Vik kommune i Vestland fylke halverte barnehageprisene i fjor høst. Neste år blir plassen enda billigere.
Vik kommune i Vestland fylke halverte barnehageprisene i fjor høst. Neste år blir plassen enda billigere.

Halverte regninga før nyheten om billigere barnehageplass

Fra neste høst vil en barnehageplass i Vik kommune koste 750 kroner.

Publisert

I fjor høst vedtok Vik kommune i Vestland fylke å bruke en del av de økte kraftinntektene til å halvere barnehageregningen - til en kostnad på drøyt 1,7 millioner kroner i året. Tiltaket skulle i utgangspunktet vare ut 2023.

Saken er omtalt i Sogn Avis.

Nylig kom budsjettlekkasjen fra regjeringen om at de vil sette ned maksprisen til 1500 kroner for en barnehageplass i distriktene fra august neste år. Vik kommune hadde 2 552 innbyggere per andre kvartal i år. 119 av dem var barnehagebarn (per 15. desember i fjor).

Dermed kommer barnehageplassen til å koste 750 kroner fra neste høst. Søskenrabatten på 30 prosent kommer fremdeles til å gjelde, samt at barnehageplassen er gratis for det tredje barnet.

Det betyr at en småbarnsfamilie i kommunen ikke vil betale mer enn 1275 kroner, pluss kostpenger, uavhengig av hvor mange barn som går i barnehagen. Kostpengene var beskjedne 215 kroner i måneden i alle de tre kommunale barnehagene per 15. desember i fjor.

Ordfører Roy Egil Stadheim (Ap) sier til Sogn Avis at vedtaket i Vik er å halvere prisene - uavhengig av hva prisen er.

På spørsmål om politikerne skal ta stilling til avgjørelsen i neste budsjettrunde, svarer han:

– Nei, det er et vedtak som ligger til grunn fram til noen eventuelt vedtar noe annet. Men det er ikke noe vi har planer om.

Ordføreren håper tiltaket kan bidra til å få flere barnefamilier til kommunen. Han legger ikke skjul på at nyheten fra regjeringen er godt nytt også for Vik. Neste år må kommunen ut med 750 kroner per plass - mens staten tar resten.

– Det betyr at vi kan tilby innbyggerne våre enda lavere priser, samtidig som det koster kommunen mindre. Dette er en vinn-vinn-situasjon for Vik kommune.

Ved gårdagens valg fikk for øvrig Arbeiderpartiet med sittende ordfører i spissen over halvparten av stemmene, 58,9 prosent. Av de 17 plassene i kommunestyret får Ap ti representanter, to flere enn i dag, og dermed er Stadheim sikret ordførerstolen også de neste fire årene.

Powered by Labrador CMS