6. februar er samenes nasjonaldag.

Fem tips til hvordan feire samenes nasjonaldag i barnehagen

Torsdag 6. februar markeres samenes nasjonaldag over hele landet. Her deler styreren i Árran mánájgárdde/barnehage sine tips til hvordan barnehager kan markere den store dagen.

Publisert

Birgit Andersen er styrer i lulesamiske Árran mánájgárdde i Hamarøy kommune. Hun er medforfatter av inspirasjonsheftet «Arbeid med samisk språk og kultur i barnehagen», som er utviklet av Nasjonalt senter for kunst og kultur i opplæringen. Hun har også startet opp Facebook-gruppa «Samisk blikk i barnehagen» med tips til aktiviteter man kan gjøre i barnehagehverdagen.

Andersen forteller at både barn og ansatte i Árran mánájgárdde gleder seg stort til å feire den samiske nasjonaldagen på torsdag:

– Vi har allerede pyntet litt inne og ute i barnehagen. Planen er at vi skal være med på flaggheising klokken 10, og så skal vi tenne bål og spise samisk «taco» til lunsj. Vi skal ha felles lunsj med de ansatte på Árran -lulesamisk senter som barnehagen tilhører, og barna skal synge samiske sanger for dem. Senere på dagen kommer det en dame som skal ha fortellerstund for oss, sier hun.

Ønsker du ideer til hvordan din barnehage kan markere den samiske nasjonaldagen? Her er Andersens tips:

1. Lag samisk mat: Andersen anbefaler å lage bidos (en tradisjonell samisk suppe), blodpølse eller å bake gáhkko (samisk klappakake/brød).

– Lag gjerne maten på bålet. Og man må ikke nødvendigvis velge de tradisjonelle rettene. Det går også an å lage samisk taco ved å bytte ut kjøttdeigen med reinskav eller å lage fiskekaker der barna er med på hele prosessen, foreslår Andersen.

2. Spill samisk musikk: – Den samiske nasjonalsangen finnes for eksempel både som lydfil og video på Internett, sier Andersen.

På YouTube finnes også NuorajTv med diverse lulesamiske videoer, opplyser hun.

Og i denne videoen kan man blant annet kan lærer å telle til ti og synge «Fader Jacob» på samisk.

Andersen anbefaler i tillegg to spillelister på Spotify, «Samiskmusikk» og «Samiskdisco», med både samisk dansemusikk, rolig musikk og joik.

3. Lag en samisk krok i barnehagen med lavvo og bålplass: Det går an å kjøpe ferdige lavvoer til innebruk, men ved hjelp av bambuspinner og stoff kan man enkelt og billig lage sin egen, påpeker Andersen.

«Steiner» til bålplassen kan lages ved hjelp av krøllet tegneark med gipsstrimler eller pappmasjé rundt, som man maler til ønsket farge. Flammer kan lages ved hjelp av silkepapir og lommelykt, alternativt kan man sy til filt og legge en led-lyslenke inni, foreslår Andersen.

Lag et samisk hjørne i barnehagen, råder Birgit Andersen.

Vedkubber brukes til å bygge et bål og saueskinn eller et pelspledd som er klippet til kan brukes som reinskinn hvis man ikke har det. For å lage trær kan man bruke toppen av et gammelt juletre, borre hull i en liten vedstubbe og stikke nedi, råder Andersen.

– Det går også an å få sydd kofter til dukker, eller laste ned fargeleggingsark og vise bilder fra Internett om man ikke har kofte tilgjengelig. Da kan man samtidig vise barna mangfoldet av kofter og sammenligne det med at det finnes ulike typer bunader og at hvilken kofte man har henger sammen med hvor man er fra, foreslår hun.

NRK Sápmi har laget en musikkvideo om samiske kofter fra hele landet.

4. Fortell eventyr: Andersen anbefaler sagnet om storfuglen på Stetind og eventyret «Da Stallo giftet seg med en trestokk». Disse kan man blant annet finne inne på Facebook-gruppa «Samisk blikk i barnehagen», opplyser hun. Eventyrene er litt småskumle, og Andersens erfaring er at barna elsker skumle eventyr.

– For å gjøre litt ekstra ut av det, kan man også dramatisere eventyrene, foreslår hun.

Andersen har i tillegg følgende tips til bøker som er egnet for lesing i samlingsstunden:

– «Sølvmånen» av Sissel Horndal, «Jakten på nordlyset» av  Cecilie Lanes, og «Elle og Ándá erter nordlyset» og «Fortellinger om Elle og Ándá i fjæra» av Janne Olsby og Tone Elvebakk, foreslår Andersen, som selv har skrevet en barnebok med tittelen «Emielle & Emierka får en venn».

5. Aktiviteter rundt det samiske flagget: Vis frem det samiske flagget og snakk om symbolikken, oppfordrer Andersen.

– Sirkelen i flagget symboliserer sola og månen. Den røde halvsirkelen er sola og den blå er månen. Det er ulike oppfatninger om hva fargene betyr, men det sies at rødt står for kjærlighet, gult står for sola, grønt står for naturen og dyrene, og blått for havet, forteller hun.

Vis frem det samiske flagget og snakk om symbolikken, foreslår Birgit Andersen.

– Man kan også skrive ut fargeleggingsark og fargelegge flagget. Eller male, tegne eller perle flagget. Har man mulighet til det, kan man fryse isblokker i de fire fargene i melkekartonger og montere opp flagget som en isskulptur ute. Eller man kan male flagget rett på bakken som pynt hvis det er snø, foreslår hun.

Lurer du på hva som skjer nær deg på samenes nasjonaldag? NRK har laget en oversikt over arrangementer.

Om samenes nasjonaldag:

Samenes nasjonaldag er 6. februar. Dagen er også kalt Samefolkets dag, og er en felles feiring for samer i Finland, Norge, Russland og Sverige.

Avgjørelsen om at 6. februar skal være Samefolkets dag ble tatt av den 15. nordiske samekonferansen, som møttes i Helsinki i 1992.

Datoen ble valgt for å markere det første samiske landsmøtet som samlet samer fra Norge og Sverige i Trondheim, 6.–9. februar 1917. En av initiativtakerne til møtet var frihetskjemperen Elsa Laula Renberg. Hun kjempet for samenes rettigheter, og hun ønsket at samene skulle samarbeide over landegrensene.

I 2003 ble 6. februar offisiell flaggdag i Norge.

(Kilder: snl.no og nrk.no)