Illustrasjonsbilde.
Illustrasjonsbilde.

Åpner økonomisk tilsyn i fire private barnehager

Rådmannen i Trondheim er bekymret over lave utgifter til lønn i sju av 81 private barnehager.

Publisert Sist oppdatert

Rådmannen i Trondheim har ført økonomisk tilsyn med fire barnehager. I en omfattende rapport konkluderer de med at et flertall av barnehagene har gode lønns- og arbeidsvilkår for sine ansatte. Det er heller ikke store forskjeller i bemanningstettheten mellom private og kommunale barnehager.

Det skriver Adresseavisa (pluss).

Noen bekymringsfulle forhold kommer likevel frem. Sju av 81 private barnehager i Trondheim har personalkostnader som ligger ti prosent lavere eller mer per ansatt sammenlignet med kommunale barnehager.

Ottar Michelsen (SV) i formannskapet stilte en rekke kritiske spørsmål til rådmannens rapport. Blant annet påpekte han at det var syv barnehager med såkalte «vesentlige avvik» når det gjelder lønn og en rekke barnehager som har transaksjoner med «nærstående parter».

– Likevel tar dere bare ut tilsyn mot fire. Betyr det at de øvrige barnehagene er ok? ville Michelsen vite.

– Nei, det betyr bare at rådmannen må starte et sted, svarte Nereid.

30 av 81 private barnehager har oppgitt transaksjoner med nærstående parter, ifølge rapporten. På ett år gjelder det totalt 19,5 millioner kroner, og mesteparten handler om felleskostnader til konsern og husleie til selskap i samme konsern. Tre private barnehager står for 7,5 millioner av dette.

PBL er opptatt av at ingen må forhåndsdømmes:

– Det er naturlig at kommunen går inn og undersøker når de mener det er grunnlag for å sjekke forholdene. Så er det en lang vei derfra til at det eventuelt er misbrukt offentlige midler. Nå er det viktig at det blir et godt og opplyst tilsyn og at man ikke forhåndsdømmer, sier kommunikasjonsdirektør Marius Iversen til avisa.

Følg barnehage.no på Facebook og Twitter.

Ingrid Skjøtskift (H) fremmet på vegne av Høyre og Frp en formulering der de positive sidene ved private barnehager trekkes frem.

– De bidrar til et mangfoldig og variert barnehagetilbud i Trondheim, og dermed til at den enkelte familie i større grad kan velge tilbud som passer til sin livssituasjon og sine behov, sa Skjøtskift, som fikk støtte fra alle partier minus SV.

Powered by Labrador CMS