– Det er veldig hyggelig å samles rundt bordet, sier daglig leder i Norlandia Frydenlund barnehage, Gry Meiring.
– Det er veldig hyggelig å samles rundt bordet, sier daglig leder i Norlandia Frydenlund barnehage, Gry Meiring. 

Kosthold: Vil sikre barna en god start på dagen med gratis frokost i barnehagen

I Norlandia Frydenlund barnehage og fem andre Norlandia-barnehager i Oslo-området, får barna gratis havregrøtfrokost hver dag. – Vi merker det på energinivået til barna, sier daglig leder i barnehagen, Gry Meiring.

Publisert Sist oppdatert

Siden inngangen av februar i år har alle barna i de fire barnehagene Norlandia drifter for Oslo kommune, pluss de to barnehagene kjeden har kjøpt fra kommunen og overtok 1. april 2015, fått tilbud om gratis frokost i barnehagen.

– Hovedårsaken til at vi innførte denne ordningen er at alle barn trenger en god ernæringsmessig start på dagen. Havregrynsgrøt gir mye energi, og gjør barna gode, mette og klare for lek og læring gjennom en hel dag, sier prosjektleder i Norlandia, Synve Reitan.

– Et annet viktig aspekt for oss er å bidra til sosial utjevning fordi vi ser at innholdet i matpakkene kan være veldig forskjellig, fortsetter hun.

Havregrøten serveres med ulike typer frukt, og barna får melk eller vann til.

– Mange av barna våre har vært oppe tidlig og vi opplever at ikke alle barn har spist før de kommer i barnehagen. Vi nekter naturligvis ikke barna å spise medbrakt matpakke, men vi ønsker å sikre alle barn et like godt måltid og en like god ernæringsmessig start på dagen, forklarer Reitan.

– Viktig med godt tilbehør

I Norlandia Frydenlund barnehage på Ellingsrudåsen i Oslo, har den nye frokostordningen blitt godt mottatt av både barn, foreldre og de ansatte. Der severes havregrøten klokken halv ni hver dag.

– Vi har alltid hatt frokost klokken halv ni, men istedenfor at barna må ha med seg matpakke får de nå tilbud om havregrøt som vi lager til når de første barna har kommet. Vi skjærer opp frukt i biter og varierer litt med hva vi serverer. Av og til har vi blåbær, av og til kanel og rosiner, men vi har alltid banan og eple som de kan ha oppi grøten, for det synes barna er veldig godt, forteller daglig leder i barnehagen, Gry Meiring.

Noen av barna var skeptiske til havregrøten i starten, men etter hvert har stadig flere og flere droppet matpakken til fordel for grøt.

– Det startet med at det var flere som ikke likte eller ville smake, men vi ser nå at de som har smakt på grøten et par ganger synes det er godt, spesielt med frukten. Vi gjør havregrøten litt mer attraktiv for barna ved å ha litt godt tilbehør, sier Meiring, som understreker at barna ikke får sukker på grøten.

– Det er frukten som er sukkeret. Havregrøt er utrolig godt med blåbær, banan og eple. Vi voksne spiser det også og synes det er kjempegodt, legger hun til.

Involverer barna

Barnehagebarna får selv være med på frokostforberedelsene.

– De som har kommet når vi begynner å lage til grøten, er med på å skjære frukt og de største barna får også være med på å røre i grøten, forteller den daglige lederen.

Deltakelse i matlagingen har fått flere av barna som var skeptiske til grøten, til å ville smake.

– Vi har vært bevisste på å ta barna som var usikre på om de ville ha grøt, med på matlagingen. Etter at de hadde vært med selv ville de i hvert fall smake, sier Meiring.

Mer energi

Ifølge den daglige lederen har frokostordningen ført mye godt med seg.

– Vi merker det veldig mye på energinivået til barna. De er gode og mette etterpå og det holder lenge, sier hun.

– Det er også veldig hyggelig å samles akkurat der og da rundt bordet. Av og til setter vi på rolig musikk og lager litt stemning rundt det med lys på bordet. Med grøten har barna også noe felles. De snakker om den, om hva de har oppi og det er veldig fint, avslutter Gry Meiring.

Powered by Labrador CMS