Blåmeisen i kassen til Kidsa Breistein før vandaler ødela kassen og drepte fugleungene.
Blåmeisen i kassen til Kidsa Breistein før vandaler ødela kassen og drepte fugleungene.

Vandaler ødela fuglekassen og drepte fugleungene: – Trist og meningsløst

Gleden var stor da det ble klekket blåmeisunger i den digitale fuglekassen til Kidsa Breistein.

Publisert Sist oppdatert

– Vi ble så glade i blåmeismammaen, så det har vært mye følelser. Både hos barna og oss som jobber her.

Det sier daglig leder Therese Lyngbø Kvalvåg i Kidsa Breistein. Forrige uke oppdaget de at vandaler hadde ødelagt fuglekassen, og drept fugleungene.

– Vi har vært i kontakt med NOAH og saken blir nå anmeldt, sier hun til Åsane Tidende, som har fulgt saken.

Anmelder

Til barnehage.no forteller hun at forhåpningene om at saken blir oppklart likevel ikke er veldig store.

<span class=" italic" data-lab-italic_desktop="italic">Daglig leder Therese Lyngbø Kvalvåg i Kidsa Breistein.</span>
Daglig leder Therese Lyngbø Kvalvåg i Kidsa Breistein.

– Observasjoner tyder på at det kan ha vært litt større barn som står bak ugjerningen. Når vi velger å anmelde, er det litt for at vi ønsker at de som har gjort dette skal forstå alvoret, og at foreldre kanskje tar seg en prat med barna om hvordan man behandler dyr og natur. Det viktigste vi kan lære neste generasjon er å ta vare på naturen. Jeg tenker at de som har gjort dette, kanskje ikke helt har tenkt over konsekvensene.

Kidsa Breistein har sju avdelinger og ligger ifølge hjemmesiden i landlige omgivelser og har fjell, sjø og skog i umiddelbar nærhet, men likevel bare ti minutter fra Åsane storsenter. Skole, idrettsanlegg og travpark ligger rett i nabolaget.

– Vi har en veldig fin barnehage med nærhet til naturen, både fjell, sjø og skog. Vi bruker naturen mye, og er veldig bevisst på hvordan vi gjør det. Vi er også opptatt av nærmiljøet, og hvordan ta vare på det. Vi snakker mye om at det man har nært, har man kjært. Det er kanskje noe man mister litt når man begynner på skolen.

Digital fuglekasse

Fuglekasseprosjektet startet i vinter. Først med å lage fuglemat og henge det ut. I mars hengte de opp fuglekasse med webkamera, slik at barna kunne følge hele prosessen - fra innflytting til eggene ble lagt, og deretter klekket.

– Barnehagen har jobbet med realfag samtidig som vi har jobbet med digitale verktøy. Vi har de to siste årene vært med på ReComp og her har vi hatt temaet digitale verktøy og digital dømmekraft i barnehagen. I forlengelse av dette har det vært fint å sitte opp en digital fuglekasse.

At noen rev ned kassen og drepte de nyklekkede fugleungene har preget hele barnehagen den siste drøye uka.

– Det er ikke bare vanlig hærverk, men det er i tillegg drap på fugleungene og det ser vi svært alvorlig på. Det er brudd på dyrevernloven. Dette oppleves så trist og meningsløst!

Ærlig med barna

Samtidig forteller Kvalvåg at de har vært fullstendig ærlige med barna på hva som har skjedd.

<span class=" italic" data-lab-italic_desktop="italic">Blåmeisen fikk en hel ungeflokk. Nå er hun tilbake igjen - og har lagt nye egg.</span>
Blåmeisen fikk en hel ungeflokk. Nå er hun tilbake igjen - og har lagt nye egg.

– Så lenge det er voksne til stede som kan støtte barna i følelsene, kan vi snakke med dem om alt. Det er viktig å være transparente. Vi vet ikke helt hva som har skjedd, og det er vi også ærlige på. Barna har fått vise følelser, de har vært både sinte og lei seg. Det ligger mye læring i det også.

Nå har barnehagen satt opp en ny kasse. Høyere oppe i treet.

– Vi har også fått hjelp til å sette den enda bedre fast, så nå skal det være nesten umulig å ta den ned.

Og blåmeismammaen?

– Hun er tilbake, og har lagt nye egg. Så hun gir seg ikke. Nå håper vi at de som står bak dette, ikke gjør det på nytt. Vi må være optimister og tenke at dette skal gå bra.

Powered by Labrador CMS