DEBATT

– Jeg kan love deg at måltidene ikke alltid bar preg av å være så veldig «pedagogiske», skriver Lise Lauvik i Langøy friluftsbarnehage i denne kommentaren.
– Jeg kan love deg at måltidene ikke alltid bar preg av å være så veldig «pedagogiske», skriver Lise Lauvik i Langøy friluftsbarnehage i denne kommentaren.

– Veldig fornuftig å kutte matservering i barnehagene

All honnør til Lillestrøm kommune som foreslår å kutte matservering i barnehagene.

Publisert
  • Dette er et innsendt bidrag, og gir uttrykk for skribentens meninger og holdninger. Vil du delta i debatten? Send gjerne inn innlegg hit.

Innlegget der en forelder kaller det bakstreversk å fjerne matservering trenger litt nyansering.

Du henviser blant annet til fagområdet kropp, bevegelse, mat og helse. Da blir det litt snevert å bare ta for seg maten og måltidene. Fagområdet omhandler også kropp, bevegelse, mestring, lek, sosial samhandling, mentalt og sosialt velvære, fysisk og psykisk helse osv.

Barna skal oppleve trivsel, glede og mestring ved allsidige bevegelseserfaringer. De skal videreutvikle motoriske ferdigheter, kroppsbeherskelse og koordinasjon. Vi skal tilrettelegge så barna får oppleve, vurdere og mestre risikofylt lek, få en positiv oppfatning av seg selv og mye mye mer som du ikke nevner.

I tillegg har vi seks andre fagområder vi skal jobbe med i en travel barnehagehverdag. Puh…

Stjeler minst to-tre timer

Jeg forstår at matserveringen i barnehagen er viktig for deg, og sikkert mange andre. Utfordringen er bare at mat og måltider tar så mye av de voksne sin tid at det går på bekostningen av alt det andre vi skal og ønsker å gjøre sammen med barna. Innkjøp, matlaging, opprydding, vasking av kjøleskap og så videre stjeler minst to-tre timer av en voksen som heller burde brukt tiden sammen med barna.

Det står side opp og side ned på barnehage.no om hvor slitne ansatte er, hvor underbemannet og underfinansiert barnehagene er. Senest i forrige uke var det en som skrev at de bare hadde vært fullt bemannet fire dager siste måned. Vil du da virkelig at enda en voksen skal gå bort fra barna for å tilberede mat?

Det er mange barnehageansatte som nå snakker varmt om matboksen etter at koronaen «tvang» barnehagene til å prøve det. De ser nå hvor utrolig mye mer tid de får sammen med barna.

Vi nødt til å fjerne noen tidstyver vi fint kan leve uten. Matservering burde etter mitt syn være det første. Ikke fordi mat ikke er viktig, men fordi det finnes andre og mye bedre måter å organisere måltidene på.

Ble ramaskrik

Du skriver at du er sykepleier, interessert i mat, kosthold og ernæring. Jeg er også sykepleier og er interessert i mat, kosthold og ernæring. Men i tillegg er jeg utdannet pedagog og driver barnehage på 15. året. Jeg mener derfor jeg har bra belegg for mine påstander.

Vi hadde matservering de første årene. Derfor vet jeg hvor mye tid det stjeler. Da vi valgte å kutte matserveringen ble det ramaskrik blant foreldrene, omtrent slik du fremstiller det, med fulle protester. Det var faktisk så stor uenighet med enkelte foreldre at de valgte å ta barna ut av barnehagen. Det tenker jeg er helt greit. Dere foreldre bestemmer for barna deres, men det er vi som driver barnehage. Dere har medvirkning, men ikke medbestemmelse når det gjelder driften. Det er vi som ser hvor skoen trykker og vi prøver hele tiden å gjøre vårt beste for barna.

Dere har medvirkning, men ikke medbestemmelse når det gjelder driften.

Lise Lauvik

«Matservering utjevner sosiale forskjeller» Gjør det det? Det er blant annet veldig store forskjeller i summene foreldrene betaler. Jeg tenker at hvis noen har veldig usunn matpakke, så er det vår jobb å veilede foreldrene. Når det begynner på skole må de jo uansett smøre matpakke.

I vår barnehage er barna utrolig stolt av matpakken sin. De deler med hverandre og synes det er veldig spennende å se hva de andre barna har i matpakken sin. Matpakken har den fordelen at alle barn har noe de liker. Matpengene foreldrene betalte dekket det billigste brødet og det kjipeste pålegget, og det ble veldig mye det samme dag etter dag. Barna har i dag mye sunnere og mer variert mat enn det vi kunne servere. Vi har ikke råd til kokk, og hadde vi hatt råd ville vi heller brukt pengene på flere voksne sammen med barna. Et annet poeng er at barna begynner til veldig ulike tider på morgenen. Før var de barna som kom kl. 07.00 sulten lenge før vi hadde anledning til å servere mat. Nå kan alle ta seg en skive når de selv ønsker. Kl. 08.30 sikrer vi bare at alle har spist. Noen barn er ikke så glad i frokost, de kan ta seg en skive litt seinere, det kunne de ikke etter at vi hadde dekket av bordet.

I tillegg lager vi en del mat på bål, som kommer i tillegg til matpakkene. Det være seg pinnebrød, pizza, supper og kakao. Det handler om den egenverdien vi mener det er å lage mat ute. Det synes vi kjempeviktig, og barna elsker det!

Bedre måltidssituasjon

I dag er alle barna på tur fire dager i uken. Vi trenger ikke stresse med å smøre mat før vi går, ei heller stresse for å rekke tilbake til lunsj. Vi spiser på tur, og trenger ikke være tilbake før på ettermiddagen.

På DEN måten klarer vi å oppfylle alt det andre som står i fagområdet du refererer til, pluss alle de andre fagområdene. I tillegg til at vi har fått mye bedre kvalitet, har selve måltidssituasjonen blitt mye bedre. Nå spiser vi sammen med barna, vi har tid til å snakke med de, istedenfor å springe mellom bordene for å hjelpe de som roper høyest. Jeg kan love deg at måltidene ikke alltid bar preg av å være så veldig «pedagogiske».

Enhver god organisasjon skal være i utvikling. Når vi ser at det vil høyne kvaliteten flere hakk å fjerne matserveringen, er det vår jobb å gjøre det. Vi kan ikke la enkeltforeldre med gode argumenter og sterke meninger styre våre avgjørelser. All endring gjør som kjent vondt. Jeg mener god informasjon og dialog med foreldrene er nøkkelen.

Med andre ord: Mindre stress for både barn og voksne. Kvalitet over måltidene. Mange fantastiske turer og ikke minst mye mer tid sammen med barna! Ingen av mine ansatte ønsker å gå tilbake til matservering.

Powered by Labrador CMS