Partileder Sylvi Listhaug besøkte Bergheim barnehage i Trondheim fredag.
Partileder Sylvi Listhaug besøkte Bergheim barnehage i Trondheim fredag.

– De private barnehagene sikrer valgfrihet for barnefamiliene

Frp vil kjempe side om side med private barnehager, for kvalitet og mangfold. Det er Sylvi Listhaugs tydelige budskap etter å ha vært på barnehagebesøk.

Publisert

Fremskrittspartiets partileder, Sylvi Listhaug, besøkte Bergheim barnehage i Trondheim nylig. Der fikk hun lære om tilbudet i barnehagen og snakke med barnehagens egen kokk, samtidig som hun fikk informasjon om de utfordringene private barnehager møter fra politisk hold.

– Må velge selv

I en pressemelding etter besøket, er Listhaug er tydelig på hvor hun og partiet står i debatten:

– FrP vil kjempe side om side med private barnehager, for å sikre kvalitet og mangfold i barnehagesektoren, sier Listhaug.

Hun mener det må være barnefamiliene selv som velger hvilken barnehage som passer for dem. Og at de private barnehagene sikrer valgfrihet.

– For foreldre og foresatte er det kvaliteten i tilbudet, og tryggheten for barna som er det viktigste. Ikke hvem som eier barnehagen. Foreldreundersøkelser viser dessuten at private barnehager jevnt over får bedre resultater enn kommunale barnehager. Selvsagt bør private barnehager fylle en betydelig rolle i norsk barnehagesektor, slår FrP-lederen fast.

Lill Harriet Sandaune, gruppeleder for Trøndelag FrP, Elin Marie Andreassen, gruppeleder for Trondheim FrP, partileder Sylvi Listhaug og Torstein Johannessen, daglig leder i Bergheim barnehage.
Lill Harriet Sandaune, gruppeleder for Trøndelag FrP, Elin Marie Andreassen, gruppeleder for Trondheim FrP, partileder Sylvi Listhaug og Torstein Johannessen, daglig leder i Bergheim barnehage.

Under press

Foranledningen for besøket er at private barnehager står under et sterkt press fra både nasjonale og lokale myndigheter, skriver FrP:

Nasjonalt med strengere krav til organisering, og forslag om å la kommunene få rett til å bestemme hvem som skal få starte opp barnehagedrift.

Lokalt møter de for eksempel nye bestemmelser om telling av barn, som gjør driften vanskeligere og mindre fleksibel.

I tillegg har det politiske flertallet i Trondheim fattet vedtak om å gjennomføre trekk i tilskudd til private barnehager som var berørt av streik.

Dette vedtaket er nå til lovlighetskontroll, etter krav fra Høyre, Senterpartiet, FrP, Venstre og Pensjonistpartiet.

Foreslår flere tiltak

Det var FrPs gruppeleder i Trondheim, Elin Marie Andreassen, som inviterte partilederen med til Bergheim barnehage SA, for å høre mer om utfordringene.

– Private barnehager er rett og slett en viktig del av fundament i norsk barnehagesektor, sier Andreassen, som ikke ser noen gode grunner for å gjøre det vanskeligere for private aktører.

Hun frykter at en politikk som stikker kjepper i hjulene for private barnehager, på sikt vil bidra til et dårligere tilbud for barnefamiliene, fordi mangfoldet og valgfriheten blir mindre.

– Fremskrittspartiet i Trondheim er tydelige på at vi vil beholde de private barnehagene, og gjerne også få flere av dem. I vårt valgprogram for neste periode kommer vi til å foreslå en rekke tiltak for barnehagesektoren, blant annet ett telletidspunkt i stedet for to, kommunal lånegaranti for private barnehager og salg av kommunale barnehager til private aktører, forteller Andreassen.

– Kjennes urettferdig

Daglig leder i Bergheim barnehage SA, Torstein Johannessen, er glad for støtten fra FrP, fra både lokalt og sentralt hold.

– Faktum er at vi, i likhet med de andre private barnehagene, driver et mangfoldig og godt barnehagetilbud. Da kjennes det urettferdig å systematisk bli motarbeidet fra regjeringen og venstresiden i politikken. Når dagens regjering og venstresiden ikke kan forholde seg til fakta, fornuft, og realiteten i at halvparten av barna går i private barnehager som foreldrene er meget fornøyde med i Norge, men i stedet velger å ri sin ideologiske hest på at private ikke skal holde på med velferd, da blir det vanskelig å ta dem seriøst, uttaler Johannessen.

– Landet er tjent med et mangfold av både private og kommunale barnehager, hvor vi legger oss i selen for å skape et godt og attraktivt tilbud til våre barn og ansatte. Med litt konkurranse, blir det bra kvalitet på barnehagene. Da kan foreldrene velge den barnehagen de har mest lyst på selv til sine barn, sier han videre.

Powered by Labrador CMS