Jørn-Tommy Schjelderup, administrerende direktør i PBL (Private Barnehagers Landsforbund).

Kritisk til foreslåtte endringer: – Prisgitt dagsformen til lokalpolitikerne

Barnehager og kommuner vil måtte bruke mer ressurser på byråkrati, og konfliktnivået vil øke lokalt. Det frykter PBL blir konsekvensene av regjeringens foreslåtte nye styrings- og finansieringssystem.

Publisert Sist oppdatert

– Alle barn er like mye verdt. Derfor ønsker vi en finansiering og en regulering som fremmer høyere og jevnere kvalitet i alle barnehager, til beste for barn, foreldre, ansatte og samfunnet for øvrig. Det får vi ikke hvis regjeringen dytter alt ansvaret for sektoren over på kommunene.

Det sier administrerende direktør i PBL, Jørn-Tommy Schjelderup i en artikkel på interesse- og arbeidsgiverorganisasjonens nettsider, etter at regjeringens forslag til nytt styrings- og finansieringssystem for barnehagesektoren kom onsdag.

Forskjellsbehandling

I høringsnotatet foreslår regjeringen blant annet å avvikle de nasjonale reglene for finansiering av private barnehager. I stedet skal kommunene pålegges å lage lokale forskrifter for finansiering.

PBL mener dette øker risikoen for vilkårlige beslutninger om finansiering av private barnehager.

– Et forslag om å gi kommunene makt til å bestemme nivåene for driftstilskudd, pensjonstilskudd og kapitaltilskudd vil fører til forskjellsbehandling av barn og barnehager. Det vil føre til at både barnehager og kommuner må bruke mer ressurser på byråkrati, og det vil føre til økt konfliktnivå lokalt. Det ønsker ikke vi, og det ønsker ikke medlemsbarnehagene våre. Det tror jeg ikke kommunene heller ønsker, sier Schjelderup.

Han understreker at PBL har forståelse for behovet for å satse ekstra på noen barnehager, særlig i levekårsutsatte områder. Men mener det blir feil når en slik satsing skal skje på bekostning av barn i andre barnehager og når konsekvensen blir et finansieringssystem som ikke er etterprøvbart.

– Dessuten har vi vel alle erfart at kommunens vilje til å bruke mer penger på barnehager enn de absolutt må, er svært begrenset. Derfor blir det helt avgjørende for alle typer private barnehager at det lovfestede prinsippet om økonomisk likeverdig behandling ikke svekkes, sier Schjelderup.

Maner til mobilisering

PBL skriver at de kan støtte flere av punktene i regjeringens forslag. Men slår samtidig fast at noen av forslagene innebærer et så hardt angrep på likebehandling, forutsigbarhet og foreldrenes rett til å velge barnehage, at det trengs en sterk mobilisering for å synliggjøre alvorlige konsekvenser.

Blant det PBL anser som kontroversielt i regjeringens forslag, er at kommunene i praksis «gis makt til å legge ned populære private barnehageplasser for å kunne styre barn over i kommunale barnehager uten nok søkere».

Schjelderup minner om at den private delen av sektoren allerede får mindre offentlige overføringer enn de kommunale barnehagene, og frykter at avviklingen av nasjonale og forutsigbare regler for finansiering vil sende flere gode barnehager utfor stupet.

– Det burde virkelig bekymre den nye statsråden at halvparten av de private barnehagene drifter med underskudd. Men i stedet legger hun fram forslag som vi tror ytterligere vil forverre økonomien i sektoren.

– Det er mulig at enkelte private barnehager på kort sikt kan håpe at de kommer bedre ut enn i dag med regjeringens forslag. Men uten lovfestet likeverdig behandling bygget på objektive og etterprøvbare kriterier, vil alle typer private barnehager være prisgitt dagsformen til lokalpolitikerne. Det kan ikke en viktig sektor som vår bygge fremtiden på, sier Jørn-Tommy Schjelderup.

Powered by Labrador CMS