DEBATT
– Det er stort fokus på kjønnsroller, men er det på riktig sted?
I dagens samfunn er det merkelig at vi snakker om gutter som gutter og jenter som jenter, og ikke barnet for det mennesket det er, skriver fire mannlige barnehagelærerstudenter.
Hvem er det som stresser mest over kjønnsroller? Er det barna? Vi mener ikke det, men hvor kommer alt presset fra da? Svaret er nærmere enn du tror, for det er nemlig fra oss voksne.
Vi skal ikke skjære alle over en kam. Hva gjør mammaen som tripper inn barnehageporten med støvletter og prakker på barnet prisessekjoler, barbier og rosa i hytt og vær? Hva gjør den overentusiastiske fotballpappaen som pakker på med røffhet og tøffhet? Er dette en godt og blandet pose av ulike holdninger fra nærsamfunnet? Er det vi som voksne som omgås barnet sin feil eller skal vi legge all skyld på media?
Vi voksne må la barna våre få bestemme selv hva de skal leke med. Vi må ikke være for opphengt i om det er gutt- eller jenteleker. Vi voksne må støtte opp under barnets interesser og gi dem erfaringer med alle slags leker og aktiviteter, uavhengig om det er for jenter eller gutter. Er gutten din på fire år veldig interessert i prinsesser og kjoler, så støtt barnet på det. Er det du som forelder som skal ha gleden av hva barnet ditt leker med, eller er det barnet selv? Du setter barnet ditt først i alle andre situasjoner, så hvorfor ikke her?
Vi er fire barnehagelærerstudenter som har til sammen 60 ukers praksiserfaring fra ulike barnehager, pluss erfaring fra jobb i barnehage. Gjennom praksisperioden har vi sett hvordan fokuset er på kjønnsroller i barnehagen. Vi ser at fokuset er der og at det jobbes hardt med det, men at det kanskje blir overtenkt og at det sporer av. Det er mange syn på kjønnsroller. Vi er forskjellige og det må vi ikke glemme.
Skal vi ikke se barnet for det mennesket det er og hvilke verdier mennesket har? Vi må finne ut hva vi synes er viktig. Vi sitter med mye makt, og hvordan vi bruker den er opp til oss. Da er det kanskje greit at fokuset er på riktig sted? Vi bestemmer så hinsides mye overfor barnet og da er det er kanskje greit at barnet får lov til å ytre seg om sitt og sine interesser.
Vi kan jobbe mye med våre egne og de ansattes holdninger i barnehagen, men holdningene til de utenfor barnehagen får vi ikke gjort så mye med. Vi kan belyse temaet og hva vi synes er viktig, men som vi skrev tidligere er vi forskjellige og vi har ulikt syn på ting.
- LES OGSÅ: Utfordrer eller bekrefter moderne barnebøker tradisjonelle kjønnsroller?
- LES OGSÅ: – Ekte mannfolk bruker rosa!
Etter vår mening snakker vi om og med barnet etter kjønnsorganet uten å ta i betraktning barnets identitet, uttrykk og tiltrekning.
Dette er et utrolig stort tema og noe som etter vår mening alltid kommer til å være oppe for diskusjon. Det er lettere sagt enn gjort å få ”fikset” dette når det er så mange ulike meninger og holdninger. Og skal vi starte å kjønnsnøytralisere leker sånn at alle kan leke med dem, må vi starte å nøytralisere barnelitteratur, tv-serier, filmer, klær og resten av verden.
Er det ikke lettere å forandre på holdningene til oss voksne?
Har du meninger om kronikken og temaet kjønnsroller, så del gjerne i kommentarfeltet under.