Fra venstre Oda Meier, styrer og eier Wenche Wiik, Stefan Skulstad, Karin Lien, Gunn Marte Hyllnes, Maria Moe. Nederst fra høyre Lara Achtzehn, Hanne Lilja og Bodil Kvalvik.
I dag var samtlige ansatte i barnehagen på jobb - hele dagen. Her ved noen av dem. Fra venstre Oda Meier, styrer og eier Wenche Wiik, Stefan Skulstad, Karin Lien, Gunn Marte Hyllnes, Maria Moe. Nederst fra høyre Lara Achtzehn, Hanne Lilja og Bodil Kvalvik.

Kjører full bemanning hele barnehagedagen

Samtlige ansatte i Natur & idrettsbarnehagen på Namsos jobber ti timer i dag - for å sette fokus på bemanningsnormen.

Publisert Sist oppdatert

I dag markeres barnehagedagen over hele landet. Årets markering setter søkelyset på betydningen av flere ansatte i barnehagen, og slagordet er «liten og stor».

I Natur & idrettsbarnehagen på Namsos tar de markeringen på alvor: Helt siden barnehagen åpnet klokka kvart på sju i morges, har samtlige ansatte vært på jobb. Det skal de være fram til dørene stenger halv fem.

– Barnehagedagen er en viktig dag, og en viktig markering i en tid der det skjer mye i sektoren. Siden temaet er bemanning og den situasjonen vi står i til daglig, gjør vi dette for å få oppmerksomhet om dette, sier eier og styrer Wenche I. Wiik.

Hun forteller om unger som ble store i øynene da de møtte fire-fem ansatte i døra når de kom i morges. Vanligvis er det bare én.

Barnehagedagen

Det er Utdanningsforbundet, Fagforbundet og Foreldreutvalget for barnehager (FUB) som sammen står bak Barnehagedagen.

Årets markering setter søkelyset på betydningen av flere ansatte i barnehagen.

Barnehagedagen startet i 2005 med bakgrunn i en planlagt kampanje mot forslaget om endring av krav til kompetanse og pedagognorm i barnehageloven. Men regjeringen gjorde retrett, blant annet på grunn av en landsomfattende underskriftskampanje fra et foreldreråd som representerte 80.000 foreldre. Men det var likevel ønske om å synliggjøre barnehagens innhold og kvalitet, og det ble derfor tatt initiativ til en nasjonal Barnehagedag. Formålet var å synliggjøre barnehagedriften ved å åpne dørene til nærmiljøet og omverdenen.

Kilde: Utdanningsforbundet

– Relasjon mellom barn og voksen er noe vi jobber veldig mye med, men det blir en stadig større utfordring med alle de nye oppgavene i barnehagen. Vi har akkurat den samme bemanningen nå som da jeg var ferdig utdannet i 1996. Rammeplanen er veldig tydelig på hva personalet skal gjøre, men det er en utfordring å få tid til alt.

To barnehager

Natur & idrettsbarnehagen AS består av to barnehager med samme konsept, og til sammen 68 barn. Satsingsområdene er natur og friluftsliv, idrettsleik, språk, kosthold og helse. I alt har de to barnehagene bortimot 20 årsverk, og er blant de største i kommunen.

Begge er også godt innenfor kravene til bemanning, med henholdsvis 5,9 og 5,2 barn per voksen, ifølge barnehagefakta.no.

Halvparten av de ansatte er barnehagelærere. Likevel blir det sjelden tid til mer enn det mest nødvendige, ifølge styreren.

– Når de skal ha plantid, blir det en brems på alt annet som skal gjøres. Da må vi enten ha inn ekstra bemanning, eller så må plantiden avvikles når det er stille. I fjor på denne tiden leide vi inn vikar for å dekke opp, men siden kommunen ikke gjør det, har vi ikke økonomi til det. Vi har også stor mangel på vikarer i kommunen.

Sårbar bemanningssituasjon

I forbindelse med markeringen har hun laget et skriv til foreldrene. Der står det blant annet:

«Regjeringens satsing er på mange måter i riktig retning for å styrke barnehagene til barnas beste, men vi trenger flere ansatte til å ivareta alle oppgavene som er en del av vår jobb.

For mange barnehagebarn er bemanningssituasjonen sårbar.

Med dagens minstenorm for bemanning har de fleste av barnehagene full bemanning kun tre timer om dagen. Det innebærer at barn og foreldre flere kan møte kun én ansatt på jobb på begynnelsen og mot slutten av barnehagedagen. For dem som er på jobb da, er bemanningssituasjonen spesielt sårbar, nærmest kritisk.

Vi som jobber i barnehagesektoren står i mange utfordringer, med mange nye krav vi skal fylle, høyt sykefravær og mangel på barnehagelærere. Målet er å få 50 prosent barnehagelærere i norske barnehager, men det er vanskeligere å rekruttere nye søkere til barnehagelærerutdanningen. Det er en situasjon vi må ta på alvor og gjøre noe med nå.»

Barnehagen oppfordret foreldrene til å ta seg god tid i dag - for å snakke med de ansatte. Øverst fra venstre Ann Elisabeth Myrvold, styrerassistent Cecilie Rønning, Patricia Becker, Lena Aglen, og ned til høyre Maja Wahl, Ann Christin Pedersen og Trine Opsahl.
Barnehagen oppfordret foreldrene til å ta seg god tid i dag - for å snakke med de ansatte. Øverst fra venstre Ann Elisabeth Myrvold, styrerassistent Cecilie Rønning, Patricia Becker, Lena Aglen, og ned til høyre Maja Wahl, Ann Christin Pedersen og Trine Opsahl.

– Regjeringen sier at de satser på barnehagene, men det satses i feil ende. Det er viktig å heve kompetansen i barnehagene, selvsagt, men først og fremst må vi få nok ansatte inn i barnehagen. Nedgangen i antall søkere til utdanningen er urovekkende, sier Wiik.

God tid til foreldrene

Dagen i dag brukes til å få gjort oppgaver det ikke er tid til i en normalt hektisk hverdag - i tillegg til å ha god tid til foreldrene. I morges fikk de med seg kaffe på vei til jobben, og til hentingen oppfordres de til å ta seg litt god tid.

– Vi sendte ut informasjon til foreldrene før helga, så de visste om det, og flere har tatt seg litt ekstra tid i dag, sier Wiik, som for andre år på rad har satt søkerrekord.

– Noe vi er litt ekstra stolt over siden vi ligger i en kommune med mange ledige barnehageplasser.

Den første barnehagen ble etablert i 2003. Den andre bygde hun selv, «opp fra en åker» som hun beskriver det, og den sto ferdig i 2010.

– Den ligger veldig fint til, landlig, men samtidig veldig sentralt.

I dag har de ansatte tatt seg tid til både å bake brød, vaske leker og reparerer bøker. De legger også sin flid i en ekstra god lunsj til barna i dag, samtidig som dagen blir avsluttet med å fyre opp i bålpanna.

– Vi har også møtedag i dag, og det blir en ekstra god lunsj på de ansatte også. De må gjøres stas på, som stiller opp på denne måten, sier Wiik.

Hun forteller at samtlige var kjempepositive da ideen til stuntet ble lansert.

– Jeg hadde kanskje ikke trodd at det kom til å gå så rett hjem. De får kompensasjon for lønna, men det er faktisk ingen som har spurt verken om betaling eller avspasering, sier styreren og ler.

Powered by Labrador CMS