Nå vil regjeringen kutte enda mer i maksprisen. Kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) og statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) fotografert ved en tidligere anledning.
Nå vil regjeringen kutte enda mer i maksprisen. Kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) og statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) fotografert ved en tidligere anledning.

Vil kutte ytterligere i maksprisen

Regjeringen vil kutte maksprisen for barnehager til 2000 kroner i måneden. – Kvalitet like viktig som pris, understreker PBL-direktør Jørn-Tommy Schjelderup.

Publisert Sist oppdatert

Nyheten om kuttet i makspris omtales av Dagbladet, som er i Sarpsborg der statsminister Jonas Gahr Støre, finansminister Trygve Slagsvold Vedum og kunnskapsminister Tonje Brenna lanserer en besparelse på flere tusen kroner i året til landets småbarnsforeldre.

Ny makspris i barnehage blir fra 1. august neste år redusert til 2000 kroner.

I dag er prisen 3050 kroner med minimum 30 prosent søskenmoderasjon for barn nummer to. Barn nummer tre er gratis. Barnehageplassen er også gratis i tiltakssonen lengst nord.

Prisen i kommuner med fraflytting vil bli 1500 kroner.

– Det er viktig at barnefamiliene blir boende i disse kommune. Vi håper dette kan bidra til å forhindre fraflytting, sier Brenna til Dagbladet.

Hun omtaler satsingen som «en stor velferdsreform».

– Barnehage er sammen med SFO en av de siste velferdstjenestene med høy egenbetaling. Derfor er det viktig at vi gjør noe med dette nå, særlig når det er dyrtid.

– Kvalitet like viktig som pris

PBL-direktør Jørn-Tommy Schjelderup påpeker at makspris og moderasjonsordninger bidrar til at alle barn får mulighet til å gå i barnehage, og er en viktig del av barnehagesuksessen i Norge.

– Det er viktig at vi har en makspris, og også moderasjonsordninger, som sikrer at ingen blir stående utenfor det fantastiske velferdstilbudet som barnehager er, sier han i en kommentar til barnehage.no.

Han påpeker samtidig at kvaliteten i barnehagene er like viktig som prisen.

– Derfor er det viktig for barnehagesektoren fremover at regjeringen også satser og viser vilje til å bruke penger på kvalitet og innhold i barnehagene.

Schjelderup mener grepet fra regjeringen handler mer om fordelingspolitikk enn barnehagepolitikk.

– Vi er glade for at regjeringen ser hvor viktig barnehagene er for familiene. Men kanskje like viktig som å sette ned prisen, er det å sikre kvalitet, bemanning og rekruttering til sektoren fremover – og sikre at foreldrene har et mangfold av barnehager å velge i.

Han viser til en fersk undersøkelse fra PBL som viser at nær fem av ti private barnehager drifter med underskudd.

– PBL er bekymret for økonomien i sektoren. Derfor er vi svært opptatt av at en stor satsing som dette må finansieres med friske midler, ikke ved å kutte i eksisterende kvalitet og innhold, slik situasjonen i store deler av sektoren er i dag.

Bruker lakseskatten

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) er også til stede i Sarpsborg, og sier til Dagbladet at grepet koster rundt 1,5 milliarder kroner i 2024. Når det blir helårsvirkning fra 2025 blir kostnaden omtrent den samme som beløpet staten tar inn i grunnrenteskatt på havbruk.

– Regjeringen gjør grepet, men det er ingen tvil om at inntektene fra Gustav Witzøes Salmar og John Fredriksens Mowi og de andre oppdrettsselskapene bidrar til dette. De skal fortsatt sitte igjen med store overskudd, men bidrar nå mer til fellesskapet.

Powered by Labrador CMS