DEBATT

Desember – er vi klare?

– Julen er koselig, men for de mest sårbare barna er det viktig at man holder fast ved en forutsigbar hverdag, i tillegg til bakingen, julenissene, kalendertrekkingen, og alt det andre som hører desember til, oppfordrer Erle Sellevåg.

Publisert Sist oppdatert

Nå er den her snart, desember. Måneden man ofte gru-gleder seg til.

Man gleder seg til tradisjonene, luktene, opplevelsene, kosen, glade barn. Man gruer seg til stresset. Gaver må kjøpes, et ukjent antall juleavslutninger skal gjennomføres, forventningene stiger i takt med dagene mot jul. Er vi klare? Tar vi desember imot med et skjold av ro?

Og vi som jobber i barnehage, vi får det dobbelt opp, på jobb og på privaten. Har vi forberedt oss?

Barna merker det, det krypende stresset. Blikkene som møtes når de ansatte innser at det skal lages 20 gaver i år igjen?!

– Hjelp! Vi må male og det NÅ.

Så må vi bake pepperkaker, mange pepperkaker. Vi må forberede nissefest, foreldretreff, pynte til jul, lage planer for barn som ikke deltar i tradisjonen.

Listen er nok en gang lang.

Pust.

Skal vi heller lage desemberharmoni?

Mange er nok gode på dette, men de fleste av oss får kanskje desember midt i fleisen hvert år?

Vi får ta diskusjonen der vi er ansatt. Minne hverandre på hva som er viktig. Samhold, trygghet, felles glede, en rolig atmosfære.

Dette er spesielt viktig da barna våre i barnehagen kanskje har tett program hjemme i desember. Da må vi roe ned i barnehagen. Begynne tidlig med å forberede barna på hva som er i vente i desember, når alt plutselig skal bli lilla, rødt, fullt av nisser og blinkende lys, og foreldre som SKAL ha det koselig. Da må vi betrygge, gjøre klart, beholde roen. Og viktigst av alt, holde på rutinene.

Ikke vik for mye fra normalen. Ha gjerne den faste samlingen, bruk dagtavlen, hold dere til den faste dagsrytmen. Julen er koselig synes vi, men for de mest sårbare barna, er det viktig at man holder fast ved en forutsigbar hverdag, i tillegg til bakingen, julenissene, kalendertrekkingen, og alt det andre som hører desember til.

Vi er klare for deg desember – med den største julero.

Powered by Labrador CMS