Det var Anette Lauareid Hovda og Anne Grethe Rullestad, to barnehagelærere med en drøm om egen barnehage, som startet opp Småfolk barnehage i gamle Grønstad skole i august 2004. Den gang med 18 barn og fire ansatte. Både Lauareid Hovda og Rullestad har jobbet i barnehagen siden oppstarten.
I 2008 flyttet barn og voksne inn i et helt nytt og større barnehagehus på Nedre Grindheim, og barnehagen rommer i dag 25 ansatte og 78 barn fordelt på åtte aldersbestemte grupper. For å kunne ta imot flere barn i fremtiden ble barnehagen bygget ut i 2015, og de har nå kapasitet til å ta imot 130 barn.
Småfolk barnehage har fokus på språkglede og deres visjon er: «Barnehagen med de gode fortellingene». De er opptatt av å skape gode fortellinger og opplevelser gjennom eventyr, bøker, aktiviteter og gode samtaler, og legger vekt på at lokalene skal tilrettelegge for at de gode fortellingene blir skapt.
Barnehagen har blant annet eget fortellerrom, konstruksjonsrom, formingsrom, sanserom, gymsal, snekkerbod, innendørs rutsjebane og drivhus. I tillegg har alle gruppene egne grupperom. På uteområdet har de bygget det de kaller «Fantastien», en trebru med amfi og små rom under som barna kan leke i.
Minigrisen, høner, fisk i et stort akvarium og Islandshest har barnehagen også.
– Hvorfor tror du dere er nominert til «Årets barnehage»?
– Jeg tror stikkordet er trygghet, sier daglig leder Anette Lauareid Hovda.
– Jeg tror folk opplever at de blir tatt godt vare på i barnehagen vår. Vi er veldig opptatt av barns trivsel, som er det aller viktigste for oss. Vi jobber veldig mye med trygghet og foreldrene gir oss tilbakemelding på at de kjenner seg trygge på at barna blir godt ivaretatt.
– Jeg tror også at studenter og nye vikarer som kommer innom her trives og føler de blir tatt godt vare på, det samme med våre ansatte, sier den daglige lederen.
Hun røper at slagordet til barnehagen er «Bevare deg vel».
– Hva mener du er barnehagens viktigste oppgave?
– Det er å være et trygt sted for barna, at barna får kjenne på ubetinget kjærlighet og at de får være seg selv fullt og helt. For at barn skal kunne utvikle seg, trenger de trygghet, sier Lauareid Hovda.
Annonse
Den daglige lederen opplyser at barnehagen har fokus på emosjonell intelligens (EQ), og at de i 2016 ble Norges første «EQ-barnehage», inspirert av EQ-Instituttet.
– De siste årene har vi jobbet veldig konsentrert og bevisst med emosjonell intelligens. Jeg opplever at de ansatte er blitt mye tryggere på seg selv. På den måten blir de også en mye tryggere voksen for barna og for foreldrene, sier Lauareid Hovda.
Totalt 23 ansatte har fått en ettårig utdanning innen EQ-kompetanse, opplyser hun.
– Å være EQ-barnehage handler om at de voksne har bearbeidet sin egen bagasje i forhold til ting de synes er vanskelig, slik at ingen ting står i veien for dem i møte med barna og de kan møte barna på en god måte, forklarer Lauareid Hovda.
– Vi jobber mye med følelser i hverdagen. Alle følelser er lov. Barna har lov til å gråte og være sinte, og så hjelper vi dem til å håndtere disse følelsene på en god måte, fortsetter hun.
I en av nominasjonene går det frem at de ansatte setter pris på fokuset på følelser:
«Småfolk barnehage er Norges første EQ barnehage, det tenke eg seie sitt. Tenk at her er alle følelsane lov. Dette er kjempeviktig å læra ungane syns eg.»
– Hva ønsker du at barna skal ta med seg videre når de begynner på skolen?
– Vi ønsker at de skal ta med seg en trygghet på seg selv, og at de kan gå ut i verden og tenke «jeg får til det jeg vil!». Dagens barn er morgensdagens voksne og vi ønsker at de skal ha en god bagasje med seg i ryggsekken, avslutter Lauareid Hovda.
Prisen deles ut på PBLs lederkonferanse 3. september. Vinneren får 25.000 kroner og et skilt som synlig bevis på at de er «Årets barnehage 2018».
Her er de fem finalistene i «Årets barnehage 2018»:
Barnehage.no vil fra mandag til fredag denne uken presentere alle kandidatene i egne intervjuer. Fredag kan du lese mer om Tronvik gårdsbarnehage i Moss.