregningen ut fra lønna som fagleder i kommunen har i lønn, med et påslag på tjue prosent. De mener også at barnehagekjeden har brukt omtrent 150 000 kroner for mye på en leasingavtale på bil og en vaktmesterbolig. Den største summen i tilbakebetalingskravet, på drøye tre millioner kroner, er husleie. Kommunen mener at barnehagene har blitt fakturert for høy husleie av morsselskapet, ifølge avisen.

Stenrød barnehage har fått vedtak med krav om å betale tilbake 444 987 kroner.

I tilsynet med Stenrød barnehage er det lønna til eier og daglig eier, Tommy Larsen, som er punktet de får tilbakebetalingskrav på.

I begge vedtakene skriver kommunen at regelbruddenes art og størrelsen på summene er basert på uklare regler.

– Respektløs og uakseptabel

Begge barnehageeierne er ifølge Halden Arbeiderblad klare på at vedtakene blir anket. Eier av TDM Barnehager, Tormod Diskerud Meyer, sier de er glade for endelig å ha mottatt svar på det økonomiske tilsynet etter hele 2,5 år uten dialog.

– En behandlingstid som vi finner respektløs og uakseptabel. Når det er sagt så er vi ikke overrasket, sier han til avisen, og fortsetter.

– Kommunalsjefen, som startet dette tilsynet tilbake i 2019, var klar på at han skulle klare å gjennomføre Norgeshistoriens største økonomiske tilsyn på seks måneder. Vi stilte spørsmål om dette allerede den gang. Ikke minst stilte vi spørsmål om kompetanse og ressursene til administrasjonen. Vi fikk beskjed om at de hadde gjort en vurdering av sine egne ressurser og kommet fram til at de skulle rekke dette på sju måneder.

Meyer mener kommunens vedtak er full av feil knyttet til samtlige av punktene i vedtaket: Feil innbetalt husleie, feil antall kvadratmeter, og feil beregningsgrunnlag for lønn.

– Kommunen mener at konsernsjef som har ansvaret for seks barnehager og over 100 ansatte skal avlønnes som en fagleder i Halden kommune med 20 prosent påslag for overtid. En fagleder i kommunen har lønn som en styrer i en liten barnehage, påpeker han til avisen.

– Flere faktafeil

Eier og daglig leder Tommy Larsen i Stenrød barnehage er frustrert over kommunens vedtak, og mener som Meyer at det inneholder flere faktafeil.

– Jeg er veldig forvirret og overrasket over vedtaket. Det er for mange tilfeldigheter og skjønnsmessige vurderinger. Jeg syns det blir for useriøst.

Halden kommune mener at Larsen har tatt ut over 400 000 kroner for mye lønn i perioden 2016-2018.

– Jeg tar dette veldig tungt. Vi har bedt om retningslinjer og klarhet i mange år, uten å få svar. Kommunen har hatt tilgang på tallene våre i over tjue år, uten at de har reagert på det. Men nå kommer de plutselig med en norm, som tilsier at jeg har hatt for høy lønn, sier han.

Direktør for undervisning og oppvekst, Kent Arne Andreassen, er ifølge avisen forelagt påstandene fra de to barnehageeierne, men ønsker ikke å kommentere innholdet i pågående saker.

Powered by Labrador CMS