Det er 24 kommunale og 42 private, ordinære barnehager i Fredrikstad. Nå innfører kommunen fire ukers feriestengning i sine barnehager.
Det er 24 kommunale og 42 private, ordinære barnehager i Fredrikstad. Nå innfører kommunen fire ukers feriestengning i sine barnehager.

Feriestengning skaper trøbbel: Foreldre planlegger fakkeltog

Fredrikstad kommune skal spare én million kroner på å holde barnehagene stengt én uke ekstra - i totalt fire uker til sommeren. Nå reagerer foreldrene.

Publisert

Neste uke arrangeres det fakkeltog utenfor bystyresalen, ifølge en artikkel i Fredrikstad Blad (krever abonnement).

I forrige uke ble det kjent at bystyret vedtok en ekstra uke med stengte barnehager i sommer for å spare penger. Det betyr at de 24 kommunale barnehagene med i alt 1 287 barn (per 15. desember 2021) stenger dørene 3. juli, og holder stengt til og med 28. juli.

Skriftlig klage

Det har fått flere foreldre til å reagere, og sendt en skriftlig klage til oppvekstutvalget i kommunen.

– At en avgjørelse om fire uker sommerstengt barnehage vedtas uten å involvere de berørte parter, anser vi som fullstendig uakseptabelt, og kan derfor ikke uten videre godta dette, innleder de klagen med, og henviser til barnehagelovens paragraf 4.

Det var Utdanningsforbundet som spilte inn muligheten for en ekstra uke sommerstengt da politikerne rådførte seg med dem om budsjettet.

– Dette er ikke noe godt tiltak for de ansatte i kommunale barnehager, men det blir å velge mellom pest eller kolera. Jeg tror heller aldri dette forslaget hadde kommet opp, om ikke sektoren hadde kniven på strupen med tanke på den økonomiske situasjonen, sa Siri Reinertsen, hovedtillitsvalgt i Utdanningsforbundet til Fredrikstad Blad i forrige uke.

En av foreldrene som reagerer er Ingrid Tálos Skjærli.

– Tilbakemeldingene vi har fått ved å snakke med mange av foreldrene, er at dette kan bli veldig problematisk for mange. Flere må ha med barnehagebarn på jobb til sommeren, mens andre kanskje må betale barnevakt en hel uke.

Hun savner at foreldrene er blitt involvert i prosessen.

«Hvordan har politikerne tenkt at dette skal la seg gjennomføre?» er spørsmålet fra foreldregruppen som har sendt inn den felles klagen, og viser til flere årsaker til at en ekstra ferieuke blir krevende for foreldrene. Utfordring for aleneforeldre, arbeidsgivere som har styringsrett over ferien, barn med spesielle behov og barn som bor i hjem med lite trygghet i ferien, er blant punktene som listes opp.

– Det er veldig mange grunner til at vi mener at dette blir feil. Innledningsvis i klagen retter vi også fokus på viktigheten av at Fredrikstad kommune blir en kommune som barnefamilier faktisk ønsker å bo i.

Fakkeltog onsdag

Også Emilie Johannessen er blant foreldrene som reagerer. Hun har tatt initiativ til et fakkeltog som skal arrangeres førstkommende onsdag. Det holdes utenfor bystyresalen i Gamlebyen, når politikerne i oppvekstutvalget skal endre kommunens barnehagevedtekter.

– Vi må si fra at dette ikke er greit. Det er viktig at vi står sammen og hjelper hverandre. Vi håper virkelig folk møter opp, både foreldre, besteforeldre, tanter og onkler, fremholder hun.

Lørdag kveld skriver Silje Waters, nestleder i oppvekstutvalget, til Fredrikstad Blad at de jobber med å se etter muligheter, og at de har jobbet med dette de siste dagene.

– Nå venter vi på noen avklaringer fra administrasjonen, sier Waters.

– Tre ukers ferie

Mens det er 24 kommunale barnehager i kommunen, er det 42 private barnehager med i alt 2 439 barn (per 15. desember 2021) i Fredrikstad. Mens feriestengningen er felles for samtlige kommunale barnehager, er det opp til hver enkelt private barnehage om og hvordan de praktiserer stengt i sommerferien.

– Vi registrerer at kommunens ferievedtak har skapt reaksjoner blant foreldre og ansatte. Det er ikke noe vi har vurdert foreløpig. Vi har nå tre uker sommerferie i våre barnehager, opplyser daglig leder Mette Bakken hos Samvirkebarnehagene, som har seks private barnehager i Fredrikstad.

Men det er et faktum at kommunens besparelser vil påvirke tilskuddene til private barnehager på sikt, slik finansieringssystemet fungerer i dag.


Powered by Labrador CMS