ÅRETS BARNEHAGE 2017: «Alle barn gjør til enhver tid sitt beste ut fra situasjonen de befinner seg i»
Hundremeterskogen barnehage på Hagan i Nittedal kommune, er kandidat nummer fem i kampen for å vinne tittelen "Årets Barnehage 2017".
Hundremeterskogen barnehage er en privat andelsbarnehage som eies av foreldrene. De brenner for god folkehelse, og har satt i gang mange prosjekter for å ivareta barn og ansatte på en best mulig måte. Og i så henseende blitt nominert til «Årets barnehage 2017».
– Hvorfor er dere nominert til «Årets barnehage»?
– Vi har et basistilbud med høy kvalitet og en klar og tydelig pedagogisk profil. Som barnehage i dagens samfunn er det svært viktig å forstå sin rolle og betydning for enkeltindividet. I Hundremeterskogen barnehage SA har vi brakt inn mye nytt som bidrar til god folkehelse på kort og lang sikt, sier styrer Niels Bjørn Olsen.
De voksne i Hundremeterskogen SA gjennomgår derfor systematisk opplæring i konkrete teknikker som Qi gong, yoga, pusteøvelser og mer til. På den bakgrunn har de fleste ansatte gjennomgått forløp der de er sertifiserte til å undervise i barneyoga og Qi gong for barna i barnehagen.
– Qi gong brukes for å holde kroppens biologi og psyke i god form. Alle ansatte er pålagt å benytte minimum pusteteknikker i arbeidstiden, opplyser styreren.
Men Hundremeterskogen barnehage stopper ikke der. De var tidlig ute med å benytte forskning for et bedre inneklima, og har installert spesielt helsebringende planter som renser miljøet og produserer oksygen. De er også le sertifisert innen mindfulnesmetoden «Drømmen om det gode».
–Integrering av disse metodene danner grunnlag for vår pedagogiske profil har krevd en meget klar, tydelig og omsorgsfull ledelse. Det å jobbe med metodene berører personligheten til de ansatte og forståelsen for at det tar tid og krever mye omsorg har alltid vært og er til stede i enhver lederhandling, forklarer Olsen.
Barnehagen kan også vise til gode resultater på foreldre- og medarbeiderundersøkelser.De ansatte har også tilgang på vitaminer, oljer og andre helsefremmende produkter. Alle ansatte kan ta alle de behandlinger som de vil for å holde seg i form, som massasje, osteopati, fotsoneterapi, kiropraktikk, psykolog eller hva som passer den enkelte. Barnehagen betaler 50 prosent av disse utgifter.
– De finner få grunner til ikke å være på jobb, og mange flere grunner for å være på jobb! sier en fornøyd styrer.
Barnehagen er godt innrettet ergonomisk og kan vise til et lavt sykefravær over tid.
– Hva er barnehagens viktigste oppgave?
– Å hjelpe barnet til å bli den beste versjon av seg selv frem ved å ta utgangspunkt i det «nå» som vi alle er en del av. En viktig faktor når vi tar nye barn inn i barnehagen, er bevisstheten om at vi tar barn inn som er en del av en familie. Intet barn kan ses på uten å inkludere den familiære konteksten de er en del av, sier Olsen.
– Hva ønsker du barna skal ta med seg videre når de begynner på skolen?
– At de sammen med alle de andre barn og voksne er bevisst på at de har innflytelse på eget og andres liv. De har konkrete redskaper som yoga, Qi gong og pusteteknikker og mer til. For med ro i sjelen å kunne klare en hverdag som byr på en informasjonsflyt fra omverdenen som vi aldri har opplevd tidligere, sier Olsen.
– Her skal alle få mulighet til å utvikle den beste versjon av seg selv, sier styreren og avslutter med en liten hyllest til sine ansatte:
– Jeg er stolt over å være daglig leder for en barnehage med to barnehagelærere på hver avdeling og minst en til to fagarbeidere på hver avdeling. Jeg er stolt over å lede en barnehage med kvalifiserte ansatte som i mange år på rad har resultert i fantastiske bruker- og arbeidsmiljøundersøkelser som gir oss stor fallhøyde. Jeg er stolt over å jobbe i barnehagen!
I nominasjonene går dette stadig igjen:
«De møter alle barn med navn hver morgen og tar seg god tid til foreldrene. De gir råd og veiledning og tar seg tid til å diskutere det hjemmet opplever som utfordringer i hverdagen. De har også tilbud om familierådgivning. Barnehagen har en tydelig pedagogisk profil, er kreative og har særdeles gode aktiviteter.»
«Det er alltid nok personale, lavt sykefravær og stabilt personale. De ønsker det beste for barn, foreldre og familien. Det er god kommunikasjon både personlig og over epost og de sender tekstmelding til foreldre om et barn gråter om morgenen. Det bidrar til trygghet hos barna og foreldrene. De er en populær barnehage med et godt omdømme».
Og til slutt:
«Hundremeterskogen har skapt en unik kultur. En kultur hvor barn, ansatte og foreldre blir sett og tatt på alvor. Dette gir et rolig læringsmiljø som fremmer lykke og trygghet. Barna har optimale muligheter for god og sterk selvfølelse. I denne barnehagen er alle med og jeg er stolt over å kjenne dem.»
Prisen deles ut på PBLs lederkonferanse 4. september. Vinneren får 25.000 kroner, i tillegg får barnehagen et diplom og et skilt som synlig bevis på at de er «Årets barnehage 2017».
Her er de åtte finalistene i «Årets barnehage 2017»:
- Bakklandet barnehage, Trondheim
- Espira Helldalsåsen, Bergen
- Gammelstua friluftsbarnehage, Overhalla
- Hannes lekestue, Stavanger
- Hundremeterskogen barnehage, Nittedal
- Læringsverkstedet Nerby, Stange
- Rudshøgda Kanvas-naturbarnehage, Oslo
- Trondalen barnehage, Fredrikstad
TRYKK HER for å stemme på din favoritt.
Lørdag kan du lese om Læringsverkstedet Nerby barnehage på Hamar.