Partier på Stortinget har satt ned foten for deler av den nye barnehageforskriften. Bildet er tatt i en annen sammenheng.
Partier på Stortinget har satt ned foten for deler av den nye barnehageforskriften. Bildet er tatt i en annen sammenheng.

Før helga vedtok regjeringen ny barnehageforskrift. Så satte Stortinget foten ned

Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Sv, Rødt og MDG satt foten ned for flere av regjeringens kriseforskrifter. Blant annet en formulering i barnehageforskriften.

Publisert

Fredag vedtok regjeringen blant annet en egen forskrift som la kjørereglene for hvordan en rekke felt i barnehagesektoren skulle reguleres som følge av den pågående situasjonen med koronaviruset.

Forskriften inneholdt i hovedtrekk følgende:

  • Reglene i barnehageloven med forskrifter gjelder så langt de er mulig å oppfylle under utbruddet av Covid-19.
  • I perioder hvor barnehagen er stengt etter vedtak og forskrifter etter smittevernloven, suspenderes retten til å benytte seg av barnehageplassen for dem som er omfattet av stengingsvedtaket.
  • Barnehageeier skal sørge for at barn som er omfattet av unntak i vedtak og forskrifter etter smittevernloven, får et tilbud i barnehagen.
  • Forenklede saksbehandlingsregler for barnehageeiernes avgjørelse om å gi tilbud til dem som er unntatt i vedtaket om stenging.
  • Foreldre skal ikke betale for barnehageplassen i perioden barnehagene er stengt eller driver med redusert kapasitet og barnehagene skal få dekket tapt foreldrebetaling
    Private barnehager skal motta kommunale tilskudd selv om barnehagene er stengt eller driver med redusert kapasitet.
  • Regler om avkortning av tilskudd til private barnehager ved permittering av ansattte m.v.
     

I helgen har Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Sv, Rødt og MDG satt foten ned for flere av regjeringens kriseforskrifter.  Den nylig vedtatte koronaloven sier at en tredjedel av Stortingets medlemmer kan stanse en forskrift, eller deler av en forskrift, før den trer i kraft hvis de innen 24 timer leverer en erklæring om at de ikke støtter den.

Og det er det som har skjedd i dette tilfellet. For forskriften som omhandler barnehagefeltet, er det forskriftens §2 partiene ber om at justeres. Nærmere bestemt formuleringen «Reglene i barnehageloven med forskrifter gjelder så langt det er mulig å oppfylle under utbruddet av Covid-19.»

Kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby (V) sier til NTB at konsekvensen av partienes protester er at utdanningssektoren nå blir stående med et regelverk som det for mange er umulig å følge i den krisen som har oppstått.

– Departementet vil nå vurdere alternative endringer av regelverket som gjør at regelverket vil være mulig å etterleve, sier Melby til NTB.

Powered by Labrador CMS