Kvalavåg barnehage ligger i samme bygning som den lokale montessoriskolen.
Kvalavåg barnehage ligger i samme bygning som den lokale montessoriskolen.

Vil starte opp igjen etter konkursen – kommunen sier nei

17 barn og fire ansatte får ikke komme tilbake til Kvalavåg barnehage. Karmøy kommune vil heller satse på de store barnehagene og avslår søknaden om tilskudd til ny drift.

Publisert Sist oppdatert

Med 31 mot sju stemmer har kommunestyret sagt nei til ny drift, skriver Karmøynytt.

Nå varsler kommunen at den også vurderer å legge ned ytterligere én mindre barnehage og plassere barna i noen av de store barnehagene som i dag har overkapasitet.

– Vi er skuffet og føler oss sviktet av kommunen. Vi har masse pågangsmot, og en ny drifter står klar til å ta over. Det er vanskelig for oss å forstå at kommunen kan si nei til dette, sier foreldrerepresentant i den konkursrammede Kvalavåg barnehage, Elisabeth Kolstø, til Karmøynytt.

Tviler på at de ville klart seg

– Det er to hovedgrunner til at vi landet på å si nei. Konkursen i barnehagen kostet kommunen 340.00 kroner, det er det ekstra tilskuddet vi må ut med resten av året til den nye barnehagen ungene skal gå i. Og når de ikke har klart å drive med overskudd med 18 unger og gratis husleie, så stiller vi spørsmålstegn ved risikoen med å starte en ny barnehage. Og så har vi jo overkapasiteten, sier Aase Simonsen i Karmøy Høyre, til Karmøynytt.

Det var 4. oktober at konkursen var et faktum etter at eierne, Kvalavåg velforening, innså at barnehagen ikke klarer å dekke sine økonomiske forpliktelser etter hvert som de forfaller.

Lavest tilskudd i landet

Karmøy kommune er den kommunen i Norge som betaler desidert minst i tilskudd til private barnehager. Mens et veid snitt av cirka 250 kommuner med private barnehager betaler 192.638 kroner for et barn under tre år, betaler Karmøy 168.109 kroner.

Forskjellen på Karmøy og snittet utgjør for en barnehage med 18 barn mellom 300.000 og 400.000 kroner i årlige driftsinntekter, gitt at alle plassene er fylt hele året.

Gjelda i Kvalavåg barnehage var på konkurstidspunktet beregnet til 534.000 kroner, mens det var beregnet aktiva på 313.000 kroner.

Det var selskapet Små Barnehager AS som sto klar til å sette i gang ny drift i Kvalavåg. Små Barnehager AS har spesialisert seg på barnehagedrift i mindre skala og driver fem små barnehager i Haugesunds-området.

Powered by Labrador CMS