Fredrikstad kommune ville spare én million kroner på å stenge de kommunale barnehagene fire uker om sommeren. Nå går de tilbake til tre uker som tidligere

Måtte snu: Fra fire til tre ukers sommerstengte barnehager

Det ble bare en sommer med fire ukers sommerstengte barnehager i Fredrikstad.

Publisert

Det skapte stor ståhei da politikerne vedtok å øke perioden med sommerstengte barnehager fra tre til fire uker i fjor. Nå er det bestemt å gå tilbake til tre uker igjen. I tillegg skal én barnehage være åpen i hele sommer, skriver Fredriksstad Blad (krever abonnement). 

Barnehage.no omtalte saken for et år siden, da sinte foreldre samlet seg til demonstrasjon før politikerne skulle diskutere saken.  Bakgrunnen var at Fredrikstad kommune skulle spare én million kroner på å holde barnehagene stengt én uke ekstra - i totalt fire uker i sommer. Da ble de 24 kommunale barnehagene med i alt 1 287 barn (per 15. desember 2021) stengt fra 3. til og med 28. juli.

Men barnehagemyndigheten i Fredrikstad kommune slo i fjor høst fast at saken ikke var riktig behandlet. Flere av foreldrene protesterte heftig, og leverte inn klager. Det ble blant annet anført at foreldrene ikke hadde blitt hørt i saken før den ble vedtatt. Kommunens barnehagemyndighet startet tilsyn, og da hjalp det lite at barnehageetaten viste til at kommunebudsjettet er et offentlig dokument, og at foreldre – ved å takke ja til barnehageplass – bekrefter å ha lest og forstått barnehagens vedtekter. Statsforvalteren i Oslo og Viken konkluderte også med at saken ikke var riktig behandlet. 

Kommunen valgte å endre vedtektene igjen og gå tilbake til tre ukers ferie igjen. I forslaget til vedtekter som politikerne hadde på bordet før jul, var det også forslag til flere andre endringer. I tillegg kom forslaget fra de borgerlige om at én barnehage også skal holde sommeråpent i de tre ukene hvor barnehagene fortsatt har sommerstengt: Uke 28, 29 og 30 hvert år. Dette fikk flertall mot stemmene til Ap, R og Sp, ifølge Fredriksstad Blad. 

Powered by Labrador CMS