Barnehagen er glad i å lage mat både inne og ute.Foto: Kidsa Myrdal
Økte matpriser: – God planlegging har vært avgjørende
Matprisene har økt betraktelig det siste året. I Kidsa Myrdal har god planlegging av måltidene og kreative måter å utnytte rester på, vært viktig for å få matbudsjettet til å strekke til.
I barnehagen
som holder til i Åsane – Bergens nordligste bydel – bestemte de seg for et par
år siden for å bli fullkostbarnehage.
– Vi ville
sikre at alle barna fikk i seg god næring for å kunne leke og lære gjennom hele
barnehagedagen, sier assistent Kristine Andreassen.
– Før kom
foreldrene med matbokser til frokost, mens vi serverte smøremåltid til lunsj og
ett fruktmåltid. Det var også en bake/varmlunsj-dag i uka. Vi har ikke økt matbudsjettet etter overgangen til fullkostbarnehage. Foreldrene betaler det samme
som før, forteller Andreassen.
Hun opplyser
at barnehagen tar 330 kroner i måneden i kostpenger.
– Fokuset
vårt er på sunn og næringsrik mat, å lage mat fra bunnen av og at barna skal
være delaktige i matlagingen, sier Andreassen som er utdannet kokk, men som nå altså
jobber som assistent i Kidsa Myrdal.
Kristine Andreassen i Kidsa Myrdal.
Baker
brød
– Hvordan
løser dere dette, rent praktisk?
– Jeg har
brukt min kokkebakgrunn til å hjelpe de andre litt med hvordan man kan legge
opp dagen og tilberedningen av måltidene på en god måte. På småbarnsgruppene
for eksempel, har de sovetid. Da er det mulig å ta ut en ansatt som kan lage i
stand frukt- og grønnsaksfat eller begynne å forberede neste dags lunsj ved å
kutte opp grønnsaker eller lignende. Vi har fått dette inn som en rutine,
forteller Andreassen.
– På min
gruppe serverer vi havregryn med melk, havregrøt eller hjemmebakt brød til
frokost. Vi lager varmlunsj fire dager i uka. Barna er ofte med på å tilberede
maten; de baker, skreller og kutter opp grønnsaker. Jo eldre de blir, jo mer er
de med på. Vi ser at barn som er med på å lage mat, også er mye mer åpne for å
smake på ulik mat, sier hun.
Én dag i uka
har de smørelunsj på gruppa hennes, gjerne med hjemmebakt brød eller
rundstykker.
Kidsa-Myrdal
er en del av Norlandia-konsernet og den siste tiden har de begynt å bake et
brød utviklet av Norlandias ernæringsfysiolog i samarbeid med Andreassen selv
og andre ansatte i kjedens barnehager.
–
Utgangspunktet vårt var at brødet skulle være sunt, enkelt å lage og egnet til
å fryses ned for å unngå matsvinn, sier Andreassen.
Annonse
I vår testet
hun og barna ut oppskriften, med stor suksess.
– Barna
synes det er kjempegodt. Vi har også prøvd å bruke samme deig til rundstykker,
det har fungert veldig bra.
Barna er med på å bake brød.Foto: Kidsa Myrdal
Andreassen
tror det er penger å spare på å bake brød selv.
– Vi har
ikke så mye å rutte med, så når jeg handler for min egen gruppe tar jeg gjerne
mindre brød fordi det er billigere å kjøpe enkle ingredienser og bake selv.
– Billig
og metter godt
Det siste året
har matprisene steget betraktelig. Fra juni i fjor til juni i år steg de med hele
13,7 prosent, mens matprisene fra juli i fjor til juli i år steg med 9,2
prosent, ifølge Statistisk sentralbyrå.
– Hvordan
klarer dere å holde kostnadsnivået nede?
– Vi bruker en god del bønner, linser
og andre belgfrukter i varmlunsjene våre. Det er billig og metter godt. Vi
har også valgt å lage varmlunsj oftere, som vi erfarer er billigere enn å kjøpe inn
mye pålegg, sier Andreassen.
– Vi er flinke til å planlegge måltidene våre, og bruker
grønnsaker som er i sesong, legger hun til.
Noe av maten
som havner i gryter eller på brødskiva dyrker de selv.
– Det er
kjempegøy med egen grønnsakshage. Vi er ganske i oppstartsfasen, så noen ganger
lykkes vi og andre ganger ikke. Dette året har vi sådd poteter, sukkererter og
reddiker ute. Inne har vi tomater og paprika. Vi har også skog rett
ovenfor barnehagen, og kan plukke blåbær og bringebær der, forteller
Andreassen.
– I år fikk
vi store mengder poteter og de eldste barna skal tilberede poteter i alle
varianter, legger hun til.
– Barna er delaktige i matlagingen, sier Andreassen.Foto: Kidsa Myrdal
Deler erfaringer og tips
Andreassen forteller at de har en egen mat-gruppe i barnehagen som
deler oppskrifter, samt kreative måter å utnytte rester på.
– Vi
prøver å hjelpe hverandre med å planlegge litt fremover. Da er det veldig greit
å ha det vi kaller Mat med smak-gruppen. Her deler vi erfaringer og tipser
hverandre om oppskrifter som vi har prøvd ut.
Rester fra havregrøtfrokosten går i rundstykkedeigen. Tørt
brød blir til krutonger eller brødrasp på fiskepinner. Oppkuttede grønnsaker som
blir til overs havner i forskjellige gryter, mens tomatsupperester blir til pastasaus
eller til tomatsaus i horn med ost og skinke.
Dette er ikke bare en måte å sørge for at matbudsjettet
strekker til, men også en del av barnehagens arbeid for å redusere matsvinn,
opplyser Andreassen.
– Vi har
blitt veldig mye bedre på dette området, også når vi serverer brødmat. Før når
barna ba om en skive til, så tok de gjerne et par tygg og resten ble kastet. Nå
er vi bevisste på å dele skivene i to. Da er det mye mindre som havner i
søppelbøtta, sier hun.
Her er noen oppskrifter som er populære hos Kidsa Myrdal:
Chili sin carne:
1 løk
2 fedd med hvitløk
½ chili
4 gulrøtter
1 boks kidney-bønner
1 boks kikerter
1 boks linser
1 boks mais
2 bokser med hakkede tomater
1 lime
Stek løk, hvitløk og chili i en gryte med litt olje. Stek til
løken er blank.
Ha i gulrøtter, bønner, kikerter, linser og mais. Bland godt
sammen.
Ha i tomater og la det koke til grønnsakene er myke.
Smak til med oregano, timian, spisskumen, koriander og skvis
saften av en halv lime.
Server med ris eller byggryn.
Ønsker du gryten med kjøtt, tilsett 1 pakke med karbonadedeig.
Bønne- og linsesuppe:
3 gulrøtter
3 poteter
1 løk
2 pakker hvite bønner
2 pakker kikerter
2 pakker røde linser i lake
Kutt opp løk, gulrøtter og poteter.
Surr løken i litt olje/smør.
Ha i gulrøttene og potetene.
Ha i 1,5-2 liter vann.
Skyll hvite bønner, linser og kikerter godt. Ha dem oppi gryta
og kok dette sammen i ca. 20 minutter.
Bruk en stavmikser til alle klumpene er borte.
Smak til med grønnsaksbuljong og pepper (hvis det trengs).
Server gjerne med nystekt brød.
Norlandia/Kidsa-brødet:
1 l vann
1,7 l sammalt hvete, fin
5 dl havregryn
1 pose tørrgjær
1,5 dl knuste linfrø
1,5 dl gresskarkjerner
1,5 dl solsikkekjerner
1 ts salt
0,25 dl mørk sirup
0,5 dl kaldpresset rapsolje
Bland alt det tørre sammen i en bakebolle.
Tilsett vann (37 grader), sirup og rapsolje.
Elt deigen til du har en fin og smidig deig, spe på med mer
mel om den blir klissete.
Hev deigen til dobbel størrelse, ca. 1 time.
Del deigen i to like store deler og legg de i en brødform.
Etterhev i ca. 30 minutter.
Stek på 200 grader i 30-40 minutter.
Flere oppskrifter, trinn-for-trinn veiledninger, og restetips
finnes på norlandiabrodet.no.