Daglig leder Annemarte Meland Bekkevold og assisterende daglig leder Stig Andre Kragnes mottok Klimaprisen på vegne av Brattås barnehage As. Foto: Utdanningsforbundet

Fikk klimapris: - Gir oss en enorm motivasjon

- Vi har nesten ikke ord. Det er fantastisk, sier Stig Andre Kragnes.

Publisert

Torsdag kunne han sammen med daglig leder Annemarte Meland Bekkevold stolt motta Utdanningsforbundets klimapris 2018, på vegne av Brattås barnehage AS i Tønsberg.

"Barnehagen går foran med et godt eksempel på hvordan alle kan bidra aktivt med å skape et bærekraftig samfunn", lød noe av juryens begrunnelse da prisen ble utdelt under Utdanningsforbundets klimaseminar i Oslo.

Overfor barnehage.no gir assisterende daglig leder Stig Andre Kragnes uttrykk for at det er en stor ære å få prisen.

- Det er en enorm anerkjennelse for den jobben som barnehagen gjør hver eneste dag. Og det gir oss en enorm motivasjon for å gå videre med dette viktige arbeidet, sier han.

Slagord med dobbel betydning

Under utdelingen fortalte prismottakerne deltakerne på Klimaseminaret om hvordan barnehagen jobber med miljøvern og en bærekraftig utvikling helt siden oppstarten i 2011.

I forbindelse med opprydding langs stranda i fjor. Pedagogisk leder Joakim Hjelm Johnsen og varneveileder Sigurd Hedberg går gjennom funnene sammen med barna i Brattås barnehage avdeling Tellus.

- Vi har et slags slagord - «Satser på framtiden» - som både handler om at vi satser på barna, for de er framtiden, men også på at vi har en framtid vi må redde. Hele personalet skulle ha vært her i dag. De gjør en kjempejobb med å fremme kunnskap, ferdigheter, holdninger og verdier for grønn danning i vår pedagogiske praksis, sa Kragnes til de frammøtte.

- Det viktigste ordet er "hvorfor?"

Daglig leder Annemarte Meland Bekkevold pekte på at det viktigste ordet som brukes i arbeidet med barna er "hvorfor?".

Brattås barnehage tar ansvar for det som foregår langs sjøen i nærområdet.

- Vi må vite tanken bak alt vi gjør, og vi må ta gode, bevisste valg. Så hvorfor jobber Brattås barnehage med bærekraftig utvikling? Jo, det er fordi jorda vår trenger det. Vi må så spirer i barna våre omkring gode, bærekraftige holdninger og verdier som viktige bidrag for å bekjempe våre globale utfordringer. Og det er det vi kaller grønn danning, sa Bekkevold.

De viste til et par konkrete eksempler.

Ved gjenbruk av blant annet brukte melkekartonger, stoffbiter og en hylle av tre har ungene fått bygget en spennende by.

- Når moren til den lille jenta på 2 år i Brattås barnehage forteller at de skulle på søndagstur, så sa jenta «vi må plukke søppel» - og blir da mammas "lærer". Eller gutten på fem år i barnehagen som følelsesladd, med nesten gråt i stemmen, forteller at vi må ikke kaste plast i havet, for da dør fiskene. Da tror vi at vi som barnehage har vært med på å gjøre noe riktig, sa Stig Andre Kragnes under utdelingen.

Handal: - Inspirerende

I år er sjuende året at denne prisen blir delt ut. Det er Utdanningsforbundet, forsikringsselskapet Tryg og Naturvernforbundet som står for utdelingen.

I år gikk prisen til Brattås barnehage og til Firda videregående skole. Prisvinnerne fikk 50.000 kroner hver, i tillegg til en diplom som synlig bevis på hederen.

Brattås barnehage er bygget som passivhus og har en sjelden utforming. Tanken er at vinden fra nord ikke skal treffe bygningen, men gli over.

Utdanningsforbundets leder Steffen Handal ga før vinnerne ble ropt opp uttrykk for at det kommer utrolig mange og gode forslag fra barnehager og skoler som gjør en innsats.

- Det er inspirerende å sitte å lese om alt det gode arbeidet som skjer der ute, sa Handal.

Juryen: Hele barnehagens arbeid

I juryens begrunnelse for å gi prisen til Brattås barnahage går det fram at barnehagen jobber aktivt med å implementere bærekraft og miljø i sin pedagogikk, og at en "grønn danning" gjenspeiles i den pedagogiske praksisen og integreres i hele barnehagens arbeid.

  • Juryen har merket seg at barnehagen har gjennomført forskningsprosjekt om hva mikroplast er og hvordan plast påvirker dyrelivet i skjærgården.
  • Barnehagen rydder også strender i nærmiljøet for plast og søppel. Den jobber aktivt med kildesortering og gjenbruk og er grønt flagg-sertifisert.
  • Bygget som huser barnehagen er passivhus noe som innebærer svært strenge krav til lavt energibruk.
  • Barnehagen har, i samarbeid med lokalt næringsliv, jobbet med å lage en "bærekraft-sti" i bøkeskogen i nærområdet. På stien er det poster underveis Målet er at ikke bare barnehagen, men nærmiljøet skal få kunnskap om bærekraftig utvikling og på den måten fremme holdninger og verdier for grønn danning.
Powered by Labrador CMS