Fredrikstad kommune har beregnet innsparingen til én million kroner.
Fredrikstad kommune har beregnet innsparingen til én million kroner.

Sinte foreldre demonstrerte mot feriestengte barnehager

Et 50-talls rasende småbarnsforeldre ventet på oppvekstutvalget i Fredrikstad.

Publisert

Det skriver Fredriksstad Blad, som var til stede da saken ble behandlet onsdag. De melder om opphetet stemning da rundt 50 småbarnsforeldre stilte politikerne til veggs i forkant av møtet.

Bakgrunnen er at Fredrikstad kommune skal spare én million kroner på å holde barnehagene stengt én uke ekstra - i totalt fire uker til sommeren. Det betyr at de 24 kommunale barnehagene med i alt 1 287 barn (per 15. desember 2021) stenger dørene 3. juli, og holder stengt til og med 28. juli.

For å bøte på eventuelle problemer en innskrenket åpningstid vil skape, forklarte de folkevalgte at kommunen vil holde en av barnehagene åpen som vanlig. Foreldrene lot seg imidlertid ikke imponere:

– Én barnehage? Hva om behovet blir for stort? Siteres en av dem på i avisen.

– Da får vi sørge for å ordne det slik at tilbudet rekker til alle som trenger det, svarte Malin Krå Simonsen (Ap), leder for oppvekstutvalget.

Noen av foreldrene argumenterte for at det ikke er bra for barna å måtte tilbringe en uke i en ukjent barnehage. Spesielt dersom ungen er sjenert eller usikker.

Politikerne erkjente at situasjonen var langt fra ideell, men minnet samtidig om at kommuneøkonomien er svært trang.

Silje Waters (SV) og Aleksander Høymyr Abelsen (H) mener begge det var positivt at foreldrene troppet opp for å fremme sitt synspunkt.

– Kuttene kommunedirektøren foreslo var langt hardere og mer inngripende enn det vi endte opp med å godkjenne, sier Waters og legger til:

– Men i dette tilfellet er det åpenbart at det sviktet både på medvirkning og informasjonsflyten.

Abelsen tar i bruk enda hardere lut i sin beskrivelse:

– Det var helt katastrofe. Dette burde vært diskutert med FAU-ene. I stedet ble vedtaket tredd nedover hodet på foreldre og barnehager uten forvarsel, sier han.

Videre omtaler Høyre-politikeren ordningen med én åpen barnehage, som en fallitterklæring.

– Styringspartiene har ventet alt for lenge med å ta økonomiske grep. Konsekvensen av utsettelsene er at man må ta i bruk dramatiske virkemidler når man først gjør noe.Powered by Labrador CMS