Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen og kunnskapsminister Tonje Brenna samarbeider om en egen leselyststrategi. Dette bildet er tatt ved en tidligere anledning.
Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen og kunnskapsminister Tonje Brenna samarbeider om en egen leselyststrategi. Dette bildet er tatt ved en tidligere anledning.

Vil øke leselysten blant barn og unge

Regjeringen er i gang med en strategi for å få flere til å lese mer. Nå ønsker de innspill.

Publisert Sist oppdatert

– Lesing er noe av det viktigste vi gjør i livet. Lesing er viktig for utdanningen vår, for folkeopplysning og for deltakelse i demokratiet. Og ikke minst - bøkene tar oss til nye verdener og gir oss nytt blikk på oss selv og samfunnet. Derfor skal vi i regjeringen nå jobbe for å vekke leselyst og bygge god lesekultur med plass til alle, sier kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen (Ap) i en pressemelding.

Hun og kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) samarbeider om en ny leselyststrategi. Målet er å få flere til å lese mer.

– Det er en utfordring at norske barn og unge leser stadig mindre. De leser mindre når de blir eldre, og gutter leser mindre enn jentene, sier Brenna.

Noe av det viktigste med strategien blir derfor å bidra til at barna holder på lesegleden, opplyser hun.

PISA-undersøkelsen fra 2018 viser at 15-åringer bruker mindre tid på å lese på fritiden enn tidligere. 68 prosent av guttene og 48 prosent av jentene oppgir at de bare leser hvis de må.

Regjeringen ønsker nå innspill om hva som skal til for å skape en kultur for lesing, og hva som kan bidra til leselyst. I mai inviteres barnehage- og skolesektor, bibliotek, leseorganisasjoner, bokbransjen og leseforskere til innspillmøter. Skriftlige innspill ønskes også velkomne.

– Mange aktører jobber daglig med å formidle litteratur og fremme leselyst, og gjør en strålende jobb. I strategien vil vi løfte og bygge videre på alt det gode arbeidet, slik at vi sammen kan skape en god lesekultur framover, sier Trettebergstuen.

Leselyststrategien skal være klar på nyåret 2024, opplyses det i pressemeldingen.

Powered by Labrador CMS