Setter læringsresultater på skolen i sammenheng med sykefravær i barnehagen
‒ Mye ansvar ligger på oss ledere, sier kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun (Ap).
Mye er bra i norsk barnehagesektor. Generelt sett får barna en god start, uavhengig av hvem som eier barnehagen. Vi har de mest fornøyde foreldrene i hele Norden.
Men utfordringene finnes også. En av dem er sårbar bemanningssituasjon mange steder. Mange steder er sykefraværet svært høyt. Høyere enn i arbeidslivet for øvrig.
Det er det viktig å gjøre noe med. Fordi det påvirker kvaliteten i tilbudet til barna.
Slik lød noe av budskapet fra kunnskapsminister Nordtun, da hun snakket til drøyt 260 barnehageledere under PBLs lederkonferanse i Bodø denne uka.
– Vises i skolen
Forskning indikerer at et barns opplevelse av høyt sykefravær i barnehagen, kan sees igjen på det samme barnets læringsresultater i skolen, poengterte statsråden fra scenen.
– Å ha kompetente og nok ansatte på jobb er helt grunnleggende for at ungene skal få den tryggheten, omsorgen, leken og læringen de trenger og fortjener.
Hun viste til at regjeringen i år gir 14 kommuner 205 millioner ekstra til økt grunnbemanning og pedagogtetthet i til sammen 80 barnehager og 4400 barnehagebarn i levekårsutsatte områder. Og at det neste år kommer en økning på 250 millioner kroner i kommunenes frie inntekter, som er ment at skal gå til barnehagene.
– Men jeg vil også være tydelig på at det er barnehageeiers ansvar å sørge for at det til enhver tid er nok ansatte på jobb. Her vet jeg at det gjøres mange gode tiltak for å redusere sykefravær og ha bedre vikarordninger. Samtidig vet vi at barnehagene er forskjellige, sa Nordtun.
Et daglig fokus
– Det som ligger felles, er at vi må ta vare på alle våre ansatte i barnehagene. Vi må jobbe med arbeidsmiljøet hver eneste dag, og være strategiske i dette arbeidet. Sjekke inn hos hver enkelt ansatt. Og det ansvaret ligger på oss ledere, fortsatte statsråden - før hun la til:
– Kanskje ligger det også noe i hvordan vi organiserer dagene. Og det er også noe jeg håper vi kan se nærmere på.
Nordtun kom også inn på arbeidet med et nytt barnehageforlik. Som hun heier fram, og som mange i salen håper vil sette dem bedre i stand til å levere et barnehagetilbud av høy kvalitet. Ikke minst hva økonomiske rammevilkår angår, i en sektor der mange driver med underskudd. 45 prosent av private barnehager i 2022, og flere i fjor, ifølge PBL (Private Barnehagers Landsforbund).
– Vi er alle klare for noe nytt. Et mer fremtidsrettet regelverk tilpasset de utfordringene som kommer, sa statsråden.
Arbeidsmiljøets betydning
Da barnehage.no får et intervju etter kunnskapsministerens innlegg, blir første spørsmål dette:
– Du legger litt ansvar på lederne her, for arbeidsmiljøet til de ansatte - for attraktiviteten til yrket, kanskje - og for å unngå sykefravær. Kan du utdype litt mer?
– Vi vet, og forskning er tydelig på, at arbeidsmiljøet er utrolig viktig for kvaliteten det enkelte barn opplever i barnehagen. Derfor er det viktig at ledere som er nærmest de ansatte satser på arbeidsmiljø og legger forholdene til rette. Det å jobbe systematisk over tid for å få til et godt arbeidsmiljø, det vet vi gir effekt. Det er viktig at lederne tar det ansvaret på stort alvor og det opplever jeg at veldig mange gjør, lyder svaret.
– Så vet vi også, som jeg var inne på, at sykefravær i barnehagen påvirker læringsresultatet til barn senere i livet. Faktisk hvor godt de gjør det på skolen, fortsetter Nordtun.
Lære av gode eksempler
– Hva tenker du om det?
– Vi har jo antatt at det har sammenheng med kvaliteten når noen har høyt sykefravær. Men å få det så tydelig konstatert at høyt sykefravær har betydning for læringsresultatene i skolen, er nok et viktig argument for hvorfor vi er nødt til å satse på og jobbe godt med arbeidsmiljø og rammene for en god arbeidshverdag for de ansatte, sier Nordtun - som blant annet baserer seg på forskningen som Nina Drange og Marte Rønning gjør rede for i denne artikkelen.
Kanskje ikke så rart da, at hun benyttet sjansen til å snakke direkte til de mange lederne som var samlet i Bodø denne uka. Samtidig var statsråden påpasselig med å presisere at det allerede gjøres mye bra mange steder.
– Under konferansen satt jeg ved siden av Vågønes barnehage, som hadde under to prosent sykefravær. Det er ikke tvil om at det jobbes veldig godt og systematisk med arbeidsmiljø i mange av landets barnehager. Det er inspirerende, og så er det viktig å lære av de gode eksemplene.
Vektlegger høy kvalitet
Nordtun ønsker heller ikke å unndra seg selv fra ansvar som øverste leder for sektoren.
– Det var også veldig viktig for meg å understreke at jeg skal gjøre min jobb som kunnskapsminister for å lage best mulig rammer for å kunne drive gode, innovative barnehager. Men som arbeidsgiver og leder, så er man nærmest de ansatte til å gjøre dette viktige arbeidet på den enkelte arbeidsplass, poengterer hun.
For tiden forhandles det som kjent på Stortinget om innholdet i et mulig nytt barnehageforlik. Og målet er, ifølge Nordtun selv, at hun skal kunne legge fram en ny lovproposisjon til våren.
– Vil dette bidra til å gjøre det mer attraktivt å jobbe i barnehagene?
– Kvalitet for tilbudet er det som står i sentrum. At alle unger i landet vårt skal få et tilbud av høy kvalitet i den enkelte barnehage. Det skal ligge til grunn for alt vi gjør. Så håper jeg at vi får til et bredt forlik sånn som partiene på Stortinget har gitt så tydelig uttrykk for at de ønsker seg, for å skape forutsigbarhet og ro i sektoren. Og så er det ikke til å komme unna at det er valg snart, og det kan jo motivere enkelte andre partier til å ha en annen agenda. Men jeg håper og tror – og slik som jeg opplever partiene - så ser de at det er behov for et godt og bredt forlik, og at man får den roen i sektoren, som man trenger for å satse på kvaliteten.