Lærerikt: Barna i Espira Spirea kunnskapsbarnehage lærer mye av å utforske og leke med realfagene. Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen vil at flere barn skal få gjøre som dem.Iris Lyngmo
Dette er de nye realfagskommunene
Høsten 2016 får 11 nye kommuner status som realfagskommuner.
De nye realfagskommunene er valgt ut av Utdanningsdirektoratet (Udir), og kommer i tillegg til de 34 kommunene som ble landets første realfagskommuner i fjor, melder Kunnskapsdepartementet.
– Til sammen får vi nå 45 realfagskommuner over hele landet. De er viktige forbilder, og kan vise oss hvordan barn og unge i praksis kan bli bedre i matematikk og naturfag, uttaler kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen på departementets nettsider.
(Se listen over de nye realfagskommunene nederst i saken.)
Realfagskommunene forplikter seg til å arbeide systematisk og helhetlig for å forbedre barn og unges kompetanse og resultater i realfag, fra barnehage til fullført grunnskole. Kommunene skal også samarbeide med lokalt næringsliv og høyskoler, universiteter eller forskningsmiljøer.
Det er satt av 10 millioner kroner til de 11 nye realfagskommunene i 2016-2017. Midlene går blant annet til lokale realfagsnettverk og faglig oppfølging av kommunene.
Realfagskommunene som ble valgt ut i fjor, får mulighet til å søke om forlenget støtte ut 2017.
Realfagskommunene er en del av den nye, nasjonale realfagsstrategien regjeringen la frem høsten 2015. Målet er å få færre barn og unge på lavt nivå i realfag og flere på høyt nivå.
– Teknologi og naturvitenskap er det vi skal leve av i fremtiden. Da må vi gi barna våre gode realfagsopplevelser allerede i barnehagen, og vi må sørge for at alle elever får grunnleggende kunnskaper i matematikk og naturfag på skolen, sier kunnskapsministeren.