STORE FORSKJELLER: Mens norske familier i gjennomsnitt bruker 6 prosent av inntekten sin på barnehage, må småbarnsforeldre i Storbritannia ut med 36 prosent av sin samlede inntekt for en barnehageplass.
STORE FORSKJELLER: Mens norske familier i gjennomsnitt bruker 6 prosent av inntekten sin på barnehage, må småbarnsforeldre i Storbritannia ut med 36 prosent av sin samlede inntekt for en barnehageplass.

Norske småbarnsfamilier blant de som betaler minst for barnehage i Europa

Store variasjoner på hvor mye en barnehageplass koster i Europa, ifølge ny undersøkelse. 

Publisert

I en undersøkelse fra OECD kommer det fram at mens norske familier i gjennomsnitt bruker 6 prosent av inntekten sin på barnehage, må småbarnsforeldre i Storbritannia ut med 36 prosent av sin samlede inntekt for en barnehageplass, ifølge en pressemelding fra Yoopies, en europeisk plattform for formidling av barnevakttjenester. 

Sveits og Storbritannia ligger på toppen over de som betaler mest for
fulltidsbarnehage i Europa. For et par med gjennomsnittlig inntekt i Storbritannia
går 35,8 prosent av husholdningsinntekten til barnehage, i Sveits 29,2 prosent og i Irland 24,9 prosent. Rapporten tar for seg nettoprisen for familier med barn mellom to og tre år, etter mottatt støtte fra staten, og med utgangspunkt i at begge foreldrene har gjennomsnittslønn og at barna har heltidsplass i barnehage, ifølge pressemeldingen. 

I Norge går ni av ti barn under fem år i barnehage, og 96 prosent av disse har fulltidsplass, ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB). 

Av de skandinaviske landene er det Danmark som betaler mest  for barnehageplassen, der går 10,4 prosent av husholdningsinntekten til barnehage. Sverige er det landet der det koster minst; der går 4,1prosent av husholdningsinntekten til en familie med gjennomsnittslønn til betaling av barnehage.

I Europa er Malta blant de landene som betaler aller minst: Der er det gratis for arbeidende eller studerende foreldre med barn opp til tre år. I gjennomsnitt bruker familier i OECD-landene 13 prosent av husholdningsinntekten på barnepass, ifølge pressemeldingen.

Powered by Labrador CMS