Reagerer på kuttforslag til private barnehager: - Et alvorlig angrep på mangfoldet

Arbeiderpartiet foreslår å kutte 144 millioner kroner i støtte til private barnehager. Det får Høyres Kent Gudmundsen til å reagere. Arbeiderpartiet på sin side mener regjeringen satser langt mindre på barnehager enn dem.

Publisert Sist oppdatert

Barnehage.no har tidligere denne uken presentert opposisjonspartienes alternative statsbudsjett. I Arbeiderpartiets budsjett fremgår det at partiet ønsker å redusere tilskuddet til private barnehager med 1,5 prosent. Ifølge partiets beregninger vil dette utgjøre 144 millioner kroner.

LES OGSÅ: Slik vil partiene bruke penger på barnehagesektoren

– Dette er et alvorlig angrep på mangfoldet i sektoren og en uforståelig forskjellsbehandling. Allerede driver private barnehager effektivt og godt. Takken de får fra Arbeiderpartiet er kutt av ideologiske grunner, mens kommunale barnehager skjermes. Halvparten av alle barnehager i Norge er private. I så måte rammer dette mange barn, sier Kent Gudmundsen (H)

Det at partiet ønsker å kutte i tilskudd til private barnehager er ikke noe nytt. I 2018-budsjettet foreslo partiet å kutte 300 millioner kroner, mens de foreslo å kutte 85 millioner kroner i 2019-budsjettet.

– Dette viser bare at det er tilfeldighetene som rår. Det virker ikke som at Arbeiderpartiet har noen plan bak. De ser hva de mangler for å få budsjettet til å gå opp, og velger å hente penger her. Beløpet endrer seg fra år til år, men begrunnelsen er den samme. Det virker som at dem ikke ønsker å ha private barnehager, sier han.

– Satser mer

Arbeiderpartiets Martin Henriksen er klar på at partiet vil satse mer på barnehage enn regjeringen.
Arbeiderpartiets Martin Henriksen er klar på at partiet vil satse mer på barnehage enn regjeringen.

– Det er vanskelig å ta dette seriøst fra en regjering som først nekter å betale regningen for bemanningsnormen, som satser langt mindre på barnehage enn det Arbeiderpartiet gjør, og som bryter forutsetningene som ligger til grunn for at barnehagene skal få økonomisk likebehandling, sier Arbeiderpartiets Martin Henriksen når han blir forelagt kritikken, og fortsetter:

– AP vil satse over 600 millioner kroner mer på barnehage enn regjeringen, noe som er en massiv satsing. Blant annet vil vi ikke kutte i bemanningsnormen, og samlet sett kommer private barnehager ut i pluss med Arbeiderpartiets alternative statsbudsjett, sammenlignet med regjeringens. Utspillet fra Gudmundsen er som å kaste stein i glasshus.

– Liten reduksjon

Henriksen er klar på at Arbeiderpartiet ønsker å komme uakseptabel profitt til livs, og støtte oppunder det de ideelle barnehagene.

– Derfor foreslår vi en liten reduksjon i tilskuddet til private barnehager samtidig som vi øker støtten til bemanningsnorm. Dermed kommer små og ideelle barnehager ut i pluss, mens vi sender en tydelig beskjed til de kommersielle om at stor profitt ikke er akseptabelt, sier han.

–  Den største trusselen mot små og ideelle barnehager er det Høyre-regjeringen som står for, ved at de kutter og skaper usikkerhet for finansieringen av bemanningsnormen. Der regjeringen overlater regninga for flere ansatte til kommuner og private barnehager, betaler vi for normen.

Powered by Labrador CMS