DEBATT

«I 2011 stod jeg på barrikadene sammen med mine lederkollegaer i kommunen, da rammefinansieringen kom» skriver Monica Johnsen som er faglig rådgiver i FUS.
«I 2011 stod jeg på barrikadene sammen med mine lederkollegaer i kommunen, da rammefinansieringen kom» skriver Monica Johnsen som er faglig rådgiver i FUS.

Politisk nødhjelp – men kun til de enkeltstående barnehagene

«Tar politikere inn over seg at driften i barnehagene nå er så styrt at forskjellene i tilskudd rammer barna?» spør innleggsforfatteren.

Publisert Sist oppdatert
  • Dette er et innsendt bidrag, og gir uttrykk for skribentens meninger og holdninger. Vil du delta i debatten? Send gjerne inn innlegg hit.

Barnehager er definitivt blitt offer for politikk og jeg lurer på om vi noen gang vil klare å få en forankring i vårt samfunn, om at barns oppvekstsvilkår vil være avgjørende for framtida. Jeg kjenner iblant på en maktesløshet, men jeg bare må kjempe denne kampen.

Barna i FUS Barnehagene trenger meg, nå mer enn noen gang! Som faglig rådgiver i FUS ønsker jeg å bidra til å fortsette å utvikle barnehager med høy og likeverdig kvalitet for hvert eneste barn. Jeg har definitivt ikke tenkt til å gi meg! Barna skal møte kompetente voksne i FUS Barnehagene, men jeg er redd for at jeg blir stoppet av de politiske strategiene.

barnehage.no skriver 2. juni om Nes kommune, hvor et samlet kommunestyre nylig vedtok å opprette en kompensasjonsordning for barnehager med «særlig stor økonomisk utfordring». De ønsker å prioritere kun de enkeltstående, foreldreeide barnehagene. Nå kjenner ikke jeg Nes kommune, og burde sikkert satt meg mer inn i saken, men alle innlegg om barnehageøkonomi den siste tiden går ut på det samme. Eierne skal tas, men barna blir taperne. Tar politikere inn over seg at driften i barnehagene nå er så styrt at forskjellene i tilskudd rammer barna? Er dere klar over hvor stort fokus på kvalitet og kompetanseheving det er i kjedene? Har dere fortsatt ikke forstått hvor viktig barnehage er for 1-6 åringer? Eller hva kjedene bidrar med av samfunnsøkonomiske gevinster?

Godt samarbeid

Året var 2008. Jeg startet opp en av FUS Barnehagene og bidro til å sikre full barnehagedekning, både i kommunen og på landsbasis. I 2011 stod jeg på barrikadene sammen med mine lederkollegaer i kommunen, da rammefinansieringen kom. Vi måtte få til et likeverdig system, og i denne kommunen har vi fått til både godt samarbeid og bedre tilskudd enn i veldig mange andre kommuner, ergo bedre driftsvilkår for alle barnehager, på vei mot likebehandling av barna.

Denne barnehagen har sørget for å sette barnet først, i en trygg verden full av opplevelser. Denne barnehagen har vært med på satsingen på «Egenledelse i lek og læring» siden 2013, og nå FUS sin faglige satsing fra 2019, «Barnet først», hvor å sikre høy og likeverdig kvalitet for hvert barn, er det overordnede målet. Denne barnehagen har hatt god styring på økonomi, tariffavtaler og pensjonsordninger for ansatte. Nødvendig lønnsøkning for ansatte, for å kunne sikre faglige og kompentene barnehagelærere og andre yrkesgrupper i barnehagen.

Forskjellsbehandling

Året er 2022. Barna som går i denne barnehagen er ikke lenger like mye verdt som barn i kommunale barnehager, eller i enkeltstående private barnehager. Politikere ønsker nå å gjøre forskjell på barn. Strategiene skal endres fra likeverdighet til forskjellsbehandling.

Hva gjør politikere med forskningen som nå finnes i barnehagesektoren? Brukes forskningen til å styrke den framtidige samfunnsøkonomiske verdien barna våre er? Eller nikkes det og svares at forskning er sikkert bra, og så legger vi rapportene i en skuff og lukker øynene?

Foreldre – nå må dere også våkne og ta til orde!

Powered by Labrador CMS