Kunnskapsminister Guri Melby (V) og regjeringen åpner for at kommunene selv kan få prioritere barnehageansatte i vaksinekøen.
Kunnskapsminister Guri Melby (V) og regjeringen åpner for at kommunene selv kan få prioritere barnehageansatte i vaksinekøen.

Vil la kommuner selv prioritere barnehageansatte i vaksinekø

Regjeringen åpner for at kommunene selv kan få prioritere ansatte i barnehager, skoler og SFO i vaksinekøen. Det får fagforeninger til å reagere.

Publisert Sist oppdatert

– Det er viktig at vi får en så tilnærmet normal og god start etter sommerferien som mulig. Barnehager, skoler og SFO planlegger for grønt nivå, med færre smitteverntiltak. Den forsinkede vaksineleveransen gjør at vi nå justerer prioriteringen for å sikre at flest mulig av de ansatte er beskyttet, sier kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby (V) i en pressemelding.

Det er ingen grunn til å ta kontakt med kommunene om vaksinering dersom du er student eller ansatt i en barnehage eller skole. Kommunene må forberede seg først og gjøre egne vurderinger.

Bakgrunnen for at kommunene selv nå kan prioritere blant andre barnehageansatte i vaksinekøen, er at det kommer færre vaksinedoser i sommer enn hva som først var beregnet. Dermed vil det ikke ha gått tre uker før alle har fått første dose.

Regjeringen åpner derfor får at kommunene kan velge å prioritere inntil 10 prosent av vaksinedosene til ansatte i barnehager, skoler og SFO, dersom de ønsker det. Dette gjelder første vaksinedose.

– De ansatte i barnehager, skoler og SFO har stått i frontlinjen og lagt inn en enorm innsats det siste halvannet året. Covid-19 har skapt mye uforutsigbarhet i arbeidshverdagen, og det har vært et ønske fra både ansatte, skoleledere og organisasjonene at de skal få vaksine så raskt som mulig. Jeg er veldig glad for at vi nå bidrar til at de ansatte kan tilbys vaksine før de starter opp igjen til høsten, sier Melby i pressemeldingen.

Helsepersonell og risikogrupper først

Det er kommunene selv som vurderer om de vil omprioritere. Omprioriteringen kan de gjøre først når de har vaksinert helsepersonell og risikogruppene.

– Jeg er klar over at det kan føre til noe merarbeid for kommunene å omprioritere. Jeg håper likevel at mange vil se det som en god mulighet, og at de klarer å få det til på en god måte. Jeg vet at også mange kommuner ønsker å kunne trygge ansatte i barnehager, skoler og SFO før neste skoleår, sier Melby.

Reagerer

Utdanningsforbundets leder, Steffen Handal, reagerer på at regjeringen skyver kommunene foran seg.

– Vi hadde forventet en tydeligere beskjed enn at «det er kommunene selv som må prioritere.» At de velger å overlate dette til kommune er veldig uheldig og kritikkverdig, sier Handal til udf.no.

– Det er nesten ikke til å tro at mange lærere fortsatt må leve i usikkerhet. Når en tenker på hva de har stått i, gjennom et langt skoleår, burde dette vært tydelig, sier han.

Også Fagforbudets leder, Mette Nord, reagerer på at det er opp til kommunene selv å prioritere.

– Det kan ikke være slik at det skal være opp til kommunene å ta denne avgjørelsen. Skal dette ha et fnugg av troverdighet må regjeringen bestemme at nå vaksinerer vi alle som står i førstelinja, som hver dag gir omsorg til barna våre, og som hver dag fremdeles risikerer å bli smittet av korona, skriver hun i en e-post til NRK.

Powered by Labrador CMS