«Vi krenker egne barn og dekker oss bak at de er barn og er så søte»
Er det greit å dele alt av bilder av barna, spør daglig leder i Hektneråsen FUS Barnehage, Jeanette Sjetne i dette innlegget.
- Dette er et innsendt bidrag, og gir uttrykk for skribentens meninger og holdninger. Vil du delta i debatten? Send gjerne inn innlegg hit.
- Dette debattinnlegget ble først publisert i 2018, og hentes fram på nytt til glede for nye lesere.
Du står opp litt sent en lørdag og blar deg igjennom diverse profiler på sosiale medier.
Plutselig setter du kaffen i halsen, du hoster til tårene renner. Noen har delt et bilde av deg som du ikke ønsker at skulle vært delt. Du plukker opp telefonen og ringer til vedkommende for å be dem om å slette bildet snarest.
Som voksen har du mulighet til å bestemme, samtykke, sperre og angre deling av bilder. Du kan be personer slette, du kan ha en sperret konto på sosiale medier og du har mulighet til å anmelde det om noen deler krenkende bilder av deg på nett.
Hvilke rettigheter har barn på nett?
Er det egentlig morsomt?
Svært mange deler bilder av barn i situasjoner vi aldri ville ha tillatt at noen delte bilder av oss selv. Med ansiktet fullt av mat, liggende syk på sofaen, når de har kastet opp, når de er nakne, videoer når de er sinte osv. Vi krenker egne barn og dekker oss bak at de er barn og at de er så søte. Ofte deler vi fordi vi syntes det er morsomt også.
Men er det egentlig morsomt?
Hva om noen filmet ditt sinneutbrudd eller din krangel med en venn eller partner, for så å dele den på nettet for at resten av verden kan le av deg. Jeg kan kjenne på magen som knyter seg bare ved tanken av at noen gjorde det mot meg.
Kan utsette dem for fare
Det er også dessverre slik at noen der ute leter etter bilder av lettkledde/ nakne barn og sørger for at disse bildene havner i feil hender. Voksne mennesker med gale intensjoner benytter dine «uskyldige» bilder.
Vi må ta ansvar og vi må beskytte barna våre.
De har de samme rettighetene som oss voksne. I FNs konvensjon om barns rettigheter understrekes viktigheten av å ikke publisere for mange eller krenkende bilder av barn, og å alltid spørre barnet før bilder deles.
Voksne kan fotografere og filme barna sine på offentlige arrangementer, på skole og i barnehager, og deler dette i sosiale medier. Ukritisk og uten tillatelse deler de bilder av egne og andres barn. Noen barn står på scenen og føler på ubehaget, de liker ikke oppmerksomheten rettet mot seg. Dette blir filmet og delt på nettet.
Det er ugreit.
Enkelte barn bor på hemmelig adresse og dette kan utsette dem for stor fare. Det at du delte bildet av en familie på flukt kan få fatale konsekvenser.
– Vær til stede
Jeg tror vi alle kan kjenne oss igjen når det gjelder å dele bilder av barn uten å tenke oss godt nok om. Vi bør alle være kritiske til hva og hvordan vi deler og sørge for samtykke om barna har mulighet til det.
Har du noen gang tenkt over om det er nødvendig å dokumentere alt? Vær heller til stede og se på barnet ditt opptre på avslutninger, ha gode samtaler med barnet ditt under måltidet, sitt ved siden av og stryk barnet ditt som er sykt og hjelp barnet ditt å sette ord på følelser når de er sinte eller lei seg.
Gode minner skaper bilder i minnet og må ikke nødvendigvis knipses med kamera. La telefonen ligge og vær heller tilstede!
Innlegget ble opprinnelig delt på bloggen til FUS barnehagene.