Filmprosjekt om eventyr i Rønvik menighetsbarnehage.
Stan Nilsson hadde både ansvar for filmproduksjonen, og bidro til kulisser sammen med barna, når Rønvik menighetsbarnehage hadde eventyr som tema.

Lagde eventyrlig filmkveld

– I filmbransjen sier man gjerne: Ikke jobb med dyr eller barn!

Publisert

Stian Nilsson har lagd film siden han fikk sin første mobiltelefon med kamera på ungdomsskolen. Han har gått filmlinje på folkehøgskole og laget reklamefilmer og musikkvideoer.

Det siste året har han hatt et helt spesielt oppdrag, i forbindelse med vikarjobben i Rønvik menighetsbarnehage: Laget helaftens kinoforestilling for foreldrene, med barna i hovedrollen.

– Jeg var veldig spent. Men så gikk det mye mer på skinner enn med voksne skuespillere. Barna i barnehagen er vant til å få beskjeder fra oss, når vi sier de skal stå der og gjøre sånn, så er det det samme vi gjør når vi skal spise. Så det falt veldig på plass, sier Nilsson.

Eventyrlig år

Daglig leder Monica Nymo forteller om prosjektet:

– Vi har jobbet med eventyr som tema dette barnehageåret, og hadde et ønske om å virkelig leve oss inn i det og gjøre noe ut av det, for å gi masse opplevelser til barna. Det mest spesielle i måten vi har jobbet på, er at vi har tatt bilder i prosessen, filmet snutter og filmet når barna dramatiserer. Vi har vært innom alle fagområdene, og setter dette sammen med teknologi til en reise gjennom det vi har holdt på med. Den samlede dokumentasjonen ble framført som kino for barna og foreldrene.

Da filmen var klar, gikk invitasjonen ut. Barnehagen sto klar med billettsalg, popcorn og drikke, helt ned til en nesten autentisk «blipper» for å scanne billettene (som egentlig var en febermåler).

– Noe av det morsomste med prosjektet var engasjementet det skapte både hos barna og personalgruppa. Vi som jobber her har blitt mer sammensveiset, siden alle har jobbet med det samme prosjektet. Vanligvis jobber vi mer på hver vår kant. Her har alle kommet med idéer, og jobbet sammen for å få med de minste, samtidig som de eldste har fått nok utfordringer.

Her er dramatiseringen av eventyret «De tre bukkene Bruse»:

Barna påvirker dagen

Arbeidet startet i fjor høst. I forberedelsene leste de ulike eventyr, fant fram det de hadde av konkreter og de voksne begynte å dramatisere historiene i samlingsstundene. La til rette for at barna skulle bli kjent med eventyrene.

– At det skulle bli en kino, var det vi ansatte som bestemte, men hvordan vi kom dit var det barna som kom med. De kom med mange input underveis.

Filmprosjekt om eventyr i Rønvik menighetsbarnehage.
Alle besøkende fikk egne billetter.

Nymo forteller om en barnehage der barnas medvirkning i aller høyeste grad blir tatt på alvor.

– Det er viktig at barna er med på alt, og vi jobber mye med medvirkning. Ikke bare når det kommer til hva de vil ha på brødskiva, men i innholdet i barnehagedagen.

Barnehagen har en stor- og en småbarnsavdeling, til sammen 32 barn og ti ansatte i alderen 23 til 60 år.

– Vi har to ansatte som har vært her i 30 år, og et par i snart 20. De som begynner her vil gjerne bli værende.

Filmprosjekt om eventyr i Rønvik menighetsbarnehage.
Også de minste barna ble involvert i prosjektet.

At det ble eventyr som tema, bunnet også litt i barnas engasjement.

– Vi drodla litt sammen med barna, snakket om hva de hadde lyst til, og de snakket om at de syntes det var artig når vi voksne dramatiserte eventyr i samlingsstunden. Da vi fant temaet, begynte vi å tenke på hvordan vi skulle gjøre det. Vi har vanligvis forestillinger der barna viser fram det de gjør til foreldre og besteforeldre, men ville gjøre det litt annerledes. Med å invitere til kino fikk barna opplevelsen sammen med foreldrene.

Sjekk disse herlige reklamefilmene:

Trygge barn

Nymo gir Stian Nilsson en stor del av æren for at prosjektet ble så vellykket.

– Han har vært kjempeivrig, og virkelig tatt barnas innspill på alvor. Han lagde egen logo, reklamefilmer innimellom filmene, og la til og med til «bloopers» på slutten. Det var også veldig artig å se hvor trygge barna ble underveis.

Filmprosjekt om eventyr i Rønvik menighetsbarnehage.
Filmen fikk sin egen logo.

– Barna fikk se på det vi lagde mens vi jobbet, legger filmskaperen til, og fortsetter:

– Når barna som ikke turte i første omgang fikk se resultatet, hadde de lyst til å være med neste gang. Ei av jentene ville absolutt ikke delta, men etter å ha sett film, snudde hun helt og ville ha hovedrollen. Og det fikk hun. Det var veldig artig å følge med på når de fikk se seg slev på film, de ble veldig stolte.

– Og vi avdekket også noen virkelige skuespillertalenter i barnehagen.

Alle fagområdene

Nymo forteller at prosjektet tok dem innom alle fagområdene i rammeplanen - i jobben med kulisser og kostymer, i jobben med tekst og kommunikasjon, i bruken av digitale verktøy, og ikke minst: Fantasien fikk virkelig blomstre.

– Når jeg begynte å se gjennom det vi hadde gjort i etterkant, så jeg at vi hadde vært innom alle fagområdene. Det var fascinerende.

Filmprosjekt om eventyr i Rønvik menighetsbarnehage.
Også kinoplakaten ble det lagt masse flid i.

Nilsson forteller at han jobbet litt på samme måte med barna som når han tidligere har laget reklamefilm.

– Da fant jeg ofte idéen i det første de sa. Slik gjorde jeg det også her.

– Hvilke utfordringer møtte dere på underveis?

– Den største utfordringen var å få det til å klaffe med at alle var til stede samtidig.

Da premierekvelden nærmet seg, var mange spente. Framvisningen ble gjort som på ekte kino, uten videre introduksjon.

– Det var veldig stor stas for foreldrene å få sett dette sammen med barna. De fikk virkelig godt innblikk i barnehagehverdagen. Og opplevelsen ble noe helt annet enn forestilling, der de minste vil løpe fra scenen og bort til til foreldrene. Her kunne de sitte på fanget og få opplevelsen sammen, avslutter Monica Nymo.

Filmprosjekt om eventyr i Rønvik menighetsbarnehage.
Foreldrene fikk en skikkelig kinoopplevelse.
Powered by Labrador CMS