Skogkanten dyr og naturbarnehage skal selge egg og hagehøns gjennom barnehagebedriften «Innovative barnehagebarn». Det skal gi penger til nye leker.
Skogkanten dyr og naturbarnehage skal selge egg og hagehøns gjennom barnehagebedriften «Innovative barnehagebarn». Det skal gi penger til nye leker.

Disse skal skaffe penger til nye leker i barnehagen

«Innovative barnehagebarn» skal gjøre profitt egg og hagehøns.

Publisert Sist oppdatert

I Skogkanten dyr og naturbarnehage har de etablert barnehagebedriften «Innovative barnehagebarn», ikke ulik ideen bak elevbedriftene som er vanlige i skolen. Den skal produsere egg og kyllinger — og planen er å selge egg til foreldrene, og hagehøns til de som ønsker å bli selvforsynt med egg. Pengene barna tjener på salget, skal brukes til å kjøpe nye leker til barnehagen.

– Det er et lite spark til finansieringen av barnehager, men mest av alt er dette utrolig morsomt og lærerikt for barna. Vi fletter inn alle fagområdene i prosjektet, og barna engasjerer seg veldig i prosjektet, sier eier og daglig leder Inger Cecilie Huseby Grønnerød.

For drøye tre uker siden ble eggene sanket og lagt i rugemaskinen. Siden da har barna fulgt prosessen tett. Hver dag har de registrert værforhold, romtemperatur og temperatur og luftfuktighet i rugekassen, og tallene er skrevet opp på plakater på veggen.

– Vi har lagt spesielt vekt på fagområdene antall, rom og form og natur, miljø og teknikk — og vi henter frem prosjektet både i samlingsstunder og når vi har forming. Spesielt de eldste barna har skjønt butikkonseptet, og synes ikke tiden frem mot klekking har gått fort nok, sier pedagogisk leder Simen Olsen.

Da barna kom i barnehagen mandag denne uken var mange av eggene klekket, mens noen av eggene klekket i løpet av dagen. Blant de ansatte i barnehagebedriften finner vi også de minste barna i barnehagen.

– De har vært veldig nysgjerrige og har vist stor interesse for det som skal skje. De har fått utforske og vært delaktige på sitt vis — og vi har tatt prosjektet inn i samtaler og undring med barna, sier pedagogisk leder Elise Rabben.

Barna får selvsagt eget kasseapparat til butikken — og når pengene begynner å rulle inn blir det nye leker.

– Der skal barna få medvirke i forhold til hva som skal kjøpes for pengene, lover styrer Grønnerød.

PS! Barna i Turi Sletners miljøbarnehave i Oslo har også klekket ut kyllinger til påske. Der har temaet vært påskebudskap og nytt liv — og gjennom sang, bøker, forming og samtaler har barna fulgt utviklingen fra egg til 12 kyllinger. Til påske leveres kyllingene til en gård hvor de etter hvert blir frittgående høner. Se bildene fra barnehagen i bildekarusellen over.

Har dere et kult prosjekt i barnehagen? Del det med andre barnehager! Tips barnehage.no.

Powered by Labrador CMS