Linda Cecilie Dale i Grønt Flagg oppfordrer barnehagene til å telle humler 5. juni.

– Bli med ut og telle insekter på #GRØNNSUPERDAG

Barnehager over hele landet inviteres til å markere verdens miljødag 5. juni ved å gjennomføre en #GRØNNSUPERDAG. I år har arrangørene et ekstra viktig oppdrag til barnehagene.

Publisert Sist oppdatert

– GRØNNSUPERDAG er en nasjonal feiring og markering av barn og unges engasjement for miljø og klima, og skal inspirere alle barn, lærere, foreldre og nærmiljø til å ta bedre vare på naturen, sier Linda Cecilie Dale i en pressemelding.

Hun er prosjektleder i miljøsertifiseringsordningen Grønt Flagg som står bak dagen.

Om markeringen:

I 2021 inviterte Grønt Flagg i Norge for første gang landets barnehager og skoler til å bli med på #GRØNNSUPERDAG. Dette skal være en feiring av verdens miljødag (5. juni), som ble etablert av FN i 1972 for å øke folks bevissthet omkring miljøspørsmål.

I 2022 var i underkant av 500 barnehager og skoler med, fra Berlevåg i nord til Lindesnes i sør.

I år markeres #GRØNNSUPERDAG onsdag 5. juni.

(Kilde: Grønt Flagg)

Det er opp til enhver barnehage hva de ønsker å gjøre på #GRØNNSUPERDAG, men i år har Grønt Flagg et samarbeid med organisasjonen La Humla Suse som de ønsker å trekke frem som en viktig aktivitet:

– Vi ønsker å bruke dagen til å få enda flere engasjert i biologisk mangfold ved å gi dem et oppdrag i å gå ut og telle insekter, forteller Dale.

Når vi lærer navn på blomster, biller og bier, blir vi bedre kjent med naturen rundt oss, påpeker hun. Noen av insektene er nært knyttet til blomstene i naturen og er viktig både for blomsterplanter og for at vi skal få frukt, grønnsaker og dyrefôr.

– Dette er ofte insekter med pels eller vinger med fine mønstre, og mange av dem er store og lette å få øye på, sier Dale.

De ville pollinatorene – som for eksempel humler, bier og blomsterfluer – trenger både omsorg og handling. I Norge er mange arter truet av utryddelse, skriver Grønt Flagg på sine nettsider. Pollinatorene trues både av nedbygging av natur, tap av blomsterenger, forurensning og klimaendringer.

La Humla Suse og Grønt Flagg oppfordrer barnehager og skoler til å tilbringe onsdag 5. juni ute i enga, i parken, ved blomsterkassene eller i skogkanten for å se hvem som er «på jobb» i blomstene. Og slik bli bedre kjent med de viktige pollinerende insektene.

Barnehagebarna kan for eksempel telle humler, mens skoleelevene kan bryne seg på litt flere artsgrupper, foreslår Dale.

– La Humla Suse vil lage et enkelt opplegg om humler tilpasset barnehager, som kan tas i bruk denne dagen, opplyser hun.

På Grønt Flagg sine nettsider kan barnehager og skoler melde seg på #GRØNNSUPERDAG og lese mer om Ut og telle insekter.

Hvorfor folkeforskning for ville pollinerende insekter?

Norge har vedtatt en egen pollinatorstrategi og en tiltaksplan for ville pollinerende insekter. Punkt 1.5 i tiltaksplanen handler om å øke registreringer av insekter innenfor denne gruppen til Artsobservasjoner.no med 20 prosent fra 2021 til 2025. Folkeforskning er et av virkemidlene som skal brukes for å oppnå målet.

La Humla Suse er en ideell organisasjon som leder prosjektet «Den ville pollinatortellingen» knyttet til punkt 1.5 i tiltaksplanen.

I «Ut og telle insekter» samarbeider La Humla Suse og Grønt Flagg om å øke artskunnskap og spre kunnskap om folkeforskning som effektivt tiltak for å redde leveområder for bestøverne våre.

Både «Ut og telle insekter» og «Den ville pollinatortellingen» gjennomføres med støtte fra Miljødirektoratet.

(Kilde: Grønt Flagg)

Powered by Labrador CMS