Kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby (V) under regjeringens pressekonferanse om koronasituasjonen 26. oktober.
Kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby (V) under regjeringens pressekonferanse om koronasituasjonen 26. oktober.

Kan gå tilbake på gult nivå fra onsdag - kommunene bestemmer selv

Regjeringen viderefører de nasjonale smitteverntiltakene fram til midt i februar. Samtidig blir det gjort lettelser i tiltakene for barn og unge, noe som berører blant annet barnehagene.

Publisert Sist oppdatert

De nasjonale tiltakene som ble innført 18. januar, videreføres til midten av februar.

– De nasjonale tiltakene har effekt, og vi ser at smitten går ned i Norge. Men vi må ytterligere ned og kan ikke ta sjanser som fører til at de mer smittsomme virusvariantene sprer seg. Derfor viderefører vi de nasjonale tiltakene frem til midten av februar, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie under lørdagens pressekonferanse om smitteverntiltakene framover.

Samtidig prioriterer regjeringen lettelser for barn og unge, med bakgrunn i at det å kunne gå i barnehage og på skolen er viktig både for lek, læring og for å motvirke ensomhet og isolasjon, som det står i pressemeldingen fra regjeringen.

Det betyr i praksis at fra og med onsdag i neste uke kan barnehagene i de kommunene som har hatt de strengeste smitteverntiltakene etter at utbruddet i Nordre Follo ble oppdaget, fra og med onsdag 3. februar kan gå tilbake til gult nivå.

Samtidig blir det opp til kommunene selv å vurdere å fortsette på rødt nivå om den lokale smittesituasjonen skulle tilsi at det er behov for det.

– Jeg er veldig glad for at vi kan lette litt på tiltakene, og da prioriterer vi barn, unge og folks arbeidsplasser. Det er viktig at vi får smitten ytterligere ned og beholder kontrollen. Da kan vinteren og våren bli lettere for oss alle, sier kunnskapsminister Guri Melby under regjeringens pressekonferanse lørdag formiddag.

– Samtidig som vaksineringen er i gang og solen er oppe litt lenger hver dag, håper jeg at lettelsene bidrar til å gjøre livene våre litt lysere fremover.

Gult fra tidligst onsdag

Lettelsene betyr at skoler og barnehager i kommunene i ring 1 og ring 2 nå går tilbake til gult tiltaksnivå. Kommunene får med dette tid til å vurdere om de av lokale hensyn har behov for tiltak på rødt nivå.

– Samtidig vet vi at det er bare en uke siden blant annet ansatte i barnehager måtte kaste seg rundt, lage nye planer og Så når vi nå letter opp, er det fra onsdag tidligst. Så må hver enkelt kommune gjøre sine egne vurderinger ut fra hvordan smittenivået er. Det betyr at det kan hende noen barnehager må fortsette på rødt nivå - det er det lokale myndigheter som til syvende og sist bestemmer. Men regjeringens ambisjon er lavest mulig tiltaksbyrde for barn og unge, fortsatte Melby.

Hun gir samtidig ekstra ros til de som har klart å gi barn og unge et heltidstilbud hver eneste dag i den krevende uken som har gått.

Statsrådene fikk også spørsmål om hvordan regjeringen skal hindre at kommuner innfører for strenge tiltak i forhold til regjeringens intensjon.

– Kommunene er jo underlagt de samme loven som oss. Det betyr at de er nødt til å dokumentere forholdsmessigheten i sine vurderinger. Det betyr at smittesituasjonen gjør at det forholdsmessig krever strengere tiltak enn det som er bestemt. Tiltakene kan ikke være mildere, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie, og legger til at det har vært tilfeller der statsforvalterne har gått inn og sagt at her har dere ikke tilstrekkelig grunnlag for de strenge tiltakene.

Færre kommuner

Det blir også gjort endringer i hvilke kommuner som skal ha de strengeste tiltakene:

Fra og med 3. februar reduseres ring 1 fra ti til tre kommuner: Nordre Follo, Oslo og Ås.

Fra og med 3. februar består ring 2 av: Asker, Bærum, Enebakk, Frogn, Indre Østfold, Lillestrøm, Lunner, Lørenskog, Moss, Nesodden, Nittedal, Rælingen, Vestby og Våler.

Fra og med 3. februar fjernes følgende kommuner fra ring 2: Aurskog-Høland, Drammen, Horten, Lier, Marker, Rakkestad, Råde og Skiptvet. For disse kommunene vil de nasjonale tiltakene være gjeldende og eventuelle lokale forskrifter dersom de har vedtatt det.

Både for kommunene i ring 1 (Nordre Follo, Oslo og Ås) og ring 2 (Asker, Bærum, Enebakk, Frogn, Indre Østfold, Lillestrøm, Lunner, Lørenskog, Moss, Nesodden, Nittedal, Rælingen, Vestby og Våler) gjelder de samme reglene for barnehagene i perioden fra 3. til 10. februar:

  • Gult tiltaksnivå i tråd med trafikklysmodellen gjelder for skoler og barnehager som for resten av landet.
  • Det må gjøres lokale vurderinger i tråd med smittesituasjonen, det vil si at kommunen som smittevernmyndighet kan beslutte at det skal være rødt nivå der det er nødvendig ut fra en smittevernfaglig vurdering.
Powered by Labrador CMS