Avdelingsdirektør for barnehage- og utdanningsavdelingen Grethe Hovde Parr hos Statsforvalteren i Oslo og Viken med klar beskjed til Moss kommune.
Avdelingsdirektør for barnehage- og utdanningsavdelingen Grethe Hovde Parr hos Statsforvalteren i Oslo og Viken med klar beskjed til Moss kommune.

Må endre praksis: – Nok at én forelder har samfunnskritisk jobb

Moss bestemte at det skal gis et tilbud kun til barna der begge foreldrene har en samfunnskritisk funksjon. Det har de ikke lov til, mener Statsforvalteren i Oslo og Viken.

Publisert Sist oppdatert

Lørdag kom beskjeden om at barnehager og skoler i Follo-regionen, Indre Østfold og Oslo skulle over på rødt nivå fra mandag, for å å stanse utbruddet av den engelske virusmutasjonen i Nordre Follo. I går ble det kjent at barnehager og skoler i Nordre Follo holder stengt ut uka - mens i resten av området Bent Høie definerer som ring 1 holdes de stengt minimum til og med i dag, onsdag.

I Moss medførte det en enda strengere praksis enn nasjonalt: Ved stengte skoler og barnehager, ble det gitt et tilbud til sårbare barn, og barn der begge foreldrene har en samfunnskritisk funksjon. Men det er for strengt, ifølge Statsforvalteren (tidligere Fylkesmannen).

Det kommer fram i en sak i Moss Avis.

Bakgrunnen for å kreve at begge foreldrene har en samfunnskritisk jobb for å ha rett til barnehageplass, er for å kunne gi et best mulig tilbud, sa direktør for kultur, oppvekst og aktivitet i Moss kommune, Silje Hobbel, til avisen mandag. Men etter at Statsforvalteren ble kontaktet av foreldre i kommunen, er beskjeden klar: Kommunen må endre praksis.

– Dette er besluttet på nasjonalt nivå, og kommunen har ikke anledning til å bestemme dette selv, sier avdelingsdirektør for barnehage. og utdanningsforvaltningen, Grethe Hovde Parr.

Moss Avis har tidligere omtalt at de private barnehagene ba Moss kommune om å innføre en lokal forskrift som krever at begge foreldrene ha samfunnskritiske jobber for at barna skal ha rett til plass.

Som følge av beskjeden fra Statsforvalteren, snur nå Moss kommune i beslutningen som ble tatt i helgen.

– Moss kommune har siden lørdag praktisert at barn som har krav på å komme fysisk i barnehagen og på skolen må ha to foresatte i samfunnskritiske funksjoner. Men i dag har vi fått beskjed av Statsforvalteren, som også viste stor forståelse for de kapasitetsutfordringene vi har, om at kommunens praksis må opphøre. Dette innretter vi oss etter umiddelbart, og vi beklager for den praksisen vi har hatt både i går og i dag, sa Hobbel til Moss Avis i går.

Powered by Labrador CMS