Daglig leder Torstein Johannessen i Bergheim barnehage er veldig fornøyd med at Trondheim kommune åpner drop-in for å gi andredosen til barnehageansatte.
Daglig leder Torstein Johannessen i Bergheim barnehage er veldig fornøyd med at Trondheim kommune åpner drop-in for å gi andredosen til barnehageansatte.

Mange rekker ikke vaksine før barnehagestart: I Trondheim får ansatte teste drop-in

Denne og neste uke får de ansatte i Bergheim barnehage i Trondheim sin andre vaksinedose. – Vi har vært i frontlinja hele veien, og er veldig glade for at vi nå prioriteres, sier daglig leder Torstein Johannessen.

Publisert Sist oppdatert

- Ettersom karanteneplikten oppheves for alle under 18 år, er ansatte i skole, SFO og barnehage mer sårbar. Det er også politisk bestemt at disse skal prioriteres, slik at vi bruker doser vi får denne uken for å gi de dose 2, sier Helge Garåsen, vaksinasjonssjef i Trondheim kommune, til Adresseavisen.

Dermed blir det mulighet for drop-in i morgen, 4. august, samt tirsdag i neste uke.

– Det ble sendt ut varsel om dette mandag. Tilbudet gis til kommunalt ansatte, men også ansatte i friskoler og private barnehager, sier Jannike Akse, konstituert kommunalsjef for skole i Trondheim kommune til avisen.

Dermed går de rundt 25 ansatte i Bergheim barnehage på Dragvoll i Trondheim mot en fullvaksinert høst.

– Alle de ansatte har fått dose en, og venter på sin andre dose. Den får de nå. Så vi ligger godt i rute med tanke på barnehagestart, sier styrer Torstein Johannessen.

To runder med smitte

Han fikk mail fra Trondheim kommune i går.

– Hvor mange vaksiner kommunen har hatt til rådighet har vært litt uforutsigbart hele veien, og variert fra uke til uke. Samtidig opplever vi at vi har fått god informasjon, og blitt oppdatert fortløpende. Men at de får til dette nå er virkelig noe vi heier på.

I løpet av pandemien har han hatt tre ansatte som har blitt smittet. Først i januar:

– Da ble det litt stress og temperatur i starten, men vi håndterte det godt. Vi klarte å isolere smitten til den ene avdelingen.

– Så smittevernrutinene fungerte?

– Ja, og det ble en god test.

Den andre runden med koronasmitte kom første uka i juli - i en tid der smittetallet var lavt i Trondheim.

– Da hadde vi to som ble smittet. De jobbet på samme avdeling. Den ene av dem var i spesielt tett kontakt med et av barna, samt i et langt møte med både foreldrene og en spesialpedagog - uten at noen av dem ble smittet. Så det var flaks. Men på den andre siden var det mange som var på ferie, både i inn- og utland, som fikk telefon om ventekarantene og koronatest.

Slipper litt opp

Dermed er Bergheim barnehage godt drillet på smittevernrutiner. Flere av dem tar de med seg til barnehagestart denne høsten - selv om de er tilbake på grønt smittevernnivå.

– Nå slipper vi litt opp, og følger retningslinjene som grønt lys tilsier. Det er tiltak vi allerede er gode på, som håndvask og godt renhold. I tillegg til det kommer vi til å ha litt ekstra fokus på desinfeksjon av kontaktflater, sier Johannessen, som påpeker at verdien av at barna kan møtes på tvers av avdelingene går foran risikoen for smitte, som enn så lenge er lav.

– Men én ting jeg er spent på, er hvordan pandemien har påvirket hvordan vi forholder oss til hverandre. Om vi kommer tilbake til håndhilsing, og hvor ukritisk man blir med tanke på klemming.

Han påpeker at barnehageansatte ofte er en yrkesgruppe som er rause med både klemmer og omtanke i form av en klapp på skuldra.

– Det er også noe vi tidligere har jobbet med i barnehagen: Den fysiske delen som en dimensjon i det å være gode voksne både for barna og kollegene, eller for foreldrene når det har vært behov for det. Vi kommer fremdeles til å holde igjen, men jeg er spent på hvordan det blir framover, sier Johannessen.

Han er ikke i tvil om at det er riktig at de som jobber i barnehage nå prioriteres for vaksine.

– Samfunnet er nok litt mer oppmerksom på hvor viktig barnehagene er for å holde samfunnet i gang nå enn tidligere, og at vi blir prioritert er viktig.

Ny debatt

De ansatte i Bergheim barnehage er blant de heldige:

Etter at det forrige uke ble klart at barn og unge under 18 år skal unntas plikt til smittekarantene, har vaksinasjonsdebatten skutt fart igjen. I juni åpnet regjeringen for at kommunene selv kan få prioritere ansatte i barnehager, skoler og SFO i vaksinekøen.

– Det er viktig at vi får en så tilnærmet normal og god start etter sommerferien som mulig. Barnehager, skoler og SFO planlegger for grønt nivå, med færre smitteverntiltak. Den forsinkede vaksineleveransen gjør at vi nå justerer prioriteringen for å sikre at flest mulig av de ansatte er beskyttet, sa kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby (V) i en pressemelding da nyheten kom.

Men i juli ble det klart at det ikke er mulig å innfri. Per 12. juli var det omtrent 95.000 ansatte i skoler og barnehager som ennå ikke var vaksinert. At prioriteringen ble overlatt fullt og helt til kommunene har også skapt debatt.

– Enkelte steder blir ikke lærere prioritert i det hele tatt. Vi er også bekymret for lærere som jobber i andre kommuner enn de bor i, og de som jobber i private barnehager som ikke er ansatt av kommunen, sier Thomas Nordgård, fylkesleder for Utdanningsforbundet i Troms og Finnmark, i en sak på TV2.no.

I den samme artikkelen understreker FHI at det er lagt opp til at lærere og barnehageansatte nå kan prioriteres i vaksinekøen.

– Dette er nok blitt gjort i noe forskjellig grad fra kommune til kommune. Samtidig er det en stor del av den norske befolkningen som nå er vaksinert med første dose, dette betyr at risikoen for smitte er relativt lav, sier Geir Bukholm, assisterende direktør i FHI, til TV2.

Flere tar grep

Det er ikke bare Trondheim kommune som tar grep. Også Stavanger kommune skyver skole- og barnehageansatte foran i køen. Fra og med denne uken har lærere og barnehageansatte muligheten til å få dose 2.

– Dette gjør vi slik at våre skole- og barnehage-ansatte er best mulig beskyttet. Siden FHI har åpnet for kortere intervaller, i tillegg til at kommunen har en del ekstra doser på lager neste uke – på grunn av lite bestilling på dose 1 – vil ansatte i skole og barnehage få tilbud om å få dose 2 tidligere, sier Eli Karin Fosse, direktør for helse og velferd i Stavanger kommune til Rogalands Avis.

I forrige uke åpnet også Fredrikstad kommune for drop-inn for yrkesgruppen. Nærmere 1.000 personer som jobber i utdannings- og oppvekstsektoren benyttet seg av tilbudet i løpet av de tre første dagene i forrige uke, ifølge Demokraten.

Oppdatering:

Onsdag formiddag er det klart at flere kommuner vil prioritere ansatte i barnehager og skoler til dose to, som blant annet Sola:

«Det gjelder både private barnehager og SFO så vel som kommunale. Også ansatte ved Sola videregående skole tas med i denne prioriteringen. Kommunen vil kontakte ansatte fortløpende og sette dem opp til timer. Både denne og neste uke er det mange ledige timer. Dette tilbudet gjelder kun de som arbeider innenfor kommunens grenser. Men, både Stavanger, Randaberg og Sandnes kommune prioriterer også skole- og barnehageansatte i sine kommuner for dose 2 nå», står det på kommunens hjemmesider.

Powered by Labrador CMS